Ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου
Καλά Νέα

Ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου

Στην 140η θέση παγκοσμίως βρίσκεται η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην κατάταξη που δημοσιεύει το National Taiwan University (Performance ranking of Scientific Papers). Η συγκεκριμένη κατάταξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς επηρεάζεται από τη διαχρονική, υψηλού επιπέδου και συνέπειας επιστημονική έρευνα που γίνεται στα Πανεπιστήμια και όχι από τους πόρους που διατίθενται σε ερευνητικούς σκοπούς, τις υποδομές εκπαίδευσης και τα μεμονωμένα επιτεύγματα μελών ΔΕΠ.

 

National Taiwan University

 

Παράλληλα, η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ συμμετέχει στο top 500 των Πανεπιστημίων σε τρία ακαδημαϊκά αντικείμενα, έναντι ενός πέρυσι, στην κατάταξη επιμέρους ακαδημαϊκών πεδίων και τομέων του φορέα Academic Ranking of World Universities (ARWU), γνωστού ως λίστα της Σαγκάης.

Μάλιστα στο αντικείμενο της Δημόσιας Υγείας, βρίσκεται στις θέσεις 76-100, ενώ στο αντικείμενο της Κλινικής Ιατρικής ανέβηκε στη θέση 151-200 από τη θέση 201-300, πιστοποιώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών. Στην κατάταξη της Quacquarelli Symonds, η ακαδημαϊκή φήμη και η ερευνητική απήχηση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ βρίσκεται στη 241η θέση στον κόσμο.

Εκτός από τις διακρίσεις σε επίπεδο Τμήματος υπάρχουν και οι ατομικές διακρίσεις των μελών ΔΕΠ και ερευνητών οι οποίες αποτυπώνονται στις παγκόσμιες κατατάξεις Πανεπιστημίων. Πιο συγκεκριμένα η δημοσίευση του τελικού πίνακα κατάταξης Highly Cited Researchers (h>100) για το 2018 της Webometrics, κατέδειξε ότι υπάρχουν δέκα καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων με σημαντική ερευνητική απήχηση, πέντε εξ αυτών προέρχονται από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

 

 

Ο εν λόγω πίνακας συντάσσεται με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών Πανεπιστημίων στο Google Scholar. Καταγράφει καθηγητές και ερευνητές Πανεπιστημίων. οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά. Η συγκεκριμένη κατάταξη, περιλαμβάνει 2.610 Highly Cited Researchers, δηλαδή ερευνητές με h-index > 100. Με άλλα λόγια ερευνητές οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 100 ερευνητικές εργασίες που έχουν παρατεθεί ως έγκυρη αναφορά από το λιγότερο 100 ερευνητές στις δικές τους εργασίες.

Οι πέντε καθηγητές και ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με τη σημαντική ερευνητική επίδραση παγκοσμίως είναι ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος με h-index 179 και 132.181 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής και Πρύτανης του Ιδρύματος Μελέτιος, Αθανάσιος Δημόπουλος με h-index 118 και 60.208 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής Μαρίνος Δαλάκας με h-index 105 και 40.203 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος με h-index 104 και 44.661 ετεροαναφορές, και ο Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης με h-index 103 και 57.879 ετεροαναφορές.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ