Ψηφιακή αναδόμηση του Παρθενώνα – Δείτε πώς ήταν 7 αρχαία κτίρια στο παρελθόν
Καλά Νέα

Ψηφιακή αναδόμηση του Παρθενώνα – Δείτε πώς ήταν 7 αρχαία κτίρια στο παρελθόν

Ο Παρθενώνας και έξι ακόμα κτίρια ανακατασκευάστηκαν ψηφιακά και το Expedia μάς παρουσιάζει τα γραφήματα που αναδομούν τα κτίρια αυτά όπως ήταν όταν γνώρισαν τη δόξα.

Όσες αρχαίες δομές σώζονται μέχρι σήμερα, μας προσφέρουν ένα παράθυρο στο πώς ζούσαν οι άνθρωποι τότε και πώς περίπου ήταν η καθημερινότητα τους.

Δείτε την ψηφιακή αναδόμηση:

1. Παρθενώνας

Ο Παρθενώνας χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας. Υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η εποχή της κατασκευής του συνταυτίζεται με τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια της Αθήνας και της πολιτικής κύρους που ακολούθησε έναντι των συμμάχων της, κατά την περίοδο της αθηναϊκής ηγεμονίας στην Αρχαία Ελλάδα. 

2. Πυραμίδα Nohoch Mul Μεξικό

Η πυραμίδα Coba είναι ερείπιο από την εποχή των Μάγια στην πολιτεία Κιντάνα Ρόο του Μεξικό. Το κατασκεύασμα εκτιμάται πως ολοκληρώθηκε κάπου ανάμεσα στο    100 π.Χ. και 100 μ.Χ., ενώ ότι εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1550, μετά την άφιξη των Ισπανών κατακτητών. Στα 137 περίπου μέτρα, το Nohoc Mul, είναι η ψηλότερη πυραμίδα στη Χερσόνησο Γιουκατάν και η δεύτερη ψηλότερη πυραμίδα των Μάγια στον κόσμο. Ανακαλύφθηκε στα 1800, αλλά ως αρχαιολογικό αξιοθέατο δεν ήταν προσβάσιμο στο κοινό μέχρι και το 1973, μιας και η πυκνή ζούγκλα που την περιβάλλει την έκανε δύσκολο στο να βρεθεί. Είναι εκτός του πολυσύχναστου μονοπατιού, αλλά κανείς μπορεί να την επισκεφθεί, πλέον, μέσω των δημόσιων συγκοινωνιών.

3. Ναός του Δία Ιταλία

Ο Ναός του Δία χτίστηκε προς τιμήν του ομώνυμου θεού και ήταν το βασικό κέντρο της θρησκευτικής ζωής στην αρχαία πόλη της Πομπηίας, μιας μικρής ρωμαϊκής κωμόπολης του Κόλπου της Νάπολης. Δέσποζε στην Αγορά, με τον Βεζούβιο να παραμονεύει δυσοίωνα πίσω του. Το ηφαίστειο εξερράγη τον Αύγουστο του 79 μ.Χ., καταστρέφοντας με τραγικό τρόπο την Πομπηία. Η τοποθεσία ανακαλύφθηκε ξανά τον 16ο αιώνα, ενώ τα πολλά χρόνια ανασκαφών έχουν δώσει στα εκατομμύρια των ετήσιων επισκεπτών μία συναρπαστική εικόνα της καθημερινής ζωής της Ρώμης του 1ου αιώνα.

4. Milecastle 39 Αγγλία

Καταλαμβάνοντας περίπου 117 χιλιόμετρα από την πιο οπτικά δραματική ύπαιθρο της Αγγλίας, το τοίχος του Ανδριανού, χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Οι ιστορικοί ακόμη εξετάζουν τους λόγους πίσω από την κατασκευή του. Η πιο γνωστή θεωρία είναι πως για να γίνει Ρωμαίος Αυτοκράτορας, το 117 μ.Χ., ο Ανδριανός έχτισε το τοίχος για να κάνει την αυτοκρατορία πιο ασφαλή. Για να αυξήσει την προστασία, οχυρά γνωστά ως Milcastles, τοποθετήθηκαν κατά μήκος του τοίχους σε μεσοδιαστήματα όσο περίπου ένα ρωμαϊκό μίλι.

5. Ναός Λούξορ Αίγυπτος

Από την κατασκευή του, ο Ναός του Λούξορ, ο οποίος παίρνει το όνομά του απο τον αραβικό όρο “al-Uksur” (=οχύρωση), ήταν από τους πιο ιερούς τόπους των αρχαίων Αιγυπτίων. Υπό τις διαταγές του Αμένωφις Γ’, το 1380 π.Χ., ο ναός ανακαινίστηκε από τον Ραμσή Β’, γύρω στα εκατό χρόνια αργότερα, ώστε να συμπεριληφθεί μία τεράστια είσοδος από πυλώνες και μια ανοιχτή αυλή. Κάποτε, συνδέθηκε με τον γειτονικό ναό του Καρνάκ με μια λεωφόρο από σφίγγες, που “φυλούσαν” τις πύλες του. Με τεράστιους οβελίσκους κι επιστύλια, ο Ναός του Λούξορ εκπροσωπεί ένα από τα κατασκευάσματα της μνημειώδους αιγυπτιακής πέτρινης αρχιτεκτονικής. Είναι απόδειξη της μακριάς ιστορίας της χώρας και ένα μέρος που αξίζει να το δει κανείς στις διακοπές του στην Αίγυπτο.

6. Πυραμίδα του Ήλιου – Μεξικό

Το Τεοτιουακάν ήταν ένα από τα πρώτα αστικά κέντρα στο κεντρικό Μεξικό και ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά αξιοθέατα της χώρας. Κατασκευάστηκε μεταξύ του 1ου και 7ου αιώνα μ.Χ., αλλά πολύ λίγα είναι γνωστά για τους ανθρώπους που τον έχτισαν και έζησαν εκεί. Έχτισαν τις πρώτες πολυσύνθετες πόλεις της περιοχής και έπειτα εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Η Πυραμίδα του Ήλιου είναι το μεγαλυτερο κτίριο στην Τεοτιουακάν και μία από παλαιότερες πυραμίδες του κεντρικού Μεξικό. Είναι, επίσης, ένα απο τα μεγαλύτερα, κι όπως μπορείτε να δείτε και από την ανακατασκευή στην εικόνα, και πιο εντυπωσιακά κατασκευάσματα.

7. Λάργκο ντι Τόρε Αρτζεντίνα  Ιταλία

Αυτή η πλατεία στη Ρώμη στεγάζει όχι ένα, αλλά τέσσερα ερείπια αρχαίων ναών. Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια  κατασκευαστικών εργασιών στη δεκαετία του 1920. Ο Ναός Β’ είναι ο πιο πρόσφατος από τους τέσσερις ναούς, ενώ έξι από τις στήλες του, η αυθεντική σκάλα και o βωμός είναι ακόμα άθικτα. Οι επισκέπτες της περιοχής δε θα συναντήσουν μόνο έναν συναρπαστικό αρχαιολογικό χώρο, αλλά κι εκατοντάδες γάτες να ζουν ανάμεσα στα ερείπια. Εθελοντές ταΐζουν, καθαρίζουν και φροντίζουν τις γάτες, ενώ οι επισκέπτες προτρέπονται να χαιρετήσουν ή ακόμα και να υιοθετήσουν μία απο αυτές.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ