Με Όμηρο και αναφορά σε Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη η ομιλία του Μπομπ Ντίλαν για το Νόμπελ
Καλά Νέα

Με Όμηρο και αναφορά σε Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη η ομιλία του Μπομπ Ντίλαν για το Νόμπελ

Ο Όμηρος και το επικό έργο της «Οδύσσειας» αποτέλεσε τον πυρήνα της διάλεξης, διάρκειας 27 λεπτών, του θρύλου της ροκ σκηνής και κορυφαίου τραγουδοποιού Μπομπ Ντίλαν, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία απονομής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Στις 4.000 λέξεις της ομιλίας του, ο Μπομπ Ντίλαν «ταξιδεύει» μέσα από τους στίχους του κορυφαίου αρχαίου ποιητή και παραλληλίζει τις περιπέτειες του Οδυσσέα με αυτές του σύγχρονου ανθρώπου.

«Από πολλές απόψεις, κάποιες από τις περιπέτειες του Οδυσσέα, έχουν συμβεί και σ’ εσένα. Και στο δικό σου ποτό έριξαν ναρκωτικό. Κι εσύ μοιράστηκες το κρεβάτι σου με τη λάθος γυναίκα. Κι εσένα σε συνεπήραν μαγευτικές φωνές, γλυκές φωνές, με παράξενες μελωδίες. Κι είχες, επίσης, δύσκολα διλήμματα. Κι ακόμα δεν είχε τελειώσει τίποτα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Μπομπ Ντίλαν δεν παραλείπει να αναφερθεί στη φιλοσοφία του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του Σωκράτη, και επιλέγει να κλείσει την ομιλία του επιστρέφοντας και πάλι στον Όμηρο λέγοντας: «…τραγούδησε με τη φωνή μου, ω Μούσα, και μέσα από μένα, πες την ιστορία».

Η ιστορική διάλεξη του Μπομπ Ντίλαν περιλαμβάνει σκέψεις ενός άλλου κορυφαίου ποιητή, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Ακούστε και διαβάστε στο βίντεο που ακολουθεί την ομιλία του Μπομπ Ντίλαν

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ