Βραβεύτηκε ως το καλύτερο ιστορικό ξενοδοχείο της Ευρώπης
Καλά Νέα

Βραβεύτηκε ως το καλύτερο ιστορικό ξενοδοχείο της Ευρώπης

Ως το καλύτερο ιστορικό ξενοδοχείο της Ευρώπης το 2018 αναδείχθηκε το Domus Renier Boutique Hotel, που βρίσκεται στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 200 ξενοδοχεία και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Πέμπτη σε τελετή στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Τα «Historic Hotels Worldwide®» είναι μία παγκόσμια κοινότητα που εκπροσωπεί πάνω από 300 ιστορικά ξενοδοχεία σε περισσότερες από 43 χώρες. Τα κριτήρια αποδοχής ενός ξενοδοχείου στην κοινότητα είναι η ηλικία του κτιρίου όπου στεγάζεται, η ιστορική σημασία της τοποθεσίας κι η εγγύτητά της στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

 

 

Τα κριτήρια του διαγωνισμού είναι η ποιότητα κι η αισθητική της αναπαλαίωσης του κτιρίου, η απεικόνιση της ιστορικής διαδοχής στη σύγχρονη αρχιτεκτονική του, η συμμετοχή της ιστορίας στο «story telling», η παρουσίαση της ζωής των ανθρώπων που το κατοίκησαν στο παρελθόν, τα αναμνηστικά, τα κειμήλια και τα έργα τέχνης που το διακοσμούν. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από αρχιτέκτονες, ιστορικούς, συντηρητές έργων τέχνης, διευθυντές κι ιδιοκτήτες ιστορικών ξενοδοχείων οι οποίοι έχουν βραβευτεί στο παρελθόν.

Το Domus Renier Boutique Hotel λειτούργησε για πρώτη φορά ως ξενοδοχείο τον Ιούνιο του 2016. Είναι ένα κόσμημα της ιστορίας της ενετικής περιόδου των Χανίων, στενά δεμένο με κάποιους από τους πρωταγωνιστές της, τους Ρενιέ, έναν από τους μεγαλύτερους οίκους ευγενών της Βενετίας που έζησαν σε αυτό.

 

 

Το κεντρικό κτίριο του Μεγάρου Ρενιέ, που κάποτε δέσποζε στο Ενετικό Λιμάνι, είναι σήμερα το Domus Renier Boutique Hotel. Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που, έπειτα από πολλές δεκαετίες σιωπής, στέκεται και πάλι υπέρλαμπρο στο πιο κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης των Χανίων, συνεχίζοντας τον αιώνιο διάλογό του με την ιστορία.

Το Μέγαρο Ρενιέ θεμελιώθηκε το 1608, όπως μαρτυρά η επιγραφή στην εντυπωσιακή αψίδα της εισόδου. Η κυριαρχία των Ενετών στην Κρήτη έληξε το 1669 με την οριστική επικράτηση των Οθωμανών, κατά την οποία το κτίριο υπέστη σημαντικές αλλαγές με κυριότερη την προσθήκη κλειστού εξώστη στον τρίτο όροφο.

 

 

Στο Domus Renier Boutique Hotel οι αρχιτέκτονες ανέδειξαν και τις δύο περιόδους του κτιρίου, την ενετική και την οθωμανική, μέσα από μία σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση. Είναι το όνειρο που κάθε επισκέπτης της πόλης θα ήθελε να ζήσει. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της χώρας.

MULTA TULIT, FECITQUE ET STUDUIT DULCES PATER, SUDAVIT ET ALSIT, SEMPER REQUIES CERENAT, MDC VIII. IDI B. IAN (Πολλά έφερε, έκανε και μελέτησε ο γλυκός πατέρας, που κόπιασε και ίδρωσε. Ας αναπαύεται πάντα εν ειρήνη. 1608).

 

 

Η επιγραφή πάνω στην εντυπωσιακή αψίδα της πύλης εισόδου του Μεγάρου Ρενιέρ δίνει το στίγμα των αξιών της οικογένειας. Δόγηδες, πολιτικοί, διπλωμάτες, στρατηλάτες και κοντέσες, έζησαν και πέθαναν, αγαπήθηκαν και μισήθηκαν, κίνησαν τα πολιτικά νήματα και κυβέρνησαν μέσα από τα δωμάτια τούτου εδώ του αρχοντικού.

Έπειτα από 5 αιώνες, το αρχοντικό του Οίκου των Ρενιέρ ζει τη δική του αναγέννηση, προσδίδοντας στην παλιά πόλη των Χανίων μια πνοή αυθεντικής ομορφιάς. Οι 9 σουίτες του έχουν χαρακτήρα μοναδικό και ιδιαίτερο, όπως και οι άνθρωποι που κατοικούσαν κάποτε σε αυτές.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ