«Αδριανός κι Αντίνοος: μια συνάντηση 19 αιώνες μετά» στο Αθέατο Μουσείο
Καλά Νέα

«Αδριανός κι Αντίνοος: μια συνάντηση 19 αιώνες μετά» στο Αθέατο Μουσείο

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.

Μετά από 15 θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται τον Αδριανό και τον Αντίνοο σε μια συνάντηση 19 αιώνες μετά. Πρόκειται για την έκθεση της ενεπίγραφης βάσης μνημείου προς τιμή του αυτοκράτορα Αδριανού και ενός αριστουργηματικού πορτραίτου του Αντίνοου, ακόλουθου και ευνοούμενού του.

Τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην καρδιά του Μουσείου, 19 αιώνες μετά από την επίσκεψη του αυτοκράτορα στην Αθήνα. Ο Κτίστης, Σωτήρας και Ολύμπιος Αδριανός κι ο έφηβος Αντίνοος αναδύθηκαν την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) για να παραμείνουν εκεί ως την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018.

Η έκθεσή τους στο Αθέατο Μουσείο πλαισιώνει την περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο», που ξεκινά στις 28 Νοεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει για ένα έτος.

Από τον Δεκέμβριο του 2017 ως τον Φεβρουάριο του 2018, οι αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες και κάνουν μαζί τους έναν νοητό περίπατο στον κόσμο του Αδριανού και του Αντίνοου, από την Αθήνα ως το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στο Μαραθώνα, ξεδιπλώνοντας την πνευματική αναγέννηση της ελληνικής παιδείας στα χρόνια του φιλέλληνα αυτοκράτορα.

Στην επιγραφή ο αυτοκράτωρ χαρακτηρίζεται ως Σωτήρ, Ολύμπιος και Κτίστης. Οι δύο τελευταίοι τίτλοι σχετίζονται με την, επί των ημερών του, αποπεράτωση του ναού του Ολύμπιου Δία και την ίδρυση του Πανελλήνιου στην Αθήνα. Ο ιδιαίτερος τίτλος Ολύμπιος απονεμήθηκε επίσημα στον Αδριανό κατά την παραμονή του στην Αθήνα στα τέλη του 128 και στις αρχές του 129 μ.Χ. Και οι τρεις τίτλοι απαντούν σε βωμούς και επιγραφές προς τιμή του φιλέλληνα αυτο- κράτορα, για τις ευεργεσίες του στην πόλη.

Δίπλα στην επιγραφή εκτίθεται η κολοσσική προτομή του Αντίνοου, ευνοούμενου του Αδριανού. Βρέθηκε το 1856 σε εκσκαφή ιδιωτικής οικίας στην Πάτρα μαζί με την πανομοιό- τυπη προτομή αρ. 417, που εκτίθεται στην αίθουσα 31α του Μουσείου. Η τελευταία αποτέλεσε πιθανότατα το πρότυπο για τη δημιουργία της πρώτης. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των έργων υποδεικνύουν ότι πρόκειται για δημιουργίες του ίδιου εργαστηρίου, πιθανότατα αττικού.

Ο όμορφος νέος θεοποιήθηκε από τον Αδριανό μετά τον πνιγμό του στο Νείλο το 130 μ.Χ. Η γυμνότητα υποδηλώνει την ηρωοποίησή του, ενώ τα μελαγχολικά, ιδεαλιστικά χαρακτηριστικά του προσώπου υπενθυμίζουν το τραγικό του τέλος. Γνωστή είναι η απέραντη νοσταλγία του αυτοκράτορα για τον έφηβο από τη Βιθυνία. Πορτραίτα και αγάλματά του ανιδρύθηκαν σε ολόκληρη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία από τον ίδιο τον Αδριανό, προκειμένου να συγκρατήσει στο μάρμαρο τα χαρακτηριστικά του νέου που έφυγε νωρίς, αλλά και από πολλές ελληνικές πόλεις που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να τον τιμήσουν.

Ημερομηνίες παρουσιάσεων:

15 Δεκεμβρίου (2017), 12, 26 Ιανουαρίου, 9 και 23 Φεβρουαρίου (2018) ημέρα Παρασκευή και

17 Δεκεμβρίου (2017), 14, 28 Ιανουαρίου, 11 και 25 Φεβρουαρίου (2018) ημέρα Κυριακή,

Ώρα έναρξης: 13.00,

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ