Ο σεφ που θα μαγειρέψει για τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι
Καλά Νέα

Ο σεφ που θα μαγειρέψει για τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι

Ο Νίκος Κουλούσιας είναι Έλληνας σεφ που διαπρέπει στο εξωτερικό, έχοντας ταξιδέψει και εργαστεί επαγγελματικά από την Αφρική και την Αμερική, μέχρι τη Ρωσία, όπου και μαγείρεψε για τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Τον τελευταίο καιρό, έχει απασχολήσει την επικαιρότητα εξαιτίας του γάμου του πρίγκιπα Χάρι της Αγγλίας με τη Μέγκαν Μαρκλ, για του οποίου το μενού έχει επιλεχθεί να επιμεληθεί και του οποίου τις προετοιμασίες έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο. Επιπλέον, το 2007, βραβεύτηκε και Καλύτερος Σεφ Βορείου Ελλάδας.

Μέσα από τα ταξίδια του έχει αποσπάσει σημαντικές βραβεύσεις με την πλούσια μαγειρική του σε μπαχαρικά, τρούφα, κρόκο Κοζάνης και μέλι, η οποία είναι βασισμένη στην ελληνική κουζίνα. Αγαπά πολύ την Ελλάδα, νιώθει περήφανος που είναι γέννημά της και σχεδιάζει, στο μέλλον, να διακόψει επ’ αόριστον την καριέρα του στο εξωτερικό και να ανοίξει το δικό του εστιατόριο στο χωριό καταγωγής του.

 

 

Ο διακεκριμένος σεφ είναι 35 χρονών, έχει ρίζες από τη Νεάπολη της Κοζάνης και έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γερμανία με τους μετανάστες γονείς του. Από μικρό παιδί είχε νιώσει πως είχε κλίση στη μαγειρική και ήξερε πως αυτό θα επέλεγε να κάνει στη ζωή του. Σε μία συνέντευξή λέει χαρακτηριστικά πως «Όταν τα παιδιά της γειτονιάς τρέχανε να παίξουν ποδόσφαιρο και άλλα παιχνίδια, εγώ έπαιζα στον μπαχτσέ του θείου μου. Μου άρεσε να βλέπω πώς μεγάλωναν τα λαχανικά, αλλά και πώς μύριζαν».

Στα δεκαέξι του, όταν πλέον μπορούσε να ακολουθήσει το όνειρό του, πέρασε σε σχολή μαγειρικής, παρ’ όλη τη γενική δυσκολία εισαγωγής σε τέτοιου είδους τμήματα σπουδών -εκείνη την εποχή, το σύστημα της Γερμανίας όριζε πως οι μαθητές μπορούσαν να εισαχθούν στην εκάστοτε σχολή μαγειρικής που επιθυμούσαν μόνο με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου τους και κανέναν άλλον τρόπο.

Αργότερα, όταν τελείωσε τις σπουδές του και αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μάστιγα της εποχής, την ανεργία. Για καιρό, αν και αναζητούσε θέσεις εργασίας στον τομέα του, μέσω προσωπικής προσπάθειας αλλά και του δικτύου των φίλων και γνωστών του, δεν είχε τύχη. Ώσπου, απευθύνθηκε σε ένα ξενοδοχείο της Καστοριάς και έκλεισε την πρώτη του συνεργασία από τη στιγμή που είχε επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, ως βοηθός βοηθού μάγειρα. Ο χρόνος φανέρωσε το ταλέντο και τις δυνατότητές του, καταλήγοντας έτσι η συνεργασία να εξελιχθεί σε πρόσληψη.

 

Στη συνέχεια, του δημιουργήθηκε η επιθυμία να δοκιμαστεί και ως εποχιακός, πράγμα που πέτυχε. Εργάστηκε για ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Χαλκιδικής μαζί με τον Ευάγγελο Μπουλή, σεφ σε Ελλάδα και αραβικές χώρες, του οποίου τις ικανότητες εκτιμά ιδιαιτέρως και μέσω του οποίου μυήθηκε σε πιο ανατολίτικες κουζίνες. Μετά το τέλος του ίδιου καλοκαιριού, ταξίδεψε για πρώτη φορά εκτός Ευρώπης, στην Αίγυπτο, όπου και παρέμεινε για τρία χρόνια.

Ακολούθησαν πολλά ταξίδια, πολλές γνωριμίες, συνεργασίες, ακόμα και φιλίες με διάσημους και άσημους σε όλον τον κόσμο. Σε ένα από τα ταξίδια του αυτά, στη Μόσχα, γνώρισε και τη γυναίκα του, η οποία εργάζεται κι εκείνη στον ξενοδοχειακό κλάδο. Λίγο αργότερα, έλαβε πρόταση από την Γκάνα της Δυτικής Αφρικής για συνεργασία με τοπικό ξενοδοχείο. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν είχε φανταστεί ότι κάποιος από τους πελάτες των ξενοδοχείων που είχε δουλέψει θα ενδιαφερόταν τόσο ώστε να τον ζητήσει για το δυναμικό της δικής του επιχείρησης. Ο Νίκος Κουλούσιας ήταν ο πρώτος Έλληνας σεφ στη Γκάνα που έφερε το μεσογειακό στοιχείο της κλασικής ελληνικής κουζίνας στη χώρα και στα τραπέζια των ντόπιων και των επισκεπτών.

 

Ο σεφ είχε την ευκαιρία να μαγειρέψει για τον πρόεδρο της Ρωσίας, εξαιτίας μίας τυχαίας συγκυρίας. Είχε επισκεφθεί τη χώρα για να γράψει το μενού ενός γνωστού εστιατορίου, το οποίο έτυχε να επισκεφθεί ο πρόεδρος την ίδια ημέρα. Ο σεφ διηγείται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν τού ζήτησε να ετοιμάσει κάτι «ελληνικό» κι όταν δοκίμασε το στιφάδο του, τον κάλεσε στο τραπέζι και τον ευχαρίστησε για το γεύμα, ενώ του είπε πως κάθε ελληνική Αρχή που θα επισκεπτόταν τη Μόσχα, θα ερχόταν σε εκείνο το εστιατόριο για να τους μαγειρεύει «τα φαγητά της μαμάς που λέμε».

Ο Νίκος Κουλούσιας, όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του, επιλέχθηκε να επιμεληθεί το μενού του γάμου του πρίγκιπα της Αγγλίας, Χάρι, καθώς διατηρεί συνεργασία με ένα από τα μαγαζιά που βρίσκονται στη λεγόμενη Crown List, η οποία είναι μια λίστα από προμηθευτές που επιλέγει το παλάτι. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει δύο μήνες πριν τον γάμο και το αποτέλεσμα της 19ης Μαΐου προβλέπεται να είναι ξεχωριστό και ιδιαιτέρως εύγευστο.

Ο Κουλούσιας επιλέγει να φορά την ελληνική σημαία στη στολή εργασίας του, καθώς όπως παραδέχεται «Η Ελληνική σημαία για μένα σημαίνει πολλά. Θέλω να δείχνω τη σημαία μας, να μιλάω με τον ξένο κόσμο για την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής και την ιστορία μας. Βέβαια, παίρνω δύναμη όταν έχω την ευκαιρία να τη φοράω επάνω μου, νιώθω όμορφα, εθνικά υπερήφανος». Επιθυμεί να συνεχίσει να ταξιδεύει και να φέρνει τη χώρα μας πιο κοντά σε εκείνες που δεν ξέρουν τους τρόπους της, την κουζίνα, την νοοτροπία και την ομορφιά της. Ένα μεγάλο όνειρο και υψηλός του στόχος είναι να οργανωθεί ένα φεστιβάλ με όσα άτομα έχει γνωρίσει μέσα από τα ταξίδια του και ασχολούνται με τον χώρο της μαγειρικής, να φιλοξενηθούν και ο ίδιος με την ομάδα του να τους περιποιηθεί.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ