Έλληνας ερευνητής ανέπτυξε μια ασφαλέστερη και ανθεκτικότερη μπαταρία λιθίου-ιόντων που λειτουργεί κάτω από ακραίες συνθήκες
Καλά Νέα

Έλληνας ερευνητής ανέπτυξε μια ασφαλέστερη και ανθεκτικότερη μπαταρία λιθίου-ιόντων που λειτουργεί κάτω από ακραίες συνθήκες

Ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή, ανέπτυξαν μια μπαταρία λιθίου-ιόντων, που είναι πιο ασφαλής και ανθεκτική από τις υπάρχουσες και η οποία μπορεί να λειτουργήσει κάτω από ακραίες συνθήκες. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) συνεργάστηκαν με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Maryland (UMD) και το Ερευνητικό Εργαστήριο Στρατού (ARL) για την ανάπτυξη ενός νέου τύπου της εύκαμπτης μπαταρίας ιόντων λιθίου που μπορεί να λειτουργήσει σε ακραίες συνθήκες, όπως κοπή, βύθιση και βαλλιστική πρόσκρουση.

Οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων είναι οι ευρύτερα χρησιμοποιούμενες μπαταρίες σήμερα στις καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και σε άλλα συστήματα (αεροδιαστημικά, στρατιωτικά κ.α.). Όμως δεν είναι απαλλαγμένες από κινδύνους ασφαλείας, καθώς οι οργανικοί ηλεκτρολύτες τους παραμένουν μια μόνιμη πηγή ανησυχίας, με συνέπεια π.χ. να μπορούν να εκραγούν μόνες τους ή να ρυπάνουν το περιβάλλον. Όσο πιο εύφλεκτοι και τοξικοί είναι οι ηλεκτρολύτες τους, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος η μπαταρία να πιάσει φωτιά ή να αποτελέσει πηγή ρύπανσης.

Πρόκειται για τον Κώστα Γερασόπουλο από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL). Η καινοτόμος μπαταρία χρησιμοποιεί έναν αβλαβή ηλεκτρολύτη από γέλη πολυμερούς με βάση το νερό (που αποκαλείται «νερό σε αλάτι») και ο οποίος λύνει το πρόβλημα της αστάθειας που έχουν οι παραδοσιακές μπαταρίες λιθίου-ιόντων. Ακόμη κι όταν είναι πλήρως εκτεθειμένη στον αέρα και στο νερό, ακόμη κι όταν υποστεί ζημιά, η μπαταρία συνεχίζει να παρέχει ρεύμα. Σε πρώτη φάση, η μπαταρία, που επιτρέπει πάνω από 4.000 κύκλους επαναφόρτισης, θα αξιοποιηθεί σε στρατιωτικές εφαρμογές.

“Θέλαμε να δείξουμε τις πραγματικές επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας σε πρακτικές εφαρμογές. Ιδιαίτερα για τους στρατιωτικούς μας, που είναι εκτεθειμένοι σε ακραίες συνθήκες και περιβάλλοντα κατά τη διάρκεια των αποστολών τους, η ικανότητα της μπαταρίας να διατηρεί τόσο την ασφάλειά της όσο και την απόδοσή της, είναι άνευ προηγουμένου” δήλωσε ο Κώστας Γερασόπουλος, κύριος ερευνητής στο APL. .

Η έρευνα για τη βελτίωση της μπαταρίας συνεχίζεται.

«Θέλουμε να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα του ηλεκτρολύτη και την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών ακόμη περισσότερο. Η δουλειά μας αποδεικνύει ότι μπορούμε να φτιάξουμε μπαταρίες λιθίου-ιόντων, που να είναι ικανές να επιβιώσουν από μηχανικές φθορές» τόνισε ο Έλληνας ερευνητής.

Ο Κ. Γερασόπουλος αποφοίτησε το 2005 από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ με ειδίκευση την επιστήμη των υλικών. Από τον Απρίλιο του 2015 είναι κύριος ερευνητής στο εργαστήριο APL του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ