Tιμήθηκε από την IEEE Communications Society
Καλά Νέα

Tιμήθηκε από την IEEE Communications Society

Κατά την διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου της IEEE GLOCECOM, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη, ο καθηγητής Παναγιώτης (Τάκης) Μαθιόπουλος του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), τιμήθηκε από την IEEE Communications Society με την απονομή σ’ αυτόν του βραβείου «2017 Satellite & Space Communications Distinguished Service Award» της Technical Committee for Satellite & Space Communications.

Η επιτροπή αξιολόγησης τον επέλεξε, μεταξύ άλλων πέντε προταθέντων από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα υποψηφίων, για τη σημαντική, εξέχουσα, πολυετή και διεθνώς αναγνωρισμένη ερευνητική και αναπτυξιακή συνεισφορά του στον γενικότερο τομέα των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στις δορυφορικές και διαστημικές επικοινωνίες.

 

 

Έχει ιδιαίτερη βαρύτητα το γεγονός, ότι το συγκεκριμένο βραβείο απονεμήθηκε από την IEEE Communications Society, η οποία θεωρείται διεθνώς ως ο πιο έγκριτος επιστημονικός φορέας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Με τη διεθνή αυτή διάκριση αναγνωρίζονται, με τον πλέον έγκριτο τρόπο, οι σημαντικές και μεγάλης απήχησης επιστημονικές επιτεύξεις και η συνεισφορά του Καθηγητή Τάκη Μαθιόπουλου στην επιστήμη των δορυφορικών και διαστημικών επικοινωνιών, την οποία αυτός υπηρετεί από το 1986.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι το ετήσιο αυτό βραβείο, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί από το έτος 2002, απονέμεται για πρώτη φορά σε Έλληνα επιστήμονα.

Ο Καθηγητής Μαθιόπουλος έχει διατελέσει μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (The University of British Columbia) του Καναδά, Department of Electrical and Computer Engineering (1989 – 2003), όπου, το 1999, προήχθη στη βαθμίδα του τακτικού Καθηγητή, Διευθυντή και Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2000 – 2014), Guest (Global) Professor στο Keio University της Ιαπωνίας και Guest Professor στο Southwest Jiaotong University και Yangzhou University της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

 

 

Στην αρχή της σταδιοδρομίας του, εργάστηκε ως μηχανικός σχεδιασμού και ανάπτυξης συστημάτων αεροναυσιπλοΐας και Radar στη Raytheon Canada Ltd., στο Waterloo του Καναδά (1981 – 1986). Από το 2015, είναι Καθηγητής Ψηφιακών Τηλεπικοινωνιών στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ.

Ο ίδιος ήταν για σειρά ετών ο εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency), στις επιτροπές Space Advisory Group (SAG) και Joint Communication Board (JCB), καθώς και στη δράση Information and Communication Technologies (ICT) του προγράμματος COST της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission).

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ