Ο Έλληνας που θέλει να σπάσει το μονοπώλιο στα γυαλιά ηλίου
Επιχειρώ

Ο Έλληνας που θέλει να σπάσει το μονοπώλιο στα γυαλιά ηλίου

Σε μία παγκόσμια αγορά 100 δισ. ευρώ, όπως αυτή των γυαλιών ηλίου, που είναι στα χέρια ελάχιστων, προσπαθεί να εισέλθει δυναμικά ο Ελληνοαμερικάνος Αριστοτέλης Λούμης, ο οποίος δημιούργησε την εταιρεία Ellison, που κάνει σταθερά βήματα προς την κορυφή.

Η start up του με έδρα το Σικάγο αναζήτησε, τον Δεκέμβριο του 2016, μέσω πλατφόρμας χρηματοδότησης κεφάλαια 50 χιλ. δολ. για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και μέσα μόλις σε εννέα ημέρες κατάφερε να πιάσει τον στόχο της. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ο στόχος υπερκαλύφθηκε σε ποσοστό 272% συγκεντρώνοντας 136 χιλ. δολάρια.

H Ellison θέλει να δημιουργήσει μία νέα κατηγορία ανάμεσα στα ακριβά επώνυμα γυαλιά και στα «φθηνά», που όμως δεν προσφέρουν καμία προστασία από τη ζημιά που μπορεί να κάνει η ηλιακή ακτινοβολία στην όραση μας. Όπως εξηγεί ο κος Λούμης, τα Ellison είναι χειροποίητα, παράγονται και θα συνεχίσουν να παράγονται στην Ελλάδα από οικογενειακή βιοτεχνία με τα πλέον ποιοτικά υλικά, όπως οι φακοί της Carl Zeiss.

 

 

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει πρόγραμμα πιστότητας, το Club Ellison, όπου μπορεί ο αγοραστής να αντικαταστήσει με έκπτωση 50% από το σύνολο της συλλογής τα γυαλιά που έχασε, εκλάπησαν ή καταστράφηκαν. Ενδεικτικά, τα περισσότερα σχέδια της εταιρείας κινούνται γύρω τα 165 ευρώ, ενώ με την αντικατάσταση η τιμή αυτή διαμορφώνεται γύρω στα 80 ευρώ.

Επιπλέον, με κάθε ζευγάρι γυαλιά ηλίου και εγγραφή στο Club Ellison, η Ellison προσφέρει βοήθεια σε κάποιον που την έχει ανάγκη είτε με τα οπτικά για παιδιά (τα αποτελέσματα δίνοντας γυαλιά στο παιδί είναι θαυμαστά -έχουν πρόσβαση στη βασική φροντίδα των ματιών και κάνουν τη διαφορά στην παιδική εκπαίδευση), Κτίριο Όρασης για τους φτωχούς (πολλές αγροτικές περιοχές δεν έχουν πρόσβαση στη βασική φροντίδα των ματιών. Οι δωρεές μας βοηθούν στη δημιουργία κέντρων φροντίδας των ματιών για την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη) και κατάρτιση προσωπικού ιατρικής φροντίδας οφθαλμών (μαζί με την έλλειψη πρόσβασης στα μάτια, οι αγροτικές κλινικές που υπάρχουν δε διαθέτουν εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι δωρεές μας συμβάλλουν στην εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να παρέχει βασική φροντίδα των ματιών).

Η Ellison έκανε την εμφάνιση της τον Ιούνιο του 2014 και τα κανάλια από όπου διακινούνται τα προϊόντα της είναι καταστήματα οπτικών σε δεκαέξι σημεία, ηλεκτρονικό κατάστημα όσο και pop καταστήματα που ανοίγει για την προώθηση των προϊόντων.

 

 

Τα Ellison Γυαλιά είναι η μόνη αμερικανική μάρκα γυαλιών ηλίου που πωλεί premium, χειροποίητους ελληνικούς σκελετούς. Οι ντόπιοι τεχνίτες και τεχνίτριες εκφράζονται μέσω της προσοχής τους στη λεπτομέρεια για κάθε ζευγάρι. Με την αμερικανική επινοητικότητα ως τη ραχοκοκαλιά της εταιρείας και το μεσογειακό στυλ ως το πάθος της, τα γυαλιά δεν μπορούσαν να μην οδηγήσουν την επιχείρηση στην επιτυχία.

Ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας Ellison Eyewear, Αριστοτέλης Λούμης, μεγάλωσε στο Σικάγο, αλλά κατάγεται από την Καλαμάτα από την πλευρά της μητέρας του, ενώ ο πατέρας του γεννήθηκε στον Πειραιά αν και τη δεκαετία του ’70, πήγε στην Αμερική για λόγους επαγγελματικούς, μιας και είχε ήδη επιτυχημένη καριέρα στη ναυτιλία.

Έχει πει σε συνέντευξή του πως μεγάλωσε με τις αρχές της σκληρής δουλειάς και της εκπαίδευσης. Από μικρός είχα λίγο επιχειρηματικό πνεύμα. Ως έφηβος, έφτασα στις πλουσιότερες περιοχές της πόλης και πρόσφερα τις υπηρεσίες μου ως dog-walker. Σύντομα, έβγαζα 400 δολάρια την εβδομάδα. Για κανέναν λόγο δεν ήταν η πιο λαμπερή δουλειά, αλλά μου έμαθε για τη σκληρή δουλειά και ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια επιχείρηση ακόμα και από μια απλή ιδέα.

 

 

Στα 18, πήγα στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα για να σπουδάσω οδοντιατρική. Εξακολουθώ να χωρίζω τον χρόνο μου ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αϊόβα και το Σικάγο και αναφερομαι στον εαυτό μου ως «Έλληνας γεννημένος, μεγαλωμένος σε πόλη και θρεμμένος με καλαμπόκι». Καθώς άρχισα τις σπουδές μου, δύο ξεχωριστά γεγονότα με έκαναν να ξανασκεφτώ το μονοπάτι μου. Πήγα στην Ελλάδα για να συναντήσω τον πατέρα μου -έναν επιτυχημένο επιχειρηματία από μόνο του- για πρώτη φορά. Εμπνεύστηκα από τον πολιτισμό, την ομορφιά και την ιστορία της Ελλάδας.

Έπειτα, όταν είδα τη φωτογραφίας ενός ασθενούς με καταρράκτη που είχε πάρει την όραση του πίσω, το γεγονός με έκανε να αρχίσω να επανεξετάζω τη σταδιοδρομία μου. Ήθελα να βοηθήσω τους ανθρώπους με προβλήματα στα μάτια, αλλά έπρεπε να υπάρχει ένας τρόπος για να δημιουργηθεί κάτι πιο σημαντικό από το να φιλοξενεί κανείς έρανους ή να δωρίζει σε διάφορους κοινωνικούς αγώνες. Άρχισα να διερευνώ επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ο πατέρας μου μου είπε κάτι πολύ σημαντικό. Είπε «Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα άτομο που να πιστεύει σε εσένα και εγώ πιστεύω σ’ εσένα». Είχα πάντα μια κάπως επιχειρηματική ικανότητα, αλλά αναγκάστηκα να το πάω κάποια βήματα παρά πέρα».

«Το όραμά μου ήταν να δημιουργήσω ένα ζευγάρι γυαλιών που, όταν το αγόραζες, ένας φτωχός θα αποκτούσε -με τα λεφτά που έδινες- επίσης ένα ζευγάρι γυαλιά. Πούλησα ό,τι είχα και πήγα στην Κίνα, για να δω πώς μπορούσα να κατασκευάσω τα γυαλιά σε χαμηλότερη τιμή. Αυτή η προσπάθεια ναυάγησε εντελώς και έτσι πήρα ένα μάθημα για τα πρώτα βήματα και το τι πρέπει να προσέξει κανείς».

 

 

Μια εμφάνιση στην αμερικανική τηλεόραση τον βοήθησε να τραβήξει την προσοχή του Ελληνο-Λιβανέζου δισεκατομμυριούχου Marcus Lemonis, γεγονός που τον οδήγησε στο να γίνει δέκτης επενδύσεων, να κάνει «γυρίσματα» για την εκπομπή «The profit» τού τηλεοπτικού καναλιού CNBC και να γίνει συνέταιρος στο αναγνωρίσιμο παγκοσμίως Marcus Lemonis Fashion Group.

Έμεινε στην Ιταλία, αλλά και στην πατρίδα του πατέρα του, την Ελλάδα επί τρία χρόνια. Ταυτόχρονα, ερευνούσε υλικά και παραγωγή όσο το δυνατόν υψηλότερης ποιότητας και, βλέποντας ότι η Ελλάδα είχε ανάγκη οικονομικής τόνωσης και ως τρόπος δημιουργίας θέσεων εργασίας, κατέληξε τελικά σε ένα μικρό-οικογενειακό εργοστάσιο στην Ελλάδα, όπου πέρασε χρόνο μαθαίνοντας τη διαδικασία και έγινε ειδικός στον σχεδιασμό, καθώς και στην παραγωγή των δικών του σχεδίων. Με μόλις 16 υπαλλήλους για αρχή, έφερε περίπου ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην ελληνική οικονομία. Με την επιχείρηση αυτή «μετέφερε» το πάθος για ποιοτικό σχέδιο, επιχειρηματικότητα και φιλανθρωπία, όχι μόνο στην Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σικάγο, αλλά και σε ολόκληρη την υφήλιο.

 

 

Διαθέτει εκτενή εμπειρία στις επιχειρήσεις και στο marketing, ενώ ο ίδιος ανυπομονεί να αναστατώσει την αναπτυσσόμενη βιομηχανία οπτικών εισάγοντας ένα ισόβιο μοντέλο καταναλωτή-υπηρεσίας, το οποίο θα υποστηρίζει παράλληλα μία ενσωματωμένη κοινωνική αποστολή. Στόχος του από την αρχή ήταν να ξεπεράσει τις προσδοκίες των καταναλωτών και να επιτύχει κορυφαία κατασκευή σε πραγματικές τιμές. Σήμερα είναι Youth Profession Chair στο Greek America Foundation and Project Hope for Greece και μέλος του Entrepreneur’s Organization Fellowship Program.

Η Ellison δεν διαταράσσει μόνο το μονοπώλιο στα οπτικά με την ειλικρινή του τιμολόγηση, αλλά εισάγει και μία κοινωνική αποστολή, καθώς μέχρι και σήμερα, προσέφερε γυαλιά σε περισσότερους από 4.500 ανθρώπους, που το είχαν ανάγκη. Ακόμη, δημιούργησε το πρώτο από πολλά Ellison Marketplace για να βοηθήσει στη συριακή προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και έχτισε περισσότερα από 40 σπίτια στη Λατινική Αμερική.