Ελληνίδα επιστήμονας κέρδισε βραβείο καινοτομίας στις ΗΠΑ
Καλά Νέα

Ελληνίδα επιστήμονας κέρδισε βραβείο καινοτομίας στις ΗΠΑ

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις επιχορηγήσεις σε δύο ερευνήτριες του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, μία εκ των οποίων είναι η Ελληνίδα, Ελένη Λινού, για να ακολουθήσουν καινοτόμες προσεγγίσεις σε μείζονες σύγχρονες προκλήσεις στη βιοϊατρική έρευνα. Οι εξαιρετικά ανταγωνιστικές επιχορηγήσεις ανακοινώθηκαν στις 5 Οκτωβρίου 2017 μεταξύ 86 βραβείων σε εθνικό επίπεδο.

“Υποστηρίζω συνεχώς αυτό το πρόγραμμα ως παράδειγμα της δημιουργικής και επαναστατικής έρευνας που υποστηρίζει το NIH”, δήλωσε ο διευθυντής του NIH Francis S. Collins. “Η ποιότητα των ερευνητών και οι επιπτώσεις που έχει η έρευνα τους στον βιοϊατρικό τομέα είναι εξαιρετική.”

Το βραβείο New Innovator υποστηρίζει ασυνήθιστα καινοτόμες έρευνες από ερευνητές πρώιμης σταδιοδρομίας, δηλαδή μέχρι και 10 χρόνια από το τελικό πτυχίο ή την έναρξη της ερευνητικής τους δράσης. Η Ελένη Λίνου είναι ηγέτης στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου του δέρματος και χρησιμοποιεί την διττή κατάρτιση της στη δερματολογία και τη δημόσια υγεία για να κατανοήσει καλύτερα τις αιτίες του καρκίνου του δέρματος και να αναπτύξει προσεγγίσεις με γνώμονα τα δεδομένα για την πρόληψη.

Η Ελ. Λινού έλαβε το βραβείο New Innovator για μια πρωτοποριακή προσπάθεια για την ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής εκστρατείας δημόσιας υγείας για την εκπαίδευση των νέων σχετικά με τους κινδύνους του μαυρίσματος, το οποίο θεωρείται ότι προκαλεί πάνω από 460.000 νέα κρούσματα καρκίνου του δέρματος κάθε χρόνο, αλλά η ηλιοθεραπεία παραμένει δημοφιλής μεταξύ εφήβων και νέων. Η ομάδα στοχεύει στη μελέτη των πιο αποτελεσματικών μηνυμάτων και τρόπων παράδοσης μέσω των κοινωνικών μέσων και άλλων διαδικτυακών πλατφορμών, προκειμένου να προσεγγίσει τους νέους και να αλλάξει τη συμπεριφορά τους, με αποκορύφωμα μια εθνική εκστρατεία που στοχεύει να απευθυνθεί σε 1 εκατομμύριο νέους Αμερικανούς, όντας μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές προσπάθειες δημόσιας υγείας μέχρι σήμερα.

Η Λίνου και η ομάδα της ελπίζουν όχι μόνο να μειώσουν άμεσα την επικίνδυνη χρήση των ξαπλωστρών μαυρίσματος από τους νέους αλλά και να αναπτύξουν γενικευμένες νέες προσεγγίσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε άλλες ασθένειες και προσπάθειες δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Η Λινού είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας και μέλος του UCSF Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ