Διεθνής διάκριση για Ελληνίδα ερευνήτρια
Καλά Νέα

Διεθνής διάκριση για Ελληνίδα ερευνήτρια

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ) ανακοίνωσε τους 28 νέους ερευνητές που θα τιμήσει φέτος και θα στηρίξει την έρευνα τους. Ανάμεσα στους 28 επιστήμονες βρίσκεται μία Ελληνίδα ερευνήτρια.

Πρόκειται για την Μαγδαληνή Πολυμενίδου, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στην Ελβετία, η οποία επιλέχθηκε για το “EMBO Young Investigators”. Η επιλογή συνοδεύεται από βραβείο 15.000 ευρώ και πιθανή πρόσθετη χρηματοδοτική ενίσχυση στη συνέχεια, προκειμένου να ενισχυθεί το ερευνητικό έργο της.

Οι 28 διακριθέντες από 11 χώρες (κανείς με έδρα την Ελλάδα) έρχονται να προστεθούν σε ένα δίκτυο 47 ενεργών και άλλων 417 παρελθόντων ερευνητών “Young Investigators” με ηλικία έως 40 ετών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μερικούς από τους υποσχόμενους Ευρωπαίους επιστήμονες στον τομέα των βιοϊατρικών επιστημών. Γι’ αυτό ο ΕΜΒΟ τους στηρίζει επί μία τριετία, προκειμένου να στήσουν το δικό τους ανεξάρτητο εργαστήριο.

Οι επιλεγμένοι επιστήμονες θα έχουν επίσης πρόσβαση στις ερευνητικές εγκαταστάσεις του ΕΜΒΟ στη Χαϊδελβέργη. Η επιλογή των 28 επιστημόνων (εκ των οποίων το 40% είναι γυναίκες) έγινε μεταξύ 224 υποψηφιοτήτων.

Η Μαγδαληνή Πολυμενίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακών Επιστημών της Ζωής, με διπλό διορισμό στη Σχολή Επιστημών και στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Το εργαστήριό της διερευνά τα μοριακά μονοπάτια που προκαλούν νευροεκφυλισμό στην αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) και την εμπρόσθια στομαχική άνοια (FTD), με έμφαση στην αλληλεπίδραση μεταξύ συσσωμάτωσης πρωτεΐνης και λανθασμένης ρύθμισης του RNA, που χαρακτηρίζουν αμφότερες τις ασθένειες.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2001 και πήρε το διδακτορικό της στη μοριακή βιολογία και νευροεπιστήμη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης το 2006. Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (2008-2013) και συγκεκριμένα προσχώρησε στην ομάδα του Don Cleveland, όπου χρησιμοποίησε προσεγγίσεις σε ολόκληρο το γονιδίωμα για να αποκρυπτογραφήσει τη λειτουργία πρωτεϊνών δέσμευσης RNA που σχετίζονται με ALS και FTD. Εργάζεται ενεργά για την ισότητα των φύλων στον ακαδημαϊκό χώρο και είναι επί του παρόντος ο συντονιστής της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Κέντρου Νευροεπιστημών της Ζυρίχης.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ