Νέα έρευνα οδηγεί σε θεραπεία των ιογενών ασθενειών
Καλά Νέα

Νέα έρευνα οδηγεί σε θεραπεία των ιογενών ασθενειών

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου RMIT στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ηγούνται μιας διεθνούς συνεργασίας που ενδεχομένως ξεκλειδώνει το μυστικό για την καλύτερη αντιμετώπιση των ιογενών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του κρυώματος. Στη μελέτη συμμετέχουν 2 Έλληνες ερευνητές.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό και ιατρικό περιοδικό Nature Communications. Κάθε χρόνο ο ιός της γρίπης στέλνει 13.500 Αυστραλούς στο νοσοκομείο και προκαλεί περισσότερους από 3000 θανάτους σε άτομα άνω των 50 ετών. Η παγκόσμια επιβάρυνση είναι επίσης σημαντική, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης ετησίως, με ποσοστό έως και 10% να έχει ως αποτέλεσμα θάνατο.

Οι πρώτοι συγγραφείς, Δρ. Σταύρος Σελεμισίδης (πρώτος συγγραφέας) και η Δρ Eunice To (πρώτος συντάκτης), συνεργάστηκαν με τον Καθηγητή Doug Brooks από το Πανεπιστήμιο Νότιας Αυστραλίας, τον καθηγητή John O’Leary από το Trinity College του Δουβλίνου, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Monash, Christopher Porter και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ρος Βλάχο από το Πανεπιστήμιο RMIT για να διερευνήσουν πώς οι ιοί προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια κυτταρική βιολογική διαδικασία 1,5 δισεκατομμυρίων ετών που βρίσκεται σε φυτά, μύκητες και θηλαστικά ενισχύει την ιογενή ασθένεια σε ποντίκια και είναι πολύ πιθανό και στους ανθρώπους. Προσδιόρισαν μια πρωτεΐνη, την οξειδάση Nox2, η οποία ενεργοποιείται από ιούς, όπως η γρίπη, ο ρινοϊός (το κοινό κρυολόγημα), ο δάγκειος πυρετός και ο ιός HIV. Μόλις ενεργοποιηθεί, η οξειδάση Nox2 καταστέλλει την αντι-ιική αντίδραση του σώματος και την ικανότητά της να καταπολεμά και να καθαρίζει τη ιογενή λοίμωξη, η οποία με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα μια ισχυρότερη ή πιο μολυσματική ασθένεια σε ποντίκια. Η μελέτη διερεύνησε επίσης ένα νέο πρωτότυπο φάρμακο για τη θεραπεία αυτών των εξουθενωτικών ιογενών ασθενειών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη οξειδάσης Nox2 που ενεργοποιείται από τους ιούς βρίσκεται σε ένα τμήμα κυττάρων που ονομάζεται ενδοσώματα. Τροποποίησαν προσεκτικά μια χημική ουσία που αναστέλλει ή περιορίζει τη δραστηριότητα της οξειδάσης Nox2. Το προσαρμοσμένο φάρμακο διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στην καταστολή της ασθένειας που προκαλείται από τη μόλυνση από τη γρίπη.

Ο Σ. Σελεμίδης, επικεφαλής της Ομάδας Οξειδωτικής και Φλεγμονώδους Βιολογίας στο πλαίσιο του προγράμματος Χρόνιων Μολυσματικών και Φλεγμονωδών Ασθενειών στο RMIT, δήλωσε: “Οι τρέχουσες στρατηγικές θεραπείας είναι περιορισμένες καθώς στοχεύουν ειδικά τους κυκλοφορούντες ιούς και έχουν άγνωστο ή πολύ μικρό αποτέλεσμα έναντι νέων ιών που εισέρχονται στον ανθρώπινο πληθυσμό. Έχουμε εντοπίσει μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος που συμβάλλει στη νόσο που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης ανεξάρτητα από το στέλεχος τους. Επίσης, αναπτύξαμε ένα νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκων για να στοχεύσουμε αυτήν την πρωτεΐνη, η οποία μείωσε δραστικά το βάρος της ιογενούς νόσου. Η δύναμη αυτού του έργου είναι η πολυεπιστημονική προσέγγιση και ο βαθμός συνεργασίας. Περιλαμβάνει ερευνητές και κλινικούς ιατρούς από οκτώ πανεπιστήμια σε ολόκληρη την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιρλανδία. Αυτό το έργο προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον στο συνέδριο της NADPH Oxidase GORDON στις ΗΠΑ το περασμένο έτος”.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ρος Βλάχος από το Πανεπιστήμιο RMIT και ο επικεφαλής της Ομάδας Οξειδωτικής και Φλεγμονώδους Βιολογίας στο Χρόνιων Μολυσματικών και Φλεγμονωδών Ασθενειών του RMIT, Σταύρος Σελεμίδης, κέρδισαν διεθνή προσοχή στο τέλος του περασμένου έτους, όταν η ιατρική τους έρευνα για την αναπνευστική νόσο έλαβε 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από την ετήσια επιχορήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών (NHMRC). Το έργο τους προσέλκυσε επίσης σημαντικό ενδιαφέρον στη διάσκεψη NORDPH Oxidase GORDON στις ΗΠΑ, καθώς έχει παράσχει εξαιρετικές εξελίξεις στους τομείς της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, των ιογενών λοιμώξεων και του καρκίνου.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ