Βραβεύσεις για τη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε διεθνή διαγωνισμό
Μια ακόμη διάκριση από τις ελληνικές νομικές σχολές σε διεθνείς διαγωνισμούς, αυτήν τη φορά από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Συγκεκριμένα, η ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα και τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στον διεθνή διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Διεθνούς Δικαίου Τέλντερς 2018 (Telders International Law Moot Court Competition) τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με το βραβείο καλύτερης συνολικής βαθμολογίας Max Huber.
Επίσης, η ελληνική ομάδα έλαβε το βραβείο Carnegie για τον Καλύτερο Δικόγραφο από την πλευρά του ενάγοντος, καθώς και το Finalist Award. Ο Διαγωνισμός διεξήχθη στη Χάγη της Ολλανδίας, την πρωτεύουσα του Διεθνούς Δικαίου, από τις 24 έως τις 26 Μαΐου και τελέστηκε για 41η συνεχή χρονιά. Διοργανώνεται από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Leiden και το Grotius Center for International Legal Studies, ενώ η τελική φάση του διεξάγεται στον χώρο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Στην Εικονική Δίκη συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 20 ομάδες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.
Μέσω του Διαγωνισμού οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στην πρακτική της νομικής και σε αρχές όπως το κράτος δικαίου, η κοινωνία των πολιτών και το να δρουν τίμια μέσα στα πλαίσια μιας δίκης. Ο διαγωνισμός προωθεί επίσης την ομαδικότητα και την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι σπουδαστές και οι ακαδημαϊκοί θεωρούν τη συμμετοχή σημαντική, μια μεγάλη τιμή και μία θαυμάσια εμπειρία ενός φιλικού και διεθνούς διαγωνισμού που δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί.
Κάθε χρόνο, μια υπόθεση που περιλαμβάνει μια πλασματική διένεξη μεταξύ δύο κρατών δίνεται σε ομάδες φοιτητών. Η διένεξη αυτή τίθεται ενώπιον του σημαντικότερου νομικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαστηρίου κι εναπόκειται στις φοιτητικές ομάδες να υπερασπιστούν τα δύο κράτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάθε ομάδα φοιτητών πρέπει να εκπροσωπήσει τα κράτη τόσο γραπτώς όσο και μέσω υπομνημάτων ενώπιον των δικαστηρίων ακαδημαϊκής φύσεως.
Ανά ευρωπαϊκή χώρα, μόνο τα πανεπιστήμια που κερδίζουν τους εθνικούς γύρους μπορούν να συμμετάσχουν στους διεθνείς γύρους που διεξάγονται στη Χάγη. Τα μνημεία και τα υπομνήματα των μαθητών κρίνονται από νομικούς εμπειρογνώμονες. Από αυτή την άποψη, η ενεργός συμμετοχή δικαστών του πραγματικού Διεθνούς Δικαστηρίου, του Δικαστηρίου Απαιτήσεων του Ιράν-Ηνωμένων Πολιτειών, δικηγόρων και καθηγητών του δικαίου εγγυώνται τα υψηλά πνευματικά πρότυπα του Διαγωνισμού και το κύρος του. Ο τελευταίος γύρος του διεξάγεται παραδοσιακά στο Παλάτι Ειρήνης στη Χάγη.
Η Νομική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης συμμετέχει αδιαλείπτως στον Διαγωνισμό από το 1986 και έχει αποσπάσει πολυάριθμες διακρίσεις. Η φετινή ομάδα αποτελείτο από τους Δέσποινα Χατζοπούλου και Δημήτρη Καραγιάννη, φοιτητές του τρίτου έτους, ως ενάγοντες και τις Κατερίνα Κοϊνάκη και Χρυσάνθη Κολόκα, φοιτήτριες του τέταρτου και τρίτου έτους αντίστοιχα, ως εναγόμενες. Ως προπονήτριες διετέλεσαν οι δρ. Χαρά Αρώνη, καθώς και η Ελένη Γερασούδη και Μαρία-Δέσποινα Ψαρομηλίγκου, που συμμετείχαν με αντίστοιχη επιτυχία στην Εικονική Δίκη το 2017. Τη γενική ευθύνη οργάνωσης και προετοιμασίας της συμμετοχής στην εικονική δίκη έχει από το 1996 ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.