Απονεμήθηκαν τα Δημοσιογραφικά Βραβείων του Ιδρύματος «Αθ. Μπότση»
Καλά Νέα

Απονεμήθηκαν τα Δημοσιογραφικά Βραβείων του Ιδρύματος «Αθ. Μπότση»

Ολοκληρώθηκε η απονομή των 29ων Δημοσιογραφικών Βραβείων του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Βασ. Μπότση», θεσμός που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, αλλά πέρυσι δεν έγινε, εξαιτίας τη οικονομικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σε μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σημείωσε ότι σήμερα η ανάγκη για ουσιαστική ενημέρωση είναι μεγαλύτερη από ποτέ και επισήμανε τη σημασία του Τύπου, η οποία -όπως είπε- είναι τεράστια στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές, που περνάει ο τόπος.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σίμος Κεδίκογλου, τόνισε: «Τα τελευταία 10 με 15 χρόνια είχαμε μία φούσκα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάποιοι λαθρόβιοι χάρη στη διαπλοκή επιβίωσαν και στέρησαν από τα υγιή μέσα μαζικής ενημέρωσης τις συνθήκες να μπορούν να αναπνέουν. Όλοι έχουμε ευθύνες». Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία της δημοσιογραφίας, λέγοντας ότι όταν ο ίδιος ξεκίνησε να δημοσιογραφεί, η δεοντολογία είχε ιδιαίτερη βαρύτητα και οι ειδήσεις διασταυρώνονταν από όλες τις πλευρές.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε ότι οι «τροϊκανοί» χτύπησαν περισσότερο από όλους τους δημοσιογράφους και αναφέρθηκε στις συνθήκες φτώχειας, που ζουν σήμερα οι Έλληνες δημοσιογράφοι, ενώ η α’ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Νανά Νταουντάκη, επισήμανε ότι από τα 5.500 μέλη της ΕΣΗΕΑ, 650 είναι άνεργα και η λίστα αυτή καθημερινά μεγαλώνει.

Τα τέσσερα βραβεία του Ιδρύματος πήραν:

Οι δημοσιογράφοι, οι συντελεστές και η διοίκηση της ΕΡΤ3, για την άρτια και πολύπλευρη κάλυψη των εκδηλώσεων της εκατοστής επετείου από την απελευθέρωση τα Θεσσαλονίκης και την παρουσία της σειράς «Ο αγώνας της Θεσσαλονίκης».

Η Ελίζα Παπαδάκη, για την αρθρογραφία και ανάλυση οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων.

Ο Γιώργος Ντουδεσκέας, για τις δημοσιογραφικές έρευνες και αποκαλύψεις του ελεύθερου ρεπορτάζ, στο οποίο προΐσταται, στην εφημερίδα Real News και

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος, για το ρεπορτάζ, την παρουσίαση και την ευθύνη της τηλεοπτικής εκπομπής- έρευνας «Μηχανή του Χρόνου».

Το βραβείο ξένου Τύπου «Κώστας Τσατσαρώνης» απενεμήθη στις Έλενα Σμιθ για την επί 22 χρόνια κάλυψη ελληνικών και βαλκανικών θεμάτων, ως ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Guardian/Observer», στην Ελλάδα.

Από τα ειδικά βραβεία:

Τα βραβεία Κοινοβουλευτικού Ρεπορτάζ, με χορηγό τη Βουλή των Ελλήνων, δόθηκαν στην Κατερίνα Γκίκα το βραβείο «Γιάννης Φάτσης» και στον Γιώργο Μπουρδάρα το βραβείο «Χρήστος Πασαλάρης».

Τα βραβεία Οικονομικού Ρεπορτάζ, με χορηγό το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, στους Πέτρο Κρυσταλάκο και Κώστα Στούπα.

Το βραβείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με χορηγό τον δήμο Αθηναίων, στον Γιώργο Κιούση, και τα

Το βραβείο «Απόστολος Μαγγανάρης» στην Ένωση Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου.

Τιμητικές διακρίσεις πήραν ο Αντώνης Κούρτης, για την πολυετή και ευδόκιμη προσφορά του στη δημοσιογραφία, και ο Γιάννης Θειακός, για την επιτυχημένη πολυετή πορεία του στο αθλητικό ρεπορτάζ.

Τιμητικές διακρίσεις πήραν επίσης ο Δημήτρης Ζαννίδης, ο Λάμπρος Καλαρρύτης, ο Βασίλης Νικολόπουλος, η Έλενα Ριζεάκου και ο Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου.

Τέλος, ειδική τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στην πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για το πολύπλευρο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ