7 Έλληνες ερευνητές θα λάβουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας
Καλά Νέα

7 Έλληνες ερευνητές θα λάβουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας ανακοίνωσε ποιοι ερευνητές θα λάβουν τις επιχορηγήσεις Consolidator Grants. Πρόκειται για 329 ερευνητές από 22 χώρες της Ευρώπης. Από τους 329 ερευνητές, επτά εξ αυτών είναι Έλληνες.

Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης θα φθάσει τα 630 εκατομμύρια ευρώ. Είχαν κατατεθεί 2.538 προτάσεις και επιλέχθηκε το 13%. Μία στις τρεις επιχορηγήσεις (32%) αφορά γυναίκες. Αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 2.000 θέσεις νέες θέσεις διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνητών και βοηθητικού προσωπικού. Οι περισσότεροι επιχορηγούμενοι ερευνητές προέρχονται από τη Βρετανία (60), τη Γερμανία (56), τη Γαλλία (38) και την Ολλανδία (25). Τα ερευνητικά έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στις φυσικές και μηχανολογικές επιστήμες, στις βιοεπιστήμες, καθώς επίσης στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Οι Έλληνες ερευνητές που επιλέχθηκαν είναι ο Λάμπρος Μαλαφούρης από το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, η ‘Αλκηστις Μπονάνου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Κώστας Παναγιώτου από το Πανεπιστήμιο Μονάχου, ο Ηλίας Παπαϊωάννου από το London Business School, η Μαρία Ρεντετζή από το Πανεπιστήμιο Βιέννης, ο Μαρίνος Σαρηγιάννης από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας-ΙΤΕ και ο Κώστας Τάσσης επίσης από το ΙΤΕ.

Οι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις θεωρούνται άκρως ανταγωνιστικές και χορηγούνται σε εξέχοντες ερευνητές, ανεξαρτήτως εθνικότητας και ηλικίας, οι οποίοι έχουν πείρα επτά έως 12 ετών μετά τη διδακτορική τους διατριβή και θεωρούνται πολλά υποσχόμενοι. Τα ποσά με τα οποία χρηματοδοτείται κάθε ερευνητής, μπορεί να φθάσουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, το οποίο δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, είναι ο κυριότερος ευρωπαϊκός χρηματοδοτικός οργανισμός για έρευνες αιχμής. Κάθε χρόνο επιλέγει και χρηματοδοτεί τους πιο δημιουργικούς ερευνητές οποιασδήποτε εθνικότητας και ηλικίας, για την υλοποίηση σχεδίων που εδρεύουν στην Ευρώπη. Το ERC παρέχει επίσης επιχορηγήσεις εκκίνησης σε νέους ερευνητές (Starting Grants), καθώς και σε καταξιωμένους πλέον επιστήμονες (Advanced Grants), ενώ από φέτος ξεκίνησε και το πρόγραμμα επιχορηγήσεων συνέργειας (Synergy Grants). Μέχρι σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας έχει χρηματοδοτήσει περισσότερους από 7.500 ερευνητές σε διάφορα στάδια της καριέρας τους, καθώς επίσης πάνω από 50.000 διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές. Το ERC έχει ένα προϋπολογισμό 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2017, που αντιστοιχεί περίπου στο 1% των συνολικών δαπανών για Έρευνα στην ΕΕ. Για την περίοδο 2014-2020, ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ