Ο κρυφός ελληνικός παράδεισος που αποθεώνει η Guardian
Καλά Νέα

Ο κρυφός ελληνικός παράδεισος που αποθεώνει η Guardian

Λίγοι τουρίστες εξερευνούν πέρα ​​από τις καταπληκτικές σπηλιές του Διρού, όμως πιο νότια βρίσκεται μια δραματική ακτογραμμή με μικρούς κολπίσκους και οχυρωμένα χωριά. Η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε ένα άρθρο – αφιέρωμα στη Μάνη, με τον τίτλο “Οι κρυμμένες ακτές της Ευρώπης: η μέσα Μάνη”.

Διαβάστε παρακάτω τμήματα από το άρθρο:

Η Μάνη, το κεντρικό νότιο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, χωρίζεται σε δύο μισά. Η εξωτερική Μάνη, με τα όμορφα παραθαλάσσια χωριά Καρδαμύλη και Στούπα, είναι πλέον γνωστή για την πιο αυθεντικής εμπειρία διακοπών από πολλά νησιά. Η Μέσα Μάνη, πιο νότια, είναι μια διαφορετική πρόταση, με τις ακανόνιστες βραχώδεις ακτές της να σπάνε μόνο από τους κολπίσκους. Πολύ λιγότεροι τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή. Η Μέσα Μάνη ξεκινά από την πόλη της Αρεόπολης, πάνω από τον κόλπο του Οιτύλου. Τα σπήλαια του Διρού είναι εκτεταμένα και εντυπωσιακά. Οι περισσότεροι φτάνουν μέχρι εκεί, αλλά αξίζει να συνεχίσουμε την πορεία. Η ύπαιθρος εδώ είναι διάστικτη με μικρές βυζαντινές εκκλησίες πλούσιες σε τοιχογραφίες, αλλά συνήθως διατηρούνται κλειδωμένες, όπως και οι μανιάτικοι πύργοι, μικρά φρούρια των φατριών.

Αν συνεχίσετε, σύντομα θα βρεθείτε στο όμορφο χωριό Γερολιμένας, που βρίσκεται γύρω από μια παραλία με βότσαλα. Αν θέλετε να μείνετε κάπου αυτή είναι μια από τις καλύτερες επιλογές σας. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα θέρετρο, αλλά υπάρχουν μερικές επιλογές για όλους τους προϋπολογισμούς. Το χωριό ήταν κάποτε γνωστό για την εξαγωγή των ορτυκιών (πάνω από 7.000 το μήνα στη Γαλλία στη δεκαετία του 1870).

Συνεχίζοντας νότια, η βραχώδης χερσόνησος αρχίζει να στενεύει. Η Βάθεια, σκαρφαλωμένη ψηλά πάνω από τη θάλασσα, δείχνει πόσο ξεχωριστή ήταν αυτή η περιοχή. Ενώ πολλά χωριά έχουν ένα ή δύο πύργους, η Βάθεια καλύπτεται από πύργους. Σήμερα υπάρχει μια παραλία με βότσαλα και μερικές ψαροταβέρνες. Στα δυτικά, το Μαρμάρι έχει μερικούς αμμώδεις όρμους.

Το ακρωτήριο Ταίναρο χωρίζει το Αιγαίο από το Ιόνιο Πέλαγος και κατά την αρχαιότητα υποτίθεται ότι έκρυβε μια είσοδο στον Άδη. Μια μισή ώρα περπάτημα θα σας οδηγήσει στο φάρο. Αυτή είναι η νοτιότερη άκρη της ηπειρωτικής ανατολικής Ευρώπης.

Εάν αναζητάτε άμμο στην πλευρά αυτή, κατευθυνθείτε προς το Σκουτάρι. Αυτό το “τοπικό μυστικό” έχει δύο παραλίες με χαλίκια και άμμο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ