Ο Ελληνορώσος κοσμοναύτης θα “περπατήσει” για 6 ώρες εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού
Καλά Νέα

Ο Ελληνορώσος κοσμοναύτης θα “περπατήσει” για 6 ώρες εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Ο ποντιακής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης, Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, θα πραγματοποιήσει έναν διαστημικό «περίπατο» διάρκειας 6 ωρών εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), όπου βρίσκεται από τον Απρίλιο. Ο περίπατος έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017.

Το τηλεοπτικό κανάλι της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA TV) θα μεταδώσει ζωντανά τον εξάωρο διαστημικό περίπατο. Η μετάδοση θα αρχίσει στις 17:00 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης.

Ο Γιουρτσίχιν θα συνοδεύεται από ένα νεότερο Ρώσο κοσμοναύτη, τον μηχανικό Σεργκέι Ριαζάνσκι. Οι δύο κοσμοναύτες θα πραγματοποιήσουν χειροκίνητη εκτόξευση πέντε νανοδορυφόρων. Ο ένας μικροσκοπικός δορυφόρος θα είναι κλεισμένος σε ένα περίβλημα που έχει εκτυπωθεί τρισδιάστατα και στόχος είναι να μελετηθούν οι επιπτώσεις του διαστήματος στα υλικά που έχουν παραχθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή. Ένας άλλος μίνι-δορυφόρος θα εκτοξευθεί επ’ ευκαιρία της 60ής επετείου της εκτόξευσης του πρώτου τεχνητού δορυφόρου στην ιστορία, του «Σπούτνικ 1» από την ΕΣΣΔ, καθώς και λόγω της 160ής επετείου από τη γέννηση του επιστήμονα Κονσταντίν Τσιολκόφσκι, «πατέρα» της θεωρητικής αστροναυτικής και του πυραυλικού προγράμματος της Ρωσίας. Θα συλλέξουν επίσης δείγματα από το εξωτερικό του Διαστημικού Σταθμού, στο πλαίσιο των μελετών για τις μικροβιακές κοινότητες που ζουν έξω από αυτόν.

Ο Ελληνορώσος έχει στο ενεργητικό του 5 ταξίδια στο διάστημα. Μέχρι σήμερα έχει «περπατήσει» στο διάστημα σχεδόν 52 ώρες, κατέχοντας την έκτη θέση μεταξύ όλων των αστροναυτών του κόσμου. Συνολικά στο διάστημα έχει περάσει περίπου 537 μέρες και είναι σήμερα ο 13ος στον παγκόσμιο κατάλογο των αστροναυτών σε διάρκεια παραμονής στο διάστημα, αλλά όταν επιστρέψει στη Γη στις 3 Σεπτεμβρίου (μαζί με τον Φίσερ και τη Γουίτσον), θα έχει ανέβει στην έβδομη θέση.

Διαβάστε επίσης:

Ο πρώτος ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ