Ένα βιβλίο οδηγός για την σωστή εκφορά της ελληνικής γλώσσας
Καλά Νέα

Ένα βιβλίο οδηγός για την σωστή εκφορά της ελληνικής γλώσσας

H παρουσίαση του βιβλίου “Πως το είπες; Κανόνες εκφοράς ελληνικής γλώσσας” του Μάνου Σιφονιού, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 13 Ιουνίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η ξανθχιά έχει χ, τα μάτγια –γ, ο κόζμος ζ, άλλο η καμbάνα και άλλο η καμπάνα, και το σκιάζεις μπορεί να αφορά τη σκιά, ή το φόβο αναλόγως πως θα το πούμε… Αυτά και δεκάδες άλλα παραδείγματα βρίσκονται στο «Πώς το είπες;», ένα βιβλίο – εγχειρίδιο για τους κανόνες εκφοράς της ελληνικής γλώσσας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν η ηθοποιός και σκηνοθέτης, Κάρμεν Ρουγγέρη, η Καθηγήτρια Νέων Ελληνικών (Βαρκελώνη) Κλαίρη – Φωτεινή Σκανδάμη και ο συγγραφέας και εμπνευστής του βιβλίου Μάνος Σιφονιός.
Το «Πως το είπες;» πρωτογράφτηκε το 2011, αλλά παρέμεινε στο συρτάρι λόγω και της οικονομικής κρίσης και άλλων επαγγελματικών προτεραιοτήτων. Μεγάλη ώθηση τελικώς για την απόφαση της τελικής έκδοσής του, έδωσε ο πρόλογος που έγραψε ο Καθηγητής Γλωσσολογίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Καζάζης.  Ο συγγραφέας και επικοινωνιολόγος Μάνος Σιφονιός αναπτύσσει τους κανόνες και τα φαινόμενα στην εκφορά της ελληνικής γλώσσας, με πίνακες και παραδείγματα για όλες τις περιπτώσεις, εξηγώντας με απλό τρόπο αλλά και χιούμορ βασικές έννοιες της γλωσσολογίας. Αυτός ο περιεκτικός και πρακτικός οδηγός, φιλοδοξεί να καλύψει ένα έλλειμμα της διδασκαλίας της ορθοφωνίας – σε σχέση με την ορθογραφία – στην εκπαίδευση.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Ομ. Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ι. Ν. Καζάζης: «Σ’ αυτά τα κενά που παραμένουν σε χρόνια εκκρεμότητα και στοιχειώνουν προπάντων τους επαγγελματίες και λοιπούς δημόσιους ομιλητές στην εποχή των ΜΜΕ – εποχή όπου η προφορικότητα, 500 χρόνια μετά την καθιέρωση της τυπογραφίας, ήρθε η ώρα να πάρει την εκδίκησή της από τον γραπτό λόγο – απευθύνεται το βιβλίο του Μάνου Σιφονιού «Κανόνες Εκφοράς της ελληνικής γλώσσας (για εκπροσώπους και όχι μόνο!)»… Ένα βιβλίο που, μετρά, καταγράφει, εξηγεί και διορθώνει με χιούμορ».

Το ellines.com υποστηρίζει την προσπάθεια της ηλεκτρονικής έκδοσης (e-book) αλλά και της 1ης έντυπης έκδοσης του βιβλίου ως συν-εκδότης, ελπίζοντας με αυτόν τον σαφή, σύντομο και περιεκτικό οδηγό, να μάθουμε όλοι μας να εκφέρουμε σωστά την ελληνική γλώσσα. Την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου μπορείτε να διαβάσετε στο postoeipes.gr.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 3

  1. Γιάννης

    Δε συμφωνώ- η προφορά στις γλώσσες πάντα αλλάζει σιγά σιγά με τα χρόνια,- αυτός είναι και ο λόγος που το πλοίο το προφέρουμε σαν ‘πλίο’ και όχι σαν ‘πλο-ίο’ ΄΄οπως το έλεγαν οι αρχαίοι


    • Χομίτσιους

      Βρήκες λέξη να δώσεις παράδειγμα..Ναύς χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι..Όσο για την προφορά, η ερασμική θεωρία μπορεί να στηρίζεται σε στοιιχεία, αλλά δεν ειναι από όλους αποδεκτή..


    • Στέλιος

      Καλημέρα φαίνεται πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που μπορούμε να βρούμε την έντυπη έκδοση γιατί όσο και να έψαξα δεν το βρίσκω πουθενά.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ