O πρώτος και μόνος οργανισμός στην Ελλάδα που έγινε δεκτός στο Trust Project
Καλά Νέα

O πρώτος και μόνος οργανισμός στην Ελλάδα που έγινε δεκτός στο Trust Project

H «Καθημερινή» είναι ο πρώτος και ο μόνος οργανισμός στην Ελλάδα που έγινε δεκτός και συμμετέχει ενεργά στο Trust Project, μια παγκόσμια κοινοπραξία 120 ειδησεογραφικών οργανισμών, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία προτύπων διαφάνειας στη δημοσιογραφία, με στόχο την οικοδόμηση ενός πιο αξιόπιστου και έμπιστου Τύπου.

Στη νέα οικογένεια της «Καθημερινής» συμμετέχουν κορυφαία μέσα ενημέρωσης, όπως η Washington Post, ο Economist και η The Globe and Mail, αλλά και οι τεχνολογικοί τιτάνες που έχουν αλλάξει ριζικά το «ταξίδι» της πληροφορίας, όπως το Facebook, το Twitter και η Google.

Στην καρδιά του Trust Project βρίσκονται οι δείκτες εμπιστοσύνης, μια εντατική αξιολόγηση της ποιότητας και της αξιοπιστίας του κάθε άρθρου από μια παγκόσμια ομάδα κορυφαίων στελεχών της δημοσιογραφίας και της τεχνολογίας. Οι δείκτες αξιολογούν μία σειρά από κριτήρια, όπως τις βέλτιστες πρακτικές του οργανισμού, τις πηγές πίσω από κάθε δημοσίευση και την απαραίτητη διάκριση μεταξύ πληροφορίας, ανάλυσης και άποψης. Οι δείκτες εμπιστοσύνης προσφέρουν πληροφορίες με σαφήνεια για το τι υπάρχει πίσω από ένα ειδησεογραφικό προϊόν, βοηθώντας τους αναγνώστες να εκτιμήσουν την αξιοπιστία της πηγής.

Με την ένταξή της στο δίκτυο του Trust Project, η «Καθημερινή» θα ενσωματώσει τους δείκτες αξιολόγησης στις ιστοσελίδες της, στέλνοντάς τους αυτόματα και στις μηχανές αναζήτησης και τεχνολογικές πλατφόρμες με στόχο την πλήρη διαφάνεια.

Στη δεύτερη φάση του παγκόσμιου κινήματος του Trust Project, μαζί με τον όμιλο της «Καθημερινής» συμμετέχουν και η El Pais, το CBC και το Sky News, ανεβάζοντας πλέον τον αριθμό των συμμετεχόντων σε πάνω από 120 παγκόσμια ειδησεογραφικά μέσα με συνολικά 217 εκατομμύρια αναγνώστες τον μήνα.

Η προσπάθεια ξεκίνησε χάρη στην πρωτοβουλία της βραβευμένης δημοσιογράφου Σάλι Λέρμαν, και πλέον το Trust Project φιλοξενείται από το Markkula Center for Applied Ethics του πανεπιστημίου της Σάντα Κλάρα, και χρηματοδοτείται από την Craig Newmark Philanthropies, την Google, το Ίδρυμα James L. Knight και το Democracy Fund.

«Η συμμετοχή της «Καθημερινής», με το kathimerini.gr και το ekathimerini.com, στο The Trust Project, και η αποδοχή της σε παγκόσμιο επίπεδο ως μέσο ενημέρωσης έγκυρο και αξιόπιστο είναι το ίδιο σημαντική όσο και η εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλουν οι αναγνώστες της», δηλώνει ο διευθυντής της εφημερίδας, Αλέξης Παπαχελάς. «Είναι το αποτέλεσμα της σκληρής καθημερινής δουλειάς όλων των συνάδελφων, με συνέπεια στην ενημέρωση και στην ανάδειξη των σημαντικών ειδήσεων».

Η «Καθημερινή» δηλώνει την εμπιστοσύνη της στο όραμα του Trust Project, πως ο δημοσιογράφος οφείλει να αξιολογεί, αλλά και να αξιολογείται.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ