Έκθεση “ζωντανεύει” τα συναισθήματα των αρχαίων Ελλήνων
Καλά Νέα

Έκθεση “ζωντανεύει” τα συναισθήματα των αρχαίων Ελλήνων

Φέρνοντας στη ζωή τα συναισθήματα των ανθρώπων της αρχαίας Ελλάδας, και προκαλώντας ερωτήσεις σχετικά με το πώς εκφράζουμε, ελέγχουμε, χειριζόμαστε, ή προσομοιώνουμε τα συναισθήματα στη δική μας κοινωνία, το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Ωνάση, στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει την καινοτόμα έκθεση “Ένας Κόσμος των Συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα, 700 π.Χ. – 200 μ.Χ.”. Η πρωτοποριακή έκθεση ξεκινά στις 9 Μαρτίου 2017 και θα διαρκέσει ως τις 24 Ιουνίου 2017.

Θα παρουσιαστούν περισσότερα από 130 και πλέον αριστουργήματα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, όπως το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο και τα Μουσεία Βατικανού.

Στόχος της έκθεσης είναι να εξερευνήσει τις ιδέες και τις αντιλήψεις που είχαν οι άνθρωποι της αρχαιότητας γύρω από τα συναισθήματα, αλλά και τους τρόπους απεικόνισής τους, αποκαλύπτοντας πόσο εντυπωσιακά οικείες, αλλά και συγκλονιστικά ξένες είναι με τις δικές μας. Συχνά λέγεται ότι η αρχαία Ελλάδα «λουζόταν» στο φως της λογικής, όμως στην πραγματικότητα πίσω από αυτή την αντίληψη κρύβεται ένας κόσμος γεμάτος συναισθήματα, όπως δείχνει και το γεγονός ότι η πρώτη λέξη στην Ιλιάδα είναι «μήνις», δηλαδή οργή.

Η έκθεση, που υλοποιήθηκε με την αρωγή μιας ομάδας διακεκριμένων επιμελητών, θα παρουσιάσει έργα αγγειογραφίας, γλυπτά (από φυσικού μεγέθους αγάλματα από το Μουσείο της Ακρόπολης ως επιτύμβια ανάγλυφα), θεατρικές μάσκες, φυλαχτά, νομίσματα και αναθήματα, καθώς και πολλά ακόμα αντικείμενα που χρονολογούνται από τις αρχές του 7ου αι. π. Χ. (παραδοσιακή χρονολόγηση της Ιλιάδας) ως τα τέλη του 2ου αι. μ. Χ. Πολλά από αυτά θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, ενώ κάποια άλλα θα κάνουν το πρώτο τους «ταξίδι» εκτός Ελλάδας. Όλα μαζί πάντως θα δώσουν μια μοναδική ευκαιρία: να αναλογιστούμε τον ρόλο των συναισθημάτων στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή μας, συμβάλλοντας παράλληλα στην προώθηση αυτού του σχετικά νέου πεδίου, που είναι η ιστορία των συναισθημάτων.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ