Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου τιμά τον Στίβεν Χόκινγκ
Καλά Νέα

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου τιμά τον Στίβεν Χόκινγκ

Μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου θα συνοδεύσει σήμερα την εναπόθεση της τέφρας του Στίβεν Χόκινγκ σε τύμβο δίπλα σε εκείνον του Νεύτωνα και του Δαρβίνου στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο.

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης του «Blade Runner», του «1492», των «Δρόμων της φωτιάς» και πολλών πρωτοποριακών άλμπουμ συνέθεσε ένα μουσικό κομμάτι διάρκειας 6 λεπτών και 21 δευτερολέπτων προς τιμήν του διάσημου Βρετανού κοσμολόγου, ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο σε ηλικία 76 ετών.

 

Επιλεγμένα λόγια του επιστήμονα περιέχονται στο τραγούδι, το οποίο θα μεταδοθεί, μέσω της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, στο διάστημα προς την κατεύθυνση της πλησιέστερης μαύρης τρύπας, 1Α 0620-00, με συνοδεία μουσικής του Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. «Αντιλαμβάνομαι την πολύτιμη αξία του χρόνου», ακούμε να λέει ο Χόκινγκ. «Άδραξε τη στιγμή. Δράσε τώρα».

Η σύνθεση ήταν μια αυθόρμητη πρωτοβουλία του Έλληνα δημιουργού, με την οποία θέλησε να τιμήσει την προσωπικότητα και το έργο του Βρετανού επιστήμονα. Ο κ. Παπαθανασίου απέστειλε τη μουσική σύνθεση στην οικογένεια Χόκινγκ, η οποία αποφάσισε να την αξιοποιήσει για να επισφραγίσει τη σημερινή ιστορική στιγμή.

Το τραγούδι σε συνδυασμό με την αποστολή του στο διάστημα, πρόκειται, σύμφωνα με την κόρη του, Λούσι, «για μία όμορφη και συμβολική χειρονομία, που δημιουργεί έναν δεσμό ανάμεσα στην παρουσία του πατέρα μας σε αυτόν τον πλανήτη, στην επιθυμία του να πάει στο διάστημα και στην εξερεύνηση του σύμπαντος στο μυαλό του».

Τα τελευταία χρόνια ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνθέτει έργα αφιερωμένα σε διαστημικές αποστολές και αναμένουμε το φθινόπωρο την κυκλοφορία του έργου «Juno» για την αποστολή της NASA στον Δία.

 

 

Η σύνθεση για τον Χόκινγκ έχει εγγραφεί σε CD με τίτλο «The Stephen Hawking Tribute» (Φόρος τιμής στον Στίβεν Χόκινγκ). Το CD θα μοιραστεί στους παρευρισκομένους στην τελετή, στην οποία αναμένεται να παραστούν, μεταξύ άλλων ο ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, που το 2004 υποδύθηκε τον Χόκινγκ σε τηλεταινία του BBC, προσωπικότητες των επιστημών, των τεχνών και της πολιτικής της Βρετανίας, καθώς και 1.000 εκπρόσωποι του ευρύτερου κοινού.

Ο ξεχωριστός μουσικός έχει επηρεάσει την ανάπτυξη ποικίλων μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Είναι βραβευμένος με Όσκαρ για τη μουσική στην ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» του 1982 κι έχει επενδύσει μουσικά σε πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών, όπως οι «Αλέξανδρος» και «Ελ Γκρέκο». Επιπλέον, έχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά, και τον Γιον Άντερσον.

Το 1997, σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF (Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού) που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. Tο έργο του Μυθωδία, επίσης, επελέγη από τη ΝΑSΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της «2001 Οδύσσεια στον Άρη». Ακόμα, το 2002, δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Κορέα – Ιαπωνία.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ