Δύο Ελληνίδες αναρριχήτριες κατακτούν κορυφές και στις 7 ηπείρους
Καλά Νέα

Δύο Ελληνίδες αναρριχήτριες κατακτούν κορυφές και στις 7 ηπείρους

Η Βανέσα Αρχοντίδου και η Χριστίνα Φλαμπούρη είναι δύο γυναίκες που έχουν θέσει έναν πολύ δύσκολο στόχο• επιθυμούν και σκοπεύουν να κατακτήσουν και να υψώσουν την ελληνική σημαία στην υψηλότερη κορυφή καθεμίας από τις επτά ηπείρους. Οι δύο αλπινίστριες έχουν ήδη αναρριχηθεί σε τέσσερις εξ’ αυτών, κατακτώντας τόσο την κορυφή του Ντενάλι (ή ΜακΚίνλεϊ) στην Αλάσκα όσο και μια πρωτιά για τη χώρα μας, αφού έγιναν οι πρώτες Ελληνίδες που το κατάφεραν.

Η δράση τους ονομάζεται A woman can be, «Μια γυναίκα μπορεί να είναι» ελληνιστί, και επιδιώκουν, πέρα από τον αναρριχητικό τους στόχο, να κάνουν τη διαφορά και να δείξουν στις Ελληνίδες πως μια γυναίκα μπορεί να ξεφύγει από τα στερεότυπα και την καθημερινή ρουτίνα και να γίνει ό,τι εκείνη επιθυμεί, όπως δηλώνουν. Επιθυμούν να δείξουν πως μια γυναίκα μπορεί να είναι δυναμική, δυνατή, γλυκιά, ευάλωτη, στοργική, αλλά συγχρόνως και απαιτητική, ότι μπορεί να είναι επαγγελματίας, μητέρα, νοικοκυρά ή ακόμα και αλπινίστρια. Θέλουν να εμπνεύσουν και να βοηθήσουν όσες γυναίκες δεν έχουν συνειδητοποιήσει πραγματικά πως όλοι οι δρόμοι μπορούν να γίνουν δικοί τους, αρκεί να τους επιλέξουν.

 

H Βανέσα Αρχοντίδου είναι διευθύντρια Μάρκετινγκ σε πολυεθνική εταιρεία, μητέρα δύο αγοριών και αναρριχήτρια, τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια. Από το 2006, που ολοκλήρωσε τη Σχολή Αναρρίχησης και Χειμερινού Βουνού του Α.Ο.Σ (Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος), είναι ενεργό μέλος του ίδιου Συλλόγου, βοηθώντας σε πολυάριθμες αναβάσεις εντός Ελλάδος. Έχει «κατακτήσει» σχεδόν όλα τα ελληνικά βουνά, έχει φτάσει στην κορυφή του Όρους Κιλιμάντζαρο (5.892 μ.), το ψηλότερο σημείο της Αφρικής, και έχει συμμετάσχει σε εμπορικές αποστολές στο Νεπάλ και τις Σουηδικές Άλπεις.

 

Η Χριστίνα Φλαμπούρη γεννήθηκε, μεγάλωσε στην Αθήνα και εργάζεται σε μεγάλη πολυεθνική της χώρας, ενώ λόγω της αγάπης της για τη φύση, παλιότερα, είχε στραφεί στη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης. Για πολλά χρόνια μεγαλύτερος της φόβος ήταν τα ύψη, ώσπου αποφάσισε να τα αντιμετωπίσει και και να στραφεί στην αναρρίχηση για βοήθεια. Γρήγορα, συνειδητοποίησε πως ο αλπινισμός δεν ήταν απλώς μία προσωπική πρόκληση, μα τρόπος ζωής και μέχρι σήμερα έχει κατορθώσει να ανέβει τα περισσότερο ελληνικά βουνά, το Όρος Κιναμπαλού (4.095 μ.) στη Μαλαισία, έφτασε την κορυφή του Όρους Κιλιμάντζαρο (5.892 μ.) στην Αφρικανική Ήπειρο και συμμετείχε σε εμπορικές αποστολές στις Σουηδικές Άλπεις. Από το 2014 είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών, ενώ το 2016 αποφοίτησε από τη Σχολή Χειμερινού Βουνού και τη Σχολή Αναρρίχησης στο «Basecamp Kotronaros».

Με την αλπινιστική τους ομάδα και οι δύο Ελληνίδες έχουν κατακτήσει τα όρη Ακονκάγκουα (6962 μ.) στην Αργεντινή, Ελμπρούς (5642 μ.) στη Ρωσία και Ντενάλι (ή ΜακΚίνλεϊ) (6190 μ.) στην Αλάσκα των Η.Π.Α. Επόμενοι τους στόχοι είναι το Όρος Πούντσακ Τζάγια (4884 μ.) στην Ινδονησία, μέσα στο καλοκαίρι του 2018, το Όρος Βίνσεν (4892 μ.) το ψηλότερο βουνό της Ανταρκτικής, τον χειμώνα του 2018 με 2019, και το Όρος Έβερεστ (8848 μ.), την ύψιστη κορυφή από την επιφάνεια της Γης, την άνοιξη του 2019, ακολουθώντας τη “Διαδρομή του Μέσνερ”. Όταν επιτευχθούν και οι τρεις αυτοί στόχοι και καταφέρουν να κατακτήσουν τις 7 Κορυφές σε 7 Ηπείρους, θα είναι οι πρώτες Ελληνίδες που θα το έχουν καταφέρει.

Σε αυτήν του την προσπάθεια έχουν ως coach τον Νίκο Μαγγίτση, ο οποίος έχει διοργανώσει και οδηγήσει πάνω από 42 ορεινές αποστολές στις μεγαλύτερες οροσειρές του πλανήτη και είναι ο μόνος Έλληνας που έχει ανέβει στις “7 κορυφές”, την υψηλότερη, δηλαδή, κορυφή σε κάθεμία από τις 7 ηπείρους. Είναι επίσης ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας που έχει περπατήσει στον Βόρειο και τον Νότιο πόλο.

 

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Bravo! Parakolouthoume kai meis! Me xara, kathe vima stathero, kathe bouno mikro! Keep on going!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ