Ο Έλληνας πιλότος που ανακηρύχθηκε «Best Warrior»
Καλά Νέα

Ο Έλληνας πιλότος που ανακηρύχθηκε «Best Warrior»

Ο Σμηναγός Κοσμάς Χάλαρης είναι πιλότος Mirage 2000-5 στην 331 Μοίρα της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα. Συνεχίζοντας της παράδοση που θέλει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να συγκαταλέγεται στην παγκόσμια ελίτ, ο Έλληνας πιλότος ανακηρύχθηκε «Best Warrior», κατά τη διάρκεια του ΝΑΤΟ Tactical Leadership Programme (TLP) 2018 που πραγματοποιήθηκε στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας.

«Πρέπει να το θέλεις πάρα πολύ, γιατί ειδικά η εκπαίδευση, τόσο στη σχολή, όσο και στη συνέχεια, είναι πολύ απαιτητική και επίπονη. Οπότε το πρώτο στάδιο που χρειάζεται είναι να το θες πραγματικά πάρα πολύ, ενώ το επόμενο προφανώς είναι να κοπιάσεις όσο περισσότερο γίνεται, να θυσιάσεις πράγματα, μέχρι και προσωπικό χρόνο με την οικογένεια ή οτιδήποτε άλλο αυτό συνεπάγεται…».

 

 

Ο πιλότος της Eλληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στην εμπειρία του, όπως και των συναδέλφων του, που συμμετείχαν στην απαιτητική διαδικασία δίπλα αλλά και «απέναντι» σε πιλότους κορυφαίων Πολεμικών Αεροποριών του ΝΑΤΟ και παρουσίασε την άκρως επιτυχημένη δραστηριότητα των στελεχών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ως προϊόν επαγγελματισμού.

«Δεν πάμε με σκοπό να βγούμε πρώτοι, πηγαίνουμε απλά να είμαστε ο εαυτός μας, να κάνουμε αυτό που κάνουμε κάθε μέρα και τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους», επεσήμανε ο κ. Χάλαρης, ο οποίος εξήγησε πως για έναν πιλότο μαχητικού αεροσκάφους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ισχύουν οι ίδιες παράμετροι, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις: Εκπαίδευση και επιχειρησιακή δράση και λειτουργία.

«Ίσως είναι το πάθος που δείχνουμε για τη δουλειά, το ότι πέρα από τον επαγγελματισμό, που πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα, συγκεκριμένες ενέργειες, βάζουμε μέσα το μεράκι, όπως το λέμε στην Ελλάδα» τόνισε.

 

 

Υποστηριζόμενο από τις κυβερνήσεις του Βελγίου, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το Tactical Leadership Programme είναι η εκπαίδευση των Ιπτάμενων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO) καθώς και η εξοικείωση και συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα και διαδικασίες. Πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολες αποστολές που απαιτούν υψηλές στρατιωτικές, πνευματικές και διοικητικές ικανότητες.

 

 

Εκτελούνται αποστολές εναέριας απαγόρευσης (AI: Aerial Interdiction), OCA, Slow Mover Protection/Attack, TST, αποστολές καταστροφής εχθρικής αεράμυνας (DEAD: Destruction of Enemy Air Defence), επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσης (No Flying Zone), αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (CAS: Combat Air Support), PR και έρευνα και διάσωση μάχης (CSAR) σε συνθήκες ημέρας και νύχτας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ