Στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο ο πρώτος ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης
Καλά Νέα

Στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο ο πρώτος ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης

Τον κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτζίχιν – Γραμματικόπουλο θα υποδεχθεί την Παρασκευή 12-1-2018, στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης. Ο Ελληνορώσος έχει στο ενεργητικό του 5 ταξίδια στο διάστημα. Μέχρι σήμερα έχει «περπατήσει» στο διάστημα σχεδόν 52 ώρες, κατέχοντας την έκτη θέση μεταξύ όλων των αστροναυτών του κόσμου. Συνολικά στο διάστημα έχει περάσει περίπου 537 μέρες και είναι σήμερα ο 7ος στον παγκόσμιο κατάλογο των αστροναυτών σε διάρκεια παραμονής στο διάστημα.

Τον Απρίλιο του 2017 ξεκίνησε το πέμπτο του ταξίδι στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου παρέμεινε για περίπου 4,5 μήνες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Εκτοξεύθηκε στις 20 Απριλιου στις 10:13 το πρωί (ώρα Ελλάδας) με πύραυλο «Σογιούζ» από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, μαζί με τον 43χρονο Αμερικανό αστροναύτη Τζακ Φίσερ της NASA.

Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1959 στο Μπατούμι της Γεωργίας από Ελληνοπόντιους γονείς τον Νικολάι Γιουρτσίχιν και την Μικρούλα Γραμματικοπούλου, οι οποίοι μάλιστα μετακόμισαν στη Σίνδο.

Τον Νοέμβριο του 1999 πέρασε το τεστ για να γίνει κοσμοναύτης και στις αρχές του 2000 ξεκίνησε η εκπαίδευση του.

Ο Θοδωρής Γραμματικόπουλος είχε πετάξει πρώτη φορά με το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς το 2002 σε σύντομη διαστημική αποστολή και το 2007, για δεύτερη φορά, σε εξάμηνη αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, του οποίου υπήρξε διοικητής. Είναι ο 98ος κοσμοναύτης στην ιστορία της Ρωσίας και είναι μόνιμο στέλεχος της εταιρείας «Ενέργκια», που ιδρύθηκε από τον θρυλικό κατασκευαστή πυραύλων και διαστημοπλοίων Σεργκέι Καραλιόφ.

Του έχει απονεμηθεί το μετάλλιο του «Hero of the Russian Federation», το μετάλλιο Order of Friendship, το μετάλιο της NASA “ NASA Space Flight Medal” και διάφορα μετάλλια και διακρίσεις από την Ενωση Κοσμοναυτών.

Δείτε επίσης:

Ο πρώτος Έλληνας κοσμοναύτης μιλά στο ellines.com

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ