5 Έλληνες ανάμεσα στους κορυφαίους συλλέκτες έργων τέχνης για το 2017
Καλά Νέα

5 Έλληνες ανάμεσα στους κορυφαίους συλλέκτες έργων τέχνης για το 2017

Το αμερικανικό site Artnews, το οποίο ασχολείται με θέματα τέχνης, όπως κάθε χρονιά δημοσιεύει τη λίστα με τους 200 σημαντικότερους συλλέκτες ανά τον κόσμο. Στη φετινή λίστα Τοp 200 Collectors εντοπίσαμε 5 Έλληνες συλλέκτες.

Δημήτρης Δασκαλόπουλος

Έκανε την περιουσία του στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων και κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 500 κομμάτια από 220 καλλιτέχνες, όπως ο John Bock, Sarah Lucas, Matthew Barney, Lynda Benglis, και Louise Bourgeois, προσθέτοντας περίπου 20 νέα έργα στη συλλογή του κάθε χρόνο.

Γιώργος Οικονόμου

Είναι όμως και ένας από τους πλέον φιλότεχνους καθώς διαθέτει μία από τις πιο πλούσιες συλλογές. «Πιστεύω στο να αγνοεί κανείς τις τάσεις” είπε κάποτε στην Wall Street Journal. «Οι άνθρωποι αγοράζουν με τα αυτιά τους. Θα πρέπει να αγοράζετε με τα μάτια, που αντιπροσωπεύουν την καρδιά σας και όχι με τα αυτιά σας». Ο Οικονόμου αγοράζει έργα από το 2001. Ως αποτέλεσμα, έχει συγκεντρώσει μια μεγάλη και εκλεκτική συλλογή που περιέχει τα πάντα, από τον Picasso μέχρι και λιγότερο γνωστούς Γερμανούς και Αυστριακούς καλλιτέχνες.

Δάκης Ιωάννου

Ήδη από το 1983, όταν ακόμη η σύγχρονη τέχνη ήταν άγνωστη λέξη για τους περισσότερους Έλληνες συλλέκτες, ο Δάκης Ιωάννου δημιουργούσε το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ (Διεθνής – Ελληνική Σύγχρονη Τέχνη) το οποίο φιλοξενεί την συλλογή του η οποία είναι από τις πλέον πλούσιες στον συγκεκριμένο τομέα. Από τους πλέον αγαπημένους του καλλιτέχνες είναι ο Τζεφ Κουνς, του οποίου διαθέτει και το μεγαλύτερο κινητό έργο. Πρόκειται για το υπερπολυτελές γιωτ του συλλέκτη «Guilty» το οποίο έχει «πειράξει» εικαστικά ο Αμερικάνος καλλιτέχνης.

Δημήτρης Μαυρομάτης

Κατέχει Art Deco έπιπλα, πορσελάνες Σεβρών του 18ου αιώνα, αφρικανικά γλυπτά και έργα ζωγραφικής του μοντερνισμού, και αποδίδει την ποικιλία της συλλογής του στην προσπάθεια να κόψει το κάπνισμα.

Φίλιππος Νιάρχος

Δεδομένου ότι είναι κληρονόμος της περιουσίας και της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του, του Έλληνα εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, ο Φίλιππος πιστεύεται ότι έχει μία από τις πιο πολύτιμες συλλογές έργων τέχνης στον κόσμο. Μια από τις μεγαλύτερες αγορές του πατέρα του ήταν αυτή του πίνακα του Πάμπλο Πικάσο Yo, Picasso (1901),τον οποίο απέκτησε το 1989 για 47.800.000 δολάρια. Όμως και ο Φίλιππος έχει κάνει αξιοπρόσεκτες αγορές, όπως μια αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεντ βαν Γκογκ σε πλειστηριασμό στον Οίκο Christie το 1989, που κόστισε 71.500.000$. Ο Νιάρχος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου των επιτρόπων στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, και του Διεθνούς Συμβουλίου στο Tate.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ