Επιχείρηση από τον Πιερ-Ιβ Κουστό για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών
Καλά Νέα

Επιχείρηση από τον Πιερ-Ιβ Κουστό για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Ενα δίχτυ-φάντασμα, μήκους 150 μέτρων, ανέσυρε από τον βυθό της Σαντορίνης ομάδα εθελοντών, με επικεφαλής τον Πιερ-Ιβ Κουστό, Διευθύνων Σύμβουλο και ιδρυτή του Cousteau Divers, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφοσιωμένου στην ένωση των δυτών υπέρ της προστασίας της θαλάσσιας ζωής. Η συμβολική, και ιδιαιτέρα δύσκολη, επιχείρηση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα που δημιουργούν τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα στη Σαντορίνη και γενικά στις ελληνικές θάλασσες.

 

 

Η επιχείρηση ανάσυρσης του διχτυού από έναν ύφαλο κοντά στο Αμμούδι του Αγίου Νικολάου τη Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών, από οκτώ εθελοντές δύτες από την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Οι δύτες κατάφεραν να αφαιρέσουν το τεράστιο δίχτυ από τον βυθό με τη χρήση ειδικών «μπαλονιών», το οποίο εκτός από πηγή ρύπανσης της θάλασσας και του πυθμένα, ήταν και μια παγίδα για διάφορες μορφές ζωής. Η επιχείρηση κράτησε λίγο, ωστόσο είχε προηγηθεί αρκετή προετοιμασία. Το δίχτυ αργότερα μεταφέρθηκε σε ειδική μονάδα για να ανακυκλωθεί.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην οργάνωση Ghost Fishing, που ασχολείται με τα δίχτυα-φαντάσματα, στην οργάνωση Healthy Seas μαζί με τους Cousteau Divers και το τοπικό κέντρο καταδύσεων Atlantis Oia. Τα δίχτυα αυτά είναι εκείνα που έχουν παρατηθεί ή χαθεί από ψαράδες. Είναι συχνά αόρατα στο μάτι κάτω από το αμυδρό φως που υπάρχει στον βυθό και μπορούν να μπλεχτούν σε πετρώδεις υφάλους ή να παρασυρθούν στην ανοιχτή θάλασσα. Μπορούν, όμως, κυριότερα, να παγιδεύσουν ψάρια, δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες, καρχαρίες, κροκόδειλους, θαλάσσια πουλιά, καβούρια και άλλα πλάσματα, όπως οι δύτες. Τα δίχτυα κάνουν αυτό για το οποίο είναι σχεδιασμένα• περιορίζουν την κίνηση, προκαλώντας λιμοκτονία, πληγές, μολύνσεις και ασφυξία, σε όσα ζώα χρειάζονται να επιστρέψουν στην επιφάνεια για να ανασάνουν, και καταλήγουν να τα σκοτώνουν μάταια.

 

 

Μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε, επίσης, η μετάδοση της κατάδυσης σε πραγματική ροή με επικοινωνία διπλής κατεύθυνσης, η οποία βγήκε εις πέρας χάρη στις σημαντικές προσπάθειες της ομάδας. «Ελπίζουμε ότι αυτή η δράση θα βοηθήσει τους ανθρώπους στη Σαντορίνη και παντού στον κόσμο να καταλάβουν την κρίσιμη κατάσταση των θαλασσών και να ενωθούν ώστε να σταματήσουν την καταστροφή τους», ανέφερε ο Πιερ-Ιβ Κουστό. Ο γιος τού διάσημου ωκεανογράφου και εξερευνητή Ζακ-Ιβ Κουστό υποστηρίζει εδώ και χρόνια τη δημιουργία μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Σαντορίνη και μάλιστα πέρυσι κατατέθηκε και σχετικό αίτημα στις Αρχές.

«Η υποθαλάσσια γεωμορφολογία της Σαντορίνης διαμορφώθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια από την ηφαιστειακή έκρηξη. Η Καλντέρα, όπου βρέθηκαν τα δίχτυα, είναι ουσιαστικά μια γιγαντιαία λιμνοθάλασσα με πολύ απότομα σημεία που φτάνουν γρήγορα σε βάθος 400 μέτρων», ανέφερε ο Πασκάλ βαν Έρπ, ιδρυτής του Ghost Fishing. «Επομένως, η αποστολή απομάκρυνσης χρειαζόταν πολύ αυστηρό σχεδιασμό κατάδυσης και ομαδική εργασία για την ασφαλή απομάκρυνση των αλιευτικών διχτυών από το νερό».

 

 

Πηγή:http://www.kathimerini.gr

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ