Ο Αλεξάντερ Πέιν μιλά για την νέα του ταινία
Καλά Νέα

Ο Αλεξάντερ Πέιν μιλά για την νέα του ταινία

Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης, Αλεξάντερ Πέιν, μίλησε στο Associated Press για τη δουλειά του με αφορμή τη νέα του ταινία «Downsizing». Το άρθρο έχει τίτλο «In a shrinking Hollywood, Payne aims big in ‘Downsizing’».

Διαβάστε αποσπάσματα από το δημοσίευμα:

Υπάρχουν διάφορες «τελετουργίες» σε μία παραγωγή του Alexander Payne. Βραδιές προβολής ταινίας τις Τετάρτες πριν από την παραγωγή στο σπίτι του, με πίτσα και αναψυκτικά. Προβολές την Παρασκευή το βράδυ μετά την παραγωγή με μαρτίνι. Και, με αξιοπιστία, ένας ατελειώτος αγώνες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

«Μόνο ένας άνθρωπος από στούντιο που είπε αυτό που χρειαζόμουν να πει: ‘Ξέρω ότι δεν βγάζει νόημα στα χαρτιά. Αλλά θα το κάνουμε έτσι και αλλιώς’», δήλωσε ο κ. Payne για την τελευταία του ταινία «Downsizing». «Αυτές είναι οι λέξεις από τις οποίες η καριέρα μου κρέμεται».

Με κόστος 68 εκατ. δολ. το «Downsizing» έχει τον διπλάσιο προϋπολογισμό από την προηγούμενη ταινία του κ. Payne. Αρχικά, είχε πρόθεση το έργο αυτό, στο οποίο οι επιστήμονες έχουν βρει τρόπο να συρρικνώνουν ανθρώπους σε ύψος 5 ιντσών, να είναι το επόμενο από το «Sideways» το 2004, το οποίο κέρδισε Οσκαρ.

«Αλλά δεν έμελλε να συμβεί αυτό», είπε ο κ. Payne. Πέρασαν χρόνια με αναζήτηση υποστήριξης από στούντιο, παρότι έκανε άλλες ταινίες  («The Descendants», «Nebraska»). Αποκαλεί το «Downsizing» το Βιετνάμ του, μία «ονομασία» που ο συνεργάτης του στη συγγραφή, Jim Taylor τροποποιεί. «Εκτός αν νικήσουμε», σημειώνει.

Για ένα σκηνοθέτη που πάντα έκανε ήπιων τόνων, ανθρώπινες κωμωδίες, πολλές εκ των οποίων γυρισμένες στην πατρίδα του Ομαχα της Νεμπράσκα, είναι ιδιαίτερα «βολικό» που το πιο φιλόδοξο έως τώρα έργο του κ. Payne έχει να κάνει με ανθρώπους που γίνονται μικροί. Είναι, σχεδόν σίγουρα, ο μόνος σκηνοθέτης που θα ξόδευε εκατομμύρια για να καταστήσει την εμφάνιση ειδικών εφέ, απλή.

«Ηθελα τα οπτικά εφέ σε αυτή να είναι τόσο εμφανή, σα να είναι κοινά», δήλωσε στη συνέντευξή του, πίνοντας καφέ, λίγο μετά την πρώτη προβολή του έργου στο Toronto International Film Festival. «Εννοώ, απλά προσπαθώ να κάνω μία κανονική ταινία. Δεν προσπαθώ να κάνω μία ταινία οπτικών εφέ».

Το «Downsizing», το οποίο κυκλοφορεί από την Paramount Pictures την Παρασκευή, είναι ό,τι πιο σπάνιο σήμερα στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Μία μεγάλη ταινία για μεγάλους ανθρώπους, ενήλικες θα μπορούσε να πει κανείς.

Σε ένα Hollywood που συρρικνώνεται το «Downsizing» αποτελεί μία έξυπνη αντιστροφή κλίμακας: Ενα υψηλών προσδοκιών έργο, επιστημονική φαντασία στη μεγάλη οθόνη, από ένα σκηνοθέτη που ειδικεύεται στις ζωές βαθιά συνηθισμένων απλοϊκών τύπων.

Στο «Downsizing», η σμίκρυνση όχι μόνο μειώνει τον ανθρώπινο αντίκτυπο σε μία γη που έχει υπερπληθυσμό, αλλά δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους και για πιο «μεγάλη ζωή».

«Γίνε μικρός, ζήσε σαν βασιλιάς», είναι το έναυσμα της Leisure Land, μία από τις «μικρές» κοινότητες που δημιουργείται και ένας μόνο από τους μυριάδες τρόπους, με τους οποίους η εφεύρεση που αλλάζει τον Κόσμο κεφαλαιοποιείται. «Οσο περισσότερα αλλάζουν, τόσο τα ίδια μένουν», σχολιάζει ο ίδιος ο κ. Payne.

Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν, σε ένα κοντινό μέλλον, οι άνθρωποι, χάρη σε έναν Νορβηγό επιστήμονα, είχαν τη δυνατότητα να συρρικνώνουν τον εαυτό τους. Ετσι, οι συρρικνωμένοι άνθρωποι θα ζούσαν σε μικρές πόλεις, θα τρέφονταν λιγότερο, θα έπιαναν λιγότερο χώρο, θα δημιουργούσαν λιγότερα σκουπίδια και γενικά η δική τους ζωή θα έκανε πολύ καλό στην ανθρωπότητα.

Συνεκτιμώντας όλα αυτά τα πλεονεκτήματα του μικρόκοσμου, ο Πολ (Ματ Ντέιμον) αποφασίζει να συρρικνωθεί μαζί με την σύζυγό του (Κρίστεν Γουίγκ) προκειμένου να μειώσουν τα τεράστια έξοδα διαβίωσης που συνεπάγεται μια ζωή σε κανονικό μέγεθος. Μόνο που μια μικρότερη σε μέγεθος κοινωνία, δεν παύει να είναι μια κανονική κοινωνία με κανονικούς (αν και μικρότερους -σε μέγεθος- ανθρώπους) και άρα δεν παύει να έχει κι αυτή τα προβλήματά της.

Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του ο Πέιν στο περιοδικό «Esquire» αποκάλυψε ότι στους τίτλους τέλους της νέας του ταινίας υπάρχει μία διακριτική αφιέρωση στη μνήμη του αγαπημένου του αδελφού George Payne II, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από 3 χρόνια, τον Μάιο του 2014 από καρκίνο στο πάγκρεας.

Ο George Payne ήταν 61 ετών και εργαζόταν ως γιατρός στα επείγοντα περιστατικά. Οπως είπε ο Αλεξάντερ Πέιν στο περιοδικό, του λείπει πολύ η παρουσία του αδελφού του και θέλησε σχεδόν αθόρυβα και διακριτικά να κάνει αναφορά σε αυτόν στο τέλος του φιλμ, στους τίτλους.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ