Έρευνα Έλληνα καθηγητή για τη σεξουαλική παρενόχληση
Καλά Νέα

Έρευνα Έλληνα καθηγητή για τη σεξουαλική παρενόχληση

Πολλαπλοί ισχυρισμοί περί σεξουαλικής κακομεταχείρισης κατά ισχυρών ανδρών στη βιομηχανία του κινηματογράφου, τα μέσα ενημέρωσης, την πολιτική, τον αθλητισμό και τις επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και έχουν μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σύμφωνα με τον Έλληνα επικεφαλής της νέας εθνικής δημοσκόπησης. Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Suffolk για λογαριασμό του USA Today, δείχνει ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις ανθρώπους πιστεύουν ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που απαιτεί σοβαρές λύσεις.

Ο Ντέιβιντ Παλαιολόγος, Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Suffolk της Βοστώνης, έκανε έρευνα για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης συμπεριλαμβανομένου και του χώρου της εργασίας. Ο Έλληνας καθηγητής είναι ένας από τους αναγνωρισμένους ειδικούς στις δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ευρήματα του οποίου δημοσιεύονται σε εκατοντάδες αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, λόγω της ακρίβειας των αποτελεσμάτων του.

Η έρευνα του κ. Παλαιολόγου επικεντρώθηκε στη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας και πώς βλέπουν το θέμα οι άνδρες και οι γυναίκες. Υπάρχει μία ανισότητα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες, όπου οι γυναίκες καταγγέλλουν περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, υποβάλλουν περισσότερες μηνύσεις και αισθάνονται ότι αυτό είναι μία καθοριστική στιγμή για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης στην Αμερική.

“Αν το ζήτημα συνεχίσει να απασχολεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους,  έχει πολύ καλές πιθανότητες να επηρεάσει την ανισορροπία των φύλων που βλέπουμε στο Κογκρέσο και σε πολλά από τα θέματα”, ανέφερε ο Παλαιολόγος. “Το μόνο πράγμα που θα μείωνε το κίνημα είναι αν υπήρχαν επανειλημμένοι ισχυρισμοί που ήταν ψευδείς ή αποδείχθηκαν ψευδείς και υπάρχει μια πιθανότητα να υπάρξει αντίδραση”.

Οι άνδρες αισθάνονται ότι η σεξουαλική παρενόχληση επικρατεί λιγότερο, το καταγγέλλουν λιγότερο και είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να υποστηρίζουν ότι τα πράγματα θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν όταν μειωθεί η προσοχή και μειωθεί η δημοσιότητα από αυτό το ζήτημα.

Ασχετα από τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών επί μερικών ερωτήσεων, υπήρξε ομοιομορφία ανάμεσά τους σε κορυφαίες απαντήσεις:

Το 74% λέγει ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο οφείλει να αντιμετωπιστεί με σοβαρό τρόπο.

Οι γυναίκες γίνονται πιο πιστευτές έναντι των ανδρών κατ’ αναλογία 59 με 5% όταν δημοσιοποιούνται περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το 84% θέλουν να απαγορευθούν οι διακανονισμοί περιπτώσεων παρενόχλησης από μέρους μελών του Κογκρέσου από χρήματα των φορολογούμενων. Το 89% θέλουν να γνωστοποιηθούν τα ονόματα των μελών του Κογκρέσου, οι οποίοι επιδόθηκαν σε διακανονισμούς στο παρελθόν και πρόκειται και μελλοντικά.

Το 27% ανδρών και γυναικών έχουν δηλώσει στο κίνημα MeToo -(Κι εγώ επίσης) πως κάποιος συνεργάτης στο χώρο εργασίας έχει προβεί σε ανεπιθύμητες σεξουαλικές προτάσεις.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ