Έλληνας μαέστρος ο νέος μουσικός διευθυντής της ιστορικής Όπερας της Έρφουρτ
Καλά Νέα

Έλληνας μαέστρος ο νέος μουσικός διευθυντής της ιστορικής Όπερας της Έρφουρτ

Ο Μύρων Μιχαηλίδης, θεωρείται σήμερα ως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μαέστρους, διορίστηκε μουσικός διευθυντής της ιστορικής Ορχήστρας Όπερας και Φιλαρμονικής της Έρφουρτ στη Γερμανία.

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έναν κατάλογο που ξεπερνά τα διακόσια συμφωνικά έργα και τις τριανταπέντε όπερες. Από το 2011 ως το 2017 διατέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ανανεώνοντας τη σχέση του κοινού με το μοναδικό λυρικό θέατρο της Ελλάδας, μέσω υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικού προγραμματισμού, εξωστρεφών καλλιτεχνικών-κοινωνικών δράσεων, καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και ανάπτυξης δικτύου διεθνών σχέσεων.

Από το 2004 έως το 2011 διατέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, θέτοντας στόχους ριζικά ανανεωμένου προγραμματισμού, διείσδυσης στη διεθνή δισκογραφία και περιοδειών στο εξωτερικό. Από το 2000 ώς το 2004 διατέλεσε Μόνιμος Αρχιμουσικός και Υπεύθυνος Σπουδών στην Όπερα της Ανατολικής Σαξωνίας, στη Γερμανία.

Διαθέτει επίσης ευρεία διδακτική εμπειρία σε Κρατικές Μουσικές Σχολές του Βερολίνου και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ είναι μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς διαγωνισμούς όπερας. Έχει διευθύνει πολλές σημαντικές ορχήστρες στη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Τσεχία, το Μεξικό, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Κίνα, την Ταϊβάν. Στο κατάλογο των ορχηστρών που διευθύνει συγκαταλέγονται η Συμφωνική του Βερολίνου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Ρώμης, η Συμφωνική Ορχήστρα της Ιερουσαλήμ, η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Μεξικού, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Βουκουρεστίου καθώς και η Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Σαγκάης, της Όπερας του Βουκουρεστίου, της Όπερας της Ερφούρτης, της Όπερας του Μπράουνσβάικ, η Φιλαρμονική της Μπρατισλάβα, η Φιλαρμονική της Οδησσού, η Ορχήστρα Μπιλκέντ στην Άγκυρα, η Ορχήστρα της Όπερας της Ανατολικής Σαξωνίας κ.α. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με όλες τις ορχήστρες. Συνεργάζεται επίσης σε τακτική βάση με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Τον Μάιο του 2017 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ως διευθυντής ορχήστρας στην Εθνική Όπερα της Σαγκάης στην πρώτη παρουσίαση επί κινεζικού εδάφους, της Όπερας «Η Κόρη του Συντάγματος» του Ντονιτσέτι.

Συμμετείχε ως διευθυντής ορχήστρας σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε επετειακές εκδηλώσεις. Τον Δεκέμβριο του 2007 διηύθυνε την ΚΟΘ σε μία ιστορική εμφάνιση στην Αίθουσα Συναυλιών της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου. Επρόκειτο για ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Έχει διευθύνει στις Αίθουσες Συναυλιών Βέρντι της Φλωρεντίας, Βέρντι του Μιλάνου, στο Smetana Hall και το Rudolfinum στην Πράγα, στην Αίθουσα Αtheneul στο Βουκουρέστι κ.α.

Του έχει απονεμηθεί το βραβείο ποιοτικής δισκογραφίας “Supersonic” του περιοδικού Pizzicato (Λουξεμβούργο, 2007), η διάκριση 5 diapason” στο περιοδικό Diapason (Γαλλία, 2009), τιμητική διάκριση για το έτος 2009 από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Κριτικών Μουσικών, καθώς και πολυάριθμα βραβεία από δήμους και φορείς.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ