Μαθητές ως δημοσιογράφοι για το περιβάλλον
Καλά Νέα

Μαθητές ως δημοσιογράφοι για το περιβάλλον

Μαθητές της Γ΄ τάξης του γυμνασίου στο Γαύριο της Άνδρου κέρδισαν τη δεύτερη θέση για την «Καλύτερη Φωτογραφία» σε διεθνή διαγωνισμό με θέμα «Νέοι δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον».

Τα παιδιά, για μία σχολική χρονιά, αφοσιώθηκαν στο οικολογικό έργο της ανακύκλωσης συμμετέχοντας στο σχολικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Είμαστε Ό,τι Πετάμε: Περιβαλλοντικοί Δημοσιογράφοι». Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας αγγλικής γλώσσας του σχολείου, Παρασκευής Μελισή, και της καθηγήτριας Φυσικής, Κωνσταντίνας Μπόγρη, εργάστηκαν σε ένα εικονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα κι αποφάσισαν πως το πιο σημαντικό σε τοπικό επίπεδο είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων κι ειδικότερα της ανακύκλωσης.

 

 

Χωρίστηκαν σε ομάδες των 2-5 ατόμων, υπέβαλλαν τέσσερις συμμετοχές συνολικά, με φωτογραφίες και άρθρα τους, στα ελληνικά και στα αγγλικά, κι αξιολογήθηκαν σε θέματα που αφορούσαν κυρίως στη μορφή, τη δομή και την ποιότητα της συμμετοχής, στο αν εστιάζουν σε ένα τοπικό περιβαλλοντικό θέμα, στην έρευνα και τη διάχυση της πληροφορίας στην τοπική κοινωνία.

Ο διεθνής διαγωνισμός προκηρύχτηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου ΠΕ «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και συμμετείχαν μαθητές από σχολεία της Πορτογαλίας, του Καναδά, του Μαυροβουνίου, του Ισραήλ, της Κίνας, της Ρουμανίας, της Αμερικής και της Τουρκίας.

 

 

Η φωτογραφία των μαθητών από την Άνδρο με τίτλο «Σώσε το χταποδάκι» απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Φωτογραφία 11-14 ετών» και το άρθρο με τίτλο «Εσύ διαλέγεις…» απέσπασε το 3ο βραβείο στην κατηγορία «Άρθρο, 11-14 ετών».

«Τα παιδιά είναι πολύ συγκινημένα και χαρούμενα με το αποτέλεσμα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια καθηγήτρια, Παρασκευή Μελισή. «Σχεδόν δεν το πιστεύουν. Είναι πολύ περήφανα που κατάφεραν ένα μικρό νησί της Ελλάδας, η Άνδρος, να αναμετρηθεί δίπλα σε μεγάλες χώρες. Ακόμη κι όταν βγήκαν πρώτα για την καλύτερη φωτογραφία και τρίτοι για το καλύτερο θέμα στον εθνικό διαγωνισμό, πάλι δεν το περίμεναν. Με ρωτούσαν αν είναι αλήθεια. Εντυπωσιάστηκαν, ανέβηκε η αυτοπεποίθησή τους, νιώθουν ότι μπορούν να πετύχουν άσχετα με το αν μένουν σε ένα νησί».

 

Όπως υπογραμμίζει η κ. Μελισή «Τα παιδιά της ομάδας είναι πολύ συνειδητοποιημένα και θα συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, ώστε να διαδώσουν το μήνυμα της ανακύκλωσης στο νησί. Ενημερώνονται συνεχώς για το θέμα, παίρνουν ιδέες, προσπαθούν να μυήσουν και τους συμμαθητές τους από μεγαλύτερες τάξεις. Μάλιστα, εκφράζουν την επιθυμία τους να λάβουν μέρος και του χρόνου στον διαγωνισμό».

Στο πλευρό των μαθητών υπήρξε εξ αρχής η μη κυβερνητική οργάνωση AndrosRoutes, MyBleuOcean, αλλά και ο Βαγγέλης Λουκίσας, ο οποίος τους διέθεσε τον εξοπλισμό του για να τραβήξουν τη νικητήρια φωτογραφία».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ