Δέκα Έλληνες καθηγητές στις πρώτες θέσεις με τη σημαντικότερη επιρροή στις επιστήμες
Καλά Νέα

Δέκα Έλληνες καθηγητές στις πρώτες θέσεις με τη σημαντικότερη επιρροή στις επιστήμες

Δέκα καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις μεταξύ εκείνων οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά, σύμφωνα με τον τελικό πίνακα κατάταξης Highly Cited Researchers (h>100) για το 2018 της Webometrics. Οι καθηγητές είναι έξι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τρεις από το ΕΜΠ και ένας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η συγκεκριμένη κατάταξη, η οποία δημοσιεύεται μια φορά τον χρόνο, περιλαμβάνει τους Highly Cited Researchers, δηλαδή ερευνητές με h-index > 100. Ο βιβλιομετρικός δείκτης h-index, που επινοήθηκε το 2005 από τον J.E. Hirsch, πρακτικά σημαίνει ότι ένας συγγραφέας-ερευνητής εμφανίζει δείκτη h όταν h από τις Np εργασίες του έχουν τουλάχιστον h αναφορές η καθεμία, ενώ οι υπόλοιπες (Νp-h) εργασίες του έχουν λιγότερες από h αναφορές η καθεμία. Κατά συνέπεια οι ερευνητές που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω κατάταξη και έχουν h-index > 100, διαθέτουν αποδεδειγμένα 100 δημοσιεύσεις με 100 και άνω αναφορές η κάθε μία σε άλλα άρθρα και έρευνες.

Ο εν λόγω πίνακας συντάσσεται με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ καθηγητών και ερευνητών πανεπιστημίων στο Google Scholar -οπότε δεν περιλαμβάνονται όσοι δεν έχουν δημόσιο προφίλ στο Google Scholar. Η συγκεκριμένη κατάταξη περιλαμβάνει 2.610 Highly Cited Researchers, δηλαδή ερευνητές με h-index > 100. Πρώτος είναι ο Δρ. Sigmund Freud με h-index 280 και 491.861 ετεροαναφορές.

Η κατάταξη περιλαμβάνει τα h-index και citations μέχρι και τον Απρίλιο του 2018. Οι καθηγητές και ερευνητές του πίνακα αυτού, είτε είναι εν ζωή είτε όχι, κατατάσσονται με φθίνοντα βαθμό με αναφορά του πανεπιστημίου στο οποίο ανήκουν. Οι Έλληνες επιστήμονες που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις είναι:

1) Ο Παρασκευάς Σφήκας, φυσικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ο Έλληνας ερευνητής που εμφανίζεται να έχει την μεγαλύτερη διεθνή απήχηση με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις του, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη της Webometrics. Καταλαμβάνει την 73η θέση διεθνώς με δείκτη H-Index 181 και 149.913 αναφορές άλλων επιστημόνων (ετεροαναφορές) στις δικές του δημοσιεύσεις. Ο κ. Σφήκας, ο οποίος έχει διδακτορικό από το ΜΙΤ, είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών (ΙΕΣΕ) και το πεδίο της έρευνάς του είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών.

2) Ο Γεώργιος Χρούσος, που ακολουθεί στη διεθνή κατάταξη, στην 80ή θέση, είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με H-index 179 και 132.181 ετεροαναφορές στο δημοσιευμένο έργο του.

3) Ο Γιάννης Ιωαννίδης, στην 168η θέση, είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια (h-index 164 και 161.500 ετεροαναφορές).

4) Ο Ελληνο-αμερικανός Πολ Αλιβιζάτος βρίσκεται στη θέση 237 και είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.

5) Ο Γιώργος Τσιπολίτης καταλαμβάνει τη θέση 241 και είναι καθηγητής Φυσικής της Σχολής ΣΕΜΦΕ (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών) του ΕΜΠ.

6) Ο Νικόλαος Πέππας του Πανεπιστημίου του Τέξας βρίσκεται στη θέση 254 και είναι καθηγητής χημικής μηχανικής.

7) Ο Χρήστος Μάρκου του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής του «Δημόκριτου», στη θέση 255.

8) Ο Σταύρος Μαλτέζος, στη θέση 289, είναι αναπληρωτής καθηγητής φυσικής, της Σχολής ΣΕΜΦΕ (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών) του ΕΜΠ.

9) Ο Ευάγγελος Γαζής βρίσκεται στη θέση 336 και είναι καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου, με διαδακτορικό στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.

10) Ο Δημητρης Λουκάς, στη θέση 662, είναι ερευνητικός διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Δέσποινα

    Συγχαρητήρια στους Έλληνες επιστήμωνες.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ