Ο πρώτος συγκεντρωτικός ψηφιακός άτλαντας αρχαίων κλιβάνων στην Ελλάδα
Καλά Νέα

Ο πρώτος συγκεντρωτικός ψηφιακός άτλαντας αρχαίων κλιβάνων στην Ελλάδα

Μια μοναδική στο είδος της διαδικτυακή βάση δεδομένων δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει την αρχαιολογική έρευνα στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον πρώτο συγκεντρωτικό ψηφιακό άτλαντα αρχαίων κλιβάνων, των κατασκευών όπου γινόταν η όπτηση (το «ψήσιμο») των κεραμικών της αρχαιότητας.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι η Δρ. Ελένη Χασάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας στις ΗΠΑ, στη διδακτορική διατριβή της οποίας στηρίχτηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός διαδικτυακού εργαλείου για τις ταπεινές δομές, που όμως είχαν καίρια σημασία στην καθημερινή ζωή της αρχαιότητας.

Ως τώρα, στο πρόγραμμα έχουν καταγραφεί 600 δομές όπτησης (κλίβανοι), καλύπτοντας ένα χρονολογικό φάσμα 5.000 ετών, δηλαδή από την Πρώιμη Εποχή Χαλκού έως την Ύστερη Βυζαντινή περίοδο. Στο πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί μία μηχανή αναζήτησης, μέσω της οποίας ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να θέσει έως τέσσερα βασικά κριτήρια (χρονολογική περίοδος, γεωγραφική θέση, τύπος και διαστάσεις δομής) και να αναζητήσει εύκολα το σύνολο των κλιβάνων που εντοπίζονται στην Ελλάδα, με όλες τις βασικές πληροφορίες για κάθε δομή ξεχωριστά.

«Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να διαμορφώσουμε μία σύγχρονη και ενημερωμένη βάση δεδομένων, εύκολα προσβάσιμη, η οποία θα χρησιμοποιείται ως εργαλείο έρευνας από τους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, από τους ερευνητές που ζουν ή εργάζονται στην Ελλάδα αλλά και από φοιτητές που καταπιάνονται με το θέμα της αρχαίας ελληνικής πυροτεχνολογίας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Χασάκη, η οποία συνεργάζεται με τον Έλληνα αρχαιολόγο, Κωνσταντίνο Ράπτη.

Ως τώρα, στο πρόγραμμα έχουν καταγραφεί 600 δομές όπτησης (κλίβανοι), καλύπτοντας ένα χρονολογικό φάσμα 5.000 ετών, δηλαδή από την Πρώιμη Εποχή Χαλκού έως την Ύστερη Βυζαντινή περίοδο. Σύμφωνα με την κ. Χασάκη, η βάση δεδομένων λειτουργεί ως ένα εφαλτήριο για τους ερευνητές, για να βρουν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την κεραμική παραγωγή στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια 5.000 ετών.

«Είναι κάτι παραπάνω από ένας χάρτης με κουκκίδες», αναφέρει και προσθέτει ότι μέσω αυτής της βάσης δεδομένων μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για την οικονομία και το εμπόριο των περιοχών της Αρχαίας Ελλάδας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ