Η Εισαγγελία Μανχάταν παρέδωσε την αρχαία σαρκοφάγο στην Ελλάδα
Καλά Νέα

Η Εισαγγελία Μανχάταν παρέδωσε την αρχαία σαρκοφάγο στην Ελλάδα

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς Τζούνιορ και ο ομογενής βοηθός εισαγγελέας – έφεδρος συνταγματάρχης, Ματθαίος Μπογδάνος, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 παρέδωσαν στον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνο Κούτρα, τη μαρμάρινη σαρκοφάγο που προέρχεται από την Ελλάδα και η οποία είχε εξαχθεί παράνομα.

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος εντόπισε την μαρμάρινη σαρκοφάγο και ενημέρωσε τις αρχές αλλά και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας μιλούν στο ellines.com

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης στο ellines.com

“Η ταύτιση μιας κλεμμένης αρχαιότητας, η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων αποδείξεων σχετικά με την παράνομη διακίνησή της και, κυρίως, ο επαναπατρισμός της, είναι στοιχεία που κάνουν εθνικά υπερήφανους όλους τους Έλληνες, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αυτή είναι και η ανταμοιβή μου ως ερευνητή και αρχαιολόγου, η ανταπόκριση των απανταχού Ελλήνων που διψούν να γνωρίσουν την ιστορία και την κληρονομιά τους, προσφέροντας συνεχώς στην πατρίδα”.

O Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, στο ellines.com

– Πείτε μας μερικά λόγια σχετικά με τον επαναπατρισμό τμήματος της ρωμαϊκής σαρκοφάγου ελληνικής προέλευσης στην Ελλάδα.

“Το τμήμα αυτό της μαρμάρινης σαρκοφάγου, το οποίο αναπαριστά μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τρώων κατασχέθηκε με εντολή της Εισαγγελίας του Μανχάταν από την γκαλερί Royal-Athena Galleries. Ο επαναπατρισμός της σαρκοφάγου αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την προστασία και την αποκατάσταση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που με παράνομο τρόπο έχει διοχετευτεί στο εξωτερικό και βρίσκεται είτε σε γκαλερί, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, είτε σε ιδιωτικές συλλογές, είτε σε μουσεία είτε σε οίκους πώλησης αρχαιοτήτων. Ένα τεράστιο κομμάτι του πολιτιστικού μας παρελθόντος έχει λεηλατηθεί και θεωρώ ότι είναι καθήκον όλων των Ελλήνων απανταχού της γης να είναι ευαισθητοποιημένοι και σε εγρήγορση. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός της εντόπισης αυτού του τμήματος της μαρμάρινης σαρκοφάγου, η οποία θα επαναπατριστεί τηρουμένων όλων των επίσημων διαδικασιών στη χώρα μας”.

– Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την επιστροφή της σαρκοφάγου στην Ελλάδα;

“Kατ΄ εξουσιοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, θα παραλάβουμε το τμήμα της μαρμάρινης σαρκοφάγου με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και θα επιστραφεί και εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο εορτάζει φέτος 150 χρόνια από την ίδρυση του”.

–  Δύο Έλληνες ενεπλέχθησαν στην περίπτωση αυτή: ο αρχαιολόγος-ερευνητής ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος ταυτοποίησε την κλεμμένη αρχαιότητα και ενημέρωσε τις Αρχές και ο ομογενής βοηθός εισαγγελέα – έφεδρος συνταγματάρχης, Μάθιου Μπογδάνος. Πόσο δύσκολο είναι να έχουμε μία θετική έκβαση σε ανάλογες περιπτώσεις;

“Το θέμα του παράνομου εμπορίου και εξαγωγής των ελληνικών αρχαιοτήτων και η εντόπισή τους είναι τεράστιο και δύσκολο. Υπάρχουν περιπτώσεις που για πολλά χρόνια γίνονται επανειλημμένες προσπάθειες χωρίς τα ποθητά αποτελέσματα μέχρι τώρα. Μία τέτοια περίπτωση αποτελούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που όπως πολύ καλά γνωρίζετε δεν υπάρχει θετική έκβαση, προς το παρόν. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων γίνεται πολύ πιο εύκολα και ομαλά. Εδώ πρέπει να τονίσουμε το ρόλο του Υπουργείου Πολιτισμού και των αρχαιολόγων. Η Ελληνική Πολιτεία μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού κινεί πάντοτε κάθε νόμιμη διαδικασία, προκειμένου να επιστραφούν εκείνες οι αρχαιότητες, για τις οποίες υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι έχουν λεηλατηθεί ή θεωρείται ότι η επιστροφή τους στον τόπο προέλευσής τους αποτελεί επιτακτική ανάγκη καθώς συνιστούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας και πολιτιστικής μας ταυτότητας. Για άλλη μία φορά, τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας προς τις αμερικανικές Αρχές και ειδικότερα προς τον Εισαγγελέα κ. Cyrus Vance Jr. και τον ομογενή βοηθό του Εισαγγελέα, κ. Μάθιου Μπογδάνο, χωρίς την καθοριστική συμβολή των οποίων ίσως να μην είχε επιτευχθεί ο επαναπατρισμός της σαρκοφάγου στην Ελλάδα”.

Το χρονικό της εύρεσης της μαρμάρινης σαρκοφάγου

Στις 8 Ιανουαρίου 2017 η μαρμάρινη σαρκοφάγος ταυτίστηκε από τον Έλληνα αρχαιολόγο και ερευνητή παράνομων αρχαιοτήτων και διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Χρήστο Τσιρογιάννη.

Η σαρκοφάγος εντοπίστηκε στην γκαλερί «Royal-Athena Galleries», ιδιοκτησίας του Jerome Eisenberg. Το τμήμα αυτό της σαρκοφάγου που αναπαριστά μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τρώων εμφανίζεται επίσης σε τέσσερις φωτογραφίες τύπου Polaroid και αναφέρεται σε τρία χειρόγραφα σημειώματα, όλα προερχόμενα από το κατασχεμένο το 2001, από τις ιταλικές και ελβετικές αρχές, αρχείο του Ιταλού αρχαιοκαπήλου Gianfranco Becchina.Ο Gianfranco Becchina έχει ήδη καταδικαστεί, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, για αποδοχή και διακίνηση κλεμμένων έργων τέχνης (αρχαιοτήτων), ενώ δεκάδες αρχαιότητες που απεικονίζονται στο αρχείο του, έχουν ήδη ταυτιστεί και επαναπατριστεί στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα (π.χ. το χρυσό μακεδονικό στεφάνι που επαναπατρίστηκε από το μουσείο Getty το 2007, υπόθεση της μαρμάρινης κεφαλής Ερμού που επαναπατρίστηκε το 2015)

Στις 13 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η κατάσχεση του αντικειμένου από την γκαλερί Royal-Athena Galleries στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, μετά από συνεργασία του Χρ. Τσιρογιάννη με τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε επίσης:

Νέα επιτυχία για τον Έλληνα κυνηγό κλεμμένων αρχαιοτήτων

Ακόμα μια επιτυχία για τον Έλληνα κυνηγό κλεμμένων αρχαιοτήτων

Χρήστος Τσιρογιάννης: Κυνηγός κλεμμένων αρχαιοτήτων

4 αντικείμενα εντοπίστηκαν σε δημοπρασία από τον Έλληνα κυνηγό κλεμμένων αρχαιοτήτων

Ματθαίος Μπογδάνος: Αναζητά κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ