Ο Μέγας Αλέξανδρος στο Σίδνεϊ
Καλά Νέα

Ο Μέγας Αλέξανδρος στο Σίδνεϊ

Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν την αισθητική, αλλά και ιστορική αξία των εκθεμάτων που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι αποφασίσουν να επισκεφθούν την έκθεση «Αλέξανδρος ο Μέγας – 2000 Χρόνια Θησαυροί» που θα φιλοξενήσει το Αυστραλιανό Μουσείο του Σίδνεϊ έως και τις 28 Απριλίου του 2013.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν χθες από τη Γενική Κυβερνήτη της Νέας Νότιας Ουαλίας και σήμερα το Αυστραλιανό Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, που σίγουρα θα μείνει έκθαμβο από τους θησαυρούς που παρουσιάζονται.

Η έκθεση αποτελεί σπάνια ευκαιρία όχι μόνο για το κοινό του Σίδνεϊ αλλά και αυτό όλης της Αυστραλίας καθώς είναι η πρώτη φορά που αφήνει το Μουσείο Έρμιταζ της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας για να μπει σε ένα άλλο μουσείο και αυτό είναι το Αυστραλιανό.

Όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής του Αυστραλιανού Μουσείου, Φρανκ Χόουαρθ, στο συνάδελφο, Μάρκο Μεγαλοκόνομο, από την αγγλική έκδοση της εφημερίδας μας, η εξασφάλιση της έκθεσης από το μουσείο δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση καθώς τρία ακόμα μουσεία στην Ιταλία, τον Καναδά και την Ελλάδα ζήτησαν επίσης να φιλοξενήσουν την έκθεση. Τελικά, το Αυστραλιανό Μουσείο κρίθηκε ως το πλέον κατάλληλο για να μπουν οι θησαυροί τέχνης που γεννήθηκαν χάρη στην θρυλική μορφή αλλά και τα κατορθώματα του μεγάλου στρατηλάτη.

Όπως εξηγεί η υπεύθυνη της έκθεσης, κ. Ελίζαμπεθ Κάουελ, η επιλογή της Αυστραλίας εκ μέρους του μουσείου Έρμιταζ της Αγίας Πετρούπολης, έγινε στην ουσία με βάση την προσωπικότητα και τα επιτεύγματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Η πολυπολιτισμική ταυτότητα της Αυστραλίας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την έκθεση» αναφέρει στο «Νέο Κόσμο» προσθέτοντας ότι και ο Μέγας Αλέξανδρος ο πρώτος ηγέτης που πίστευε σ’ αυτήν την αρχή.

«Μέσα από τα διαφορετικά εκθέματα, το κοινό της Αυστραλίας θα γνωρίσει την πολύπτυχη αλλά και πολύπλοκη προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» αναφέρει ο διευθυντής του μουσείου, που επίσης θεωρεί τον Μέγα Αλέξανδρο ως μία από τις πλέον σημαντικές ηγετικές μορφές της παγκόσμιας ιστορίας.

Μαζί με την έκθεση ταξίδεψαν στην Αυστραλία και 23 έφοροι του ρωσικού μουσείου ενώ για τη μεταφορά των 400 θησαυροί στην Αυστραλία, χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος, τρία πλοία τα οποία μετέφεραν το καθένα και διαφορετικά εκθέματα διάσπαρτα στο υπόλοιπο φορτίο τους, για λόγους ασφαλείας και 2 επιβατικά αεροπλάνα.
Και αυτή η τεράστια προσπάθεια και σπάνια έκθεση δεν ανοίγει τις πόρτες μόνο στο αυστραλιανό κοινό να γνωρίσει με τον πιο καλλιτεχνικό τρόπο την ελληνική αρχαία ιστορία, ανοίγει επίσης τις πόρτες στο Αυστραλιανό μουσείο για μία πολύτιμη στενή σχέση με το μουσείο Έρμιταζ.

Για άλλη μία φορά λοιπόν, έστω και αν έχουν περάσει 2000 χρόνια, η μορφή του Αλεξάνδρου του Μέγα καταφέρνει να λύνει πολιτιστικούς Γόρδιους Δεσμούς.
Για αγορά εισιτηρίων μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα http://www.alexandersydney.com.au/

Πηγή: www.neoskosmos.com

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ