Ελληνίδα ερευνήτρια στη διοίκηση του νέου Κέντρου για το Σύμπαν
Καλά Νέα

Ελληνίδα ερευνήτρια στη διοίκηση του νέου Κέντρου για το Σύμπαν

Το διεθνούς φήμης Ινστιτούτο Perimeter του Καναδά ανακοίνωσε τη δημιουργία του Κέντρου για το Σύμπαν (Centre for the Universe), το οποίο θα βοηθήσει στη διεπιστημονική έρευνα που ασχολείται με τις πιο δύσκολες ερωτήσεις στην κοσμολογία.

Το Κέντρο εγκαινιάστηκε επισήμως στις 20 Νοεμβρίου, μαζί με την ανακοίνωση ότι τρεις διάσημες νέες υποτροφίες κοσμολογίας, που ονομάστηκαν από τους διακεκριμένους κοσμολόγους Stephen Hawking, Jim Peebles και τον Yakov Zel’dovich, θα δοθούν σε εξαιρετικούς νέους επιστήμονες. Υπό την ηγεσία του Neil Turok, το Κέντρο θα σχεδιάσει και θα αναλύσει νέες παρατηρήσεις και πειράματα για να ρίξει φως στα βασικά μυστήρια της κοσμολογίας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την έντονη ανάπτυξη και δοκιμή νέων θεωρητικών ιδεών και τεχνικών. Οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Κέντρου είναι ο Stephen Hawking και ο βραβευμένος με Νόμπελ το 2015, Art McDonald. Ενώ, η διευθύνουσα επιτροπή του περιλαμβάνει την Ασημίνα Αρβανιτάκη, τον Αβέρι Μπρόντερικ, τον Λουίς Λέινερ, τον Κέντρικ Σμιθ και τον Νέαλ Ντάαλλ.

Με ένα συνδυασμό κορυφαίων διεθνών ηγετών και ανερχόμενων νέων αστεριών, το Κέντρο για το Σύμπαν στο Περιφερειακό Ινστιτούτο θα αποτελέσει ένα διεθνές σημείο αναφοράς για την έρευνα για τις μαύρες τρύπες, το big bang, τη σκοτεινή ύλη, τη σκοτεινή ενέργεια και άλλα βασικά ερωτήματα στην κοσμολογία.

“Είμαι τιμή μου να συνδέσω το όνομά μου με μία από τις νέες υποτροφίες”, δήλωσε ο Χόκινγκ. “Η κοσμολογία είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πεδία της επιστήμης σήμερα. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα σημαντικών ανακαλύψεων σχετικά με το σύμπαν και την προέλευσή του. Ελπίζω και περιμένω ότι πολλές από αυτές τις ανακαλύψεις θα γίνουν στo Perimeter”.

Το Κέντρο για το Σύμπαν χρηματοδοτείται από χορηγία ανώνυμου φιλάνθρωπου και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με καναδικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Η Ασημίνα Αρβανιτάκη κατέχει την έδρα θεωρητικής φυσικής «Αρίσταρχος» του Ινστιτούτου Perimeter, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Διαβάστε περισσότερα για την Ασημίνα Αρβανιτάκη.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ