Ένας Έλληνας Επικεφαλής των Ειδικών Επιχειρήσεων της CIA
Καλά Νέα

Ένας Έλληνας Επικεφαλής των Ειδικών Επιχειρήσεων της CIA

Ένας Έλληνας βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2018 στην κορυφαία θέση του Επικεφαλής των Ειδικών Επιχειρήσεων(COO) της CIA σε όλο τον κόσμο, όπως ανακοίνωσε η διευθύντρια της υπηρεσίας, Τζίνα Χάσπελ. Πρόκειται για τον Ελληνοαμερικανό Ανδρέα Μακρίδη (Andrew -Andy- Makridis) με 32 έτη υπηρεσίας στην CIA.

Τα μέσα και η ισχύς που θα έχει στα χέρια του ο ελληνικής καταγωγής ανώτατος αξιωματούχος της CIA είναι τεράστια, καθώς θα είναι υπεύθυνος για την πραγματοποίηση ειδικών αποστολών παντού στον κόσμο με κύριο μέλημά του τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ακόμη περισσότερο όμως δε, τίθεται και ως υποψήφιος διευθυντής της κορυφαίας υπηρεσίας ασφάλειας των ΗΠΑ, όταν δημιουργηθεί ανάλογη ανάγκη, αφού πρώτα θητεύσει σε αυτό το ιδιαίτερα κρίσιμο και νευραλγικό πόστο.

«Ο Άντι φέρει έναν πλούτο εμπειριών από την καριέρα του στη CIA και έχει μία βαθιά κατανόηση για το πώς η Υπηρεσία λειτουργεί. Είναι ο απόλυτος ομαδικός παίκτης», δήλωσε η Διευθύντρια, Χάσπελ, και προσέθεσε στον λόγο της «Πολλοί από εσάς είτε γνωρίζετε τον Άντι είτε έχετε εργαστεί μαζί του κατά τα 32 χρόνια της καριέρας του στη CIA. Έχει προσφερθεί αμέτρητες φορές για τις δύσκολες αποστολές και έχει πάντα θέσει τα υψηλότερα πρότυπα ηγεσίας. Έχει τη φήμη ότι δημιουργεί ομάδες με ισχύ που οδηγούν την αποστολή της Υπηρεσίας εμπρός. Πιστεύουμε ότι αποτελεί σπουδαία προσθήκη στην ομάδα μας».

 

 

Ως Chief Operating Officer θα είναι πλέον επιφορτισμένος, μεταξύ άλλων, με την επίβλεψη των καθημερινών επιχειρήσεων της CIA, τον χειρισμό διοικητικών θεμάτων, του προϋπολογισμού, καθώς και θεμάτων που αφορούν το προσωπικό, το ανθρώπινο δυναμικό και την ασφάλεια.

Ο Άντι Μακρίδης τελείωσε τις σπουδές του (πτυχίο Αεροδιαστημικής Μηχανικής από το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο και master στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Rochester Institute of Technology) το καλοκαίρι του 1985 και όταν ρωτήθηκε αν θα τον ενδιέφερε μια καριέρα στη CIA, δεν βιάστηκε να αποδεχτεί. Αντιθέτως, πέρασε δύο καλοκαίρια ως graduate fellow στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας, πριν αποφασίσει να ενταχθεί στο δυναμικό της περνώντας από κάποιες συνεντεύξεις, εξετάσεις και το τεστ ανιχνευτή ψεύδους.

Το μόνο σίγουρο για όσους τον ήξεραν καλά ήταν ότι δεν είχε καμία βλέψη για καριέρα στο επιχειρησιακό πεδίο, ως μυστικός πράκτορας δηλαδή, καλυμμένος πίσω από διπλωματική ιδιότητα σε χώρες του εξωτερικού. Προτίμησε από τότε να είναι κατά κάποιον τρόπο στα μετόπισθεν, φροντίζοντας με τη δουλειά του να κυλούν όλα ομαλά σε ευαίσθητες επιχειρήσεις που εξελίσσονταν ανά τον κόσμο.

 

 

Όπως σε μία τεταμένη κατάσταση πριν από δεκαπέντε χρόνια, στα κεντρικά της CIA, στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, όταν το ραντεβού ενός επιχειρησιακού πράκτορα με έναν πληροφοριοδότη της υπηρεσίας στο Πακιστάν όδευε προς καταστροφή, αφού κάποια χρήματα που έπρεπε να του δοθούν δεν υπήρχαν διαθέσιμα στον σταθμό της CIA στο Ισλαμαμπάντ. Ο 40χρονος τότε κος Μακρίδης παρέμεινε ψύχραιμος, πήρε τηλέφωνο και μίλησε με τον σταθμάρχη της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο Πακιστάν, πείθοντάς τον να τους βοηθήσει, έτσι που πολύ σύντομα τα λεφτά είχαν βρεθεί και δοθεί στον πράκτορα, που έφυγε ανακουφισμένος για το ραντεβού με τον αραβικής καταγωγής πληροφοριοδότη

Εντάχθηκε, λοιπόν, στη Διεύθυνση Πληροφοριών το 1989, όπου υπηρέτησε σε μία σειρά από θέσεις ως ειδικός αναλυτής και στη διοίκηση, αλλά και ως εκτελεστικός βοηθός του DDCIA, John McLaughlin, πριν γίνει ο άνθρωπος που ενημέρωνε τον πρόεδρο Τζόρτζ Μπους σε θέματα μυστικών πληροφοριών -μία θέση που διατήρησε από τον Δεκέμβριο του 2001 έως τον Φεβρουάριο του 2004. Επιπλέον, ο Διευθυντής, Τζον Μπρέναν, ζήτησε από τον Άντι να δημιουργήσει το Weapons and Counter Proliferation Mission Center, όπου υπηρέτησε ως πρώτος Αναπληρωτής Διευθυντής.

 


Έχει παραμείνει σχεδόν τρεις δεκαετίες μια σταθερή φιγούρα στα κεντρικά της CIA, θεωρείται εξαιρετικός αναλυτής, αποπνέει ηρεμία ακόμη και σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και κυρίως δε λειτουργεί ποτέ με θολωμένο μυαλό. Πάνω από τρεις δεκαετίες ήταν «ένας ήσυχος κατάσκοπος», ένας επιτελικός γραφείου που διέπρεψε στο πόστο του ανυψώνοντας την Υπηρεσία.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ