Ο Ελληνοαμερικανός John Paul DeJoria πουλά την αξίας $5,1 δις εταιρία Patrón
Καλά Νέα

Ο Ελληνοαμερικανός John Paul DeJoria πουλά την αξίας $5,1 δις εταιρία Patrón

Η Bacardi Ltd. εξαγοράζει την εταιρία του Ελληνοαμερικανού John Paul DeJoria, που παράγει την τεκίλα Patrón, με τη συμφωνία να ανεβάζει την αξία της Patrón Spirits International AG στα 5,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Wall Street Journal και το περιοδικό Forbes.

H περιουσία του John Paul DeJoria εκτιμάται αυτή τη στιγμή στα 3,4 δισ. δολάρια και είναι ανάμεσα στους 400 πλουσιότερους στις ΗΠΑ.

Αλλά καθώς η τιμή εξαγοράς του υπόλοιπου 70% που κατέχει ο DeJoria, περιλαμβάνει και το οποίο υποθετικό χρέος της Patrón, δεν είναι σαφές πόσο θα μεταβληθεί η προσωπική του περιουσία.

Ο πατέρας του DeJoria ήταν Ιταλός μετανάστης και η μητέρα του Ελληνίδα μετανάστρια. Οι γονείς του πήραν διαζύγιο όταν ήταν 2 ετών, οπότε βίωσε έντονα τη φτώχεια.

Η Bacardi, που είναι γνωστή για το ρούμι της – καθώς και ποτά όπως η βότκα Grey Goose, το τζιν Bombay Sapphire, το ουίσκι Dewar’s – κατείχε μερίδιο 30% στην Patrón Spirits International AG για σχεδόν μία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η «WSJ». Η Patron θα ενισχύσει την Bacardi στο χώρο της τεκίλα, όπου έχει ήδη μερίδιο με την Cazadores και την Corzo.

Εγινε γνωστό πάντως πως τα κορυφαία στελέχη της Patrón θα παραμείνουν και ο συνιδρυτής της εταιρίας, ο ελληνικής καταγωγής John Paul DeJoria θα είναι επίτιμος πρόεδρος, πρέσβης της μάρκας αυτής, ενώ θα επικεντρωθεί στη φιλανθρωπία.

Η «WSJ» σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία, οι «μεγάλοι παίκτες» στη διεθνή αγορά αλκοολούχων προσπαθούν να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους ώστε να ακολουθήσουν τις αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ειδικά καθώς οι συνολικές πωλήσεις μειώνονται.

Η Patrón, μια premium τεκίλα, είναι κυρίαρχη στις ΗΠΑ με πωλήσεις $1,6 δισ. το 2016, σύμφωνα με το εξειδικευμένο Euromonitor. Ωστόσο, αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από αρκετές εταιρίες, για παράδειγμα από αυτές που στηρίζουν διασημότητες, όπως ο George Clooney και ο Justin Timberlake.

Ο όγκος πωλήσεων στις ΗΠΑ μόνο για superpremium τεκίλα αυξήθηκε περισσότερο από 700% από το 2002 έως το 2016, σε σχέση με την αύξηση 121%, την ίδια περίοδο, στις γενικές πωλήσεις τεκίλα. Η Patrón έχει μπουκάλια προς πώληση λιανική με τιμή στα 45 δολ. ωστόσο άλλα της προϊόντα πωλούνται για εκατοντάδες δολάρια και ορισμένες limited-edition στοιχίσουν χιλιάδες δολάρια.

Ιδρύθηκε το 1989 από τον John Paul DeJoria και τον Martin Crowley, αρχιτέκτονα, ο οποίος έχει πεθάνει από το 2003.

Σε ανακοίνωση του, ο κ. DeJoria ανέφερε: «Ξεκινήσαμε την επιχείρηση αυτή πριν από 25 χρ΄όνια με σκοπό να παράγουμε μια premium πολυτελή τεκίλα. Σήμερα, όντας πιστοί στην ποιότητα, παράγουμε πάνω από 3 εκατομμύρια κάσες αλκοόλ ετησίως, οι οποίες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Είμαι περήφανος για ό,τι έχει πετύχει ολόκληρος ο οργανισμός μας».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ