Ανακάλυψη Ελλήνων ερευνητών δίνει ελπίδα για θεραπεία του Πάρκινσον
Καλά Νέα

Ανακάλυψη Ελλήνων ερευνητών δίνει ελπίδα για θεραπεία του Πάρκινσον

Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν μια ουσία με την οποία πέτυχαν να θεραπεύσουν σε σημαντικό βαθμό πειραματόζωα που έπασχαν από την αντίστοιχη νόσο με το Πάρκινσον. Αν και σε προκλινικό ακόμη στάδιο, η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει μια θεραπευτική οδό για τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική πάθηση, από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ερευνητή Δημήτρη Βασιλάτη του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν: ο Αθανάσιος Σπαθής, η Δέσποινα Ζιάβρα, ο Θεόδωρος Καράμπελας, η Ζωή Κούρνια, ο Παύλος Aλεξάκος και ο Κωνστνατίνος Ταμβακόπουλος από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Δημοσθένης Φωκάς και Ξενοφών Ασβός από το Τμήμα Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο Σταύρος Τοπούζης από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και η Χριστίνα Δάλλα από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη νόσο Πάρκινσον, μια προοδευτικά επιδεινούμενη νευροεκφυλιστική νόσο, σταδιακά εκφυλίζονται οι νευρώνες του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη, με συνέπεια την εκδήλωση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, όπως του τρέμουλου, της αστάθειας, της ακαμψίας κ.ά.

Τα υπάρχοντα φάρμακα δεν αντιμετωπίζουν την ίδια τη διαδικασία της νευροεκφύλισης, αλλά προσπαθούν να αυξήσουν την ποσότητα ντοπαμίνης που λείπει από τον εγκέφαλο. Αυτό όμως με το πέρασμα του χρόνου είτε είναι αναποτελεσματικό, είτε προκαλεί σοβαρές κινητικές και άλλες παρενέργειες σχεδόν σε όλους τους ασθενείς. Θεραπείες που να προστατεύουν τους ίδιους τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής, με συνέπεια η νόσος να παραμένει ανίατη, παρά τις μεγάλες προόδους στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας της.

Οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους σε μια πρωτεΐνη (Nurr1:RXRα) που απαιτείται για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη. Σχεδίασαν έτσι -μετά από πολλούς υπολογισμούς- ένα νέο χημικό μόριο με την ονομασία BRF110, το οποίο, ενεργοποιώντας την εν λόγω πρωτεΐνη, αυξάνει την παραγόμενη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.

Όπως έδειξαν τα πειράματα με τα ποντίκια, η θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον χωρίς τις σημερινές παρενέργειες των φαρμάκων, αλλά ταυτόχρονα αποτρέπει την εκφύλιση των ίδιων των νευρώνων. Σύμφωνα με τους Έλληνες επιστήμονες, αυτό δημιουργεί ελπίδες για μια μελλοντική -τόσο νευροπροστατευτική όσο και συμπτωματική- θεραπεία, η οποία αφενός θα εμποδίζει την επιδείνωση της νόσου και αφετέρου θα απαλύνει τα συμπτώματα.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 2

  1. Παπαδακης Ιωαννης

    Οσο το δυνατον γρηγοροτερα καλη επιτυχια


  2. Kristin Smeltzer

    My husband was diagnosed with early onset Parkinson’s disease at 67. His symptoms were shuffling of feet, slurred speech, low volume speech, degradation of handwriting, horrible driving skills, and his right arm is held at 45 degree angle. He was placed on Sinemet for 7 months and then Sifrol and rotigotine were introduced which replaced the Sinemet but he had to stop due to side effects. We tried every shot available but nothing was working. There has been little if any progress in finding a reliable treatment, I quit my meds due to side effects. Our care provider introduced us to Kycuyu Health Clinic Parkinson’s herbal treatment. The treatment is a miracle. My husband has recovered significantly!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ