Είναι τελικά το Σύμπαν ένα ολόγραμμα; Τι υποστηρίζει ο Έλληνας πίσω από την έρευνα
Παρατηρησιακά δεδομένα, τα οποία στηρίζουν την υπόθεση ότι το σύμπαν είναι ένα τεράστιο και περίπλοκο ολόγραμμα, εντόπισαν για πρώτη φορά επιστήμονες από τον Καναδά, την Ιταλία και την Αγγλία, με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή.
Πρόκειται για τον Κώστα Σκενδέρη, ο οποίος είναι καθηγητής Μαθηματικών Επιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Η θεωρία αυτή έχει υποστηριχθεί εδώ και χρόνια, αλλά έως τώρα δεν υπήρχαν δεδομένα για να την υποστηρίξουν. Τώρα ομάδα επιστημόνων από τη Βρετανία, την Ιταλία και τον Καναδά μελέτησαν διακυμάνσεις στην κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου (η οποία εμφανίσθηκε 375.000 χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη), οι οποίες παραπέμπουν σε μια ολογραφική εξήγηση του σύμπαντος. Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ενδείξεις περί σύμπαντος-ολογράμματος στις παρατηρήσεις της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο «Πλανκ» είναι τόσες, όσες και εκείνες που στηρίζουν την παραδοσιακή εξήγηση για το σύμπαν, με βάση τη θεωρία του «κοσμικού πληθωρισμού». Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Physical Review Letters».
“Ποια είναι η δομή του χώρου και του χρόνου; Υπήρξε αρχή στο χρόνο ή το Σύμπαν υπήρχε πάντοτε; Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που απασχολούσαν το άνθρωπο από τα αρχέγονα χρόνια. Στις πρωταρχικές στιγμές του Σύμπαντος, ολόκληρο το Σύμπαν ήταν «συμπιεσμένο» σε τόσο μικρό χώρο ώστε μόνο μία κβαντική θεωρία της βαρύτητας θα μπορούσε να το περιγράψει. Θεωρητική έρευνα για την κβαντική βαρύτητα τα τελευταία 20 χρόνια έχει δώσει ενδείξεις ότι το Σύμπαν είναι ολογραφικό, που σημαίνει ότι στο θεμελιώδες επίπεδο το Σύμπαν είναι διδιάστατο (συν το χρόνο) και η επιπλέον διάσταση (και η βαρύτητα) είναι αποτέλεσμα της δυναμικής της θεωρίας. Ο σκοπός της πρόσφατης εργασίας μου ήταν να κοιτάξουμε για παρατηρησιακές ενδείξεις της ολογραφίας στην αρχέγονη κοσμική ακτινοβολία. Η ακτινοβολία αυτή προέρχεται από τις πρωταρχικές στιγμές του Σύμπαντος και η δομή της περιέχει στοιχεία για τους νόμους της φύσης στο αρχέγονου Σύμπαν. Βρήκαμε ότι όλες οι παρατηρήσεις μπορούν να εξηγηθούν μέσω ενός ολογραφικού μοντέλου και τα παρατηρησιακά δεδομένα είναι εξίσου συμβατά τόσο με το καινούργιο ολογραφικό μοντέλο όσο και με το καθιερωμένο μοντέλο της κοσμολογίας” δήλωσε στο ellines.com ο Κώστας Σκενδέρης.
Η θεωρία του ολογραφικού σύμπαντος προτάθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με αυτήν, όλες οι πληροφορίες που συγκροτούν την τρισδιάστατη πραγματικότητα (μαζί με τον χρόνο) περιέχονται στα όρια μίας δισδιάστατης επιφάνειας.
“Στόχος μας τώρα είναι να δημιουργήσουμε ένα ολογραφικό μοντέλο το οποίο θα περιγράφει όλη την ιστορία του Σύμπαντος, όχι μόνο τις πρωταρχικές του στιγμές. Η ολογραφία είναι μία ριζοσπαστική ιδέα για την δομή του χώρου και του χρόνου και στο τι θα μας οδηγήσει μόνο ο χρόνος θα δείξει” δήλωσε στο ellines.com ο Έλληνας ερευνητής.
Παναγιώτης Τουμάσης
-12/02/2017 3:01 μμ
Είναι το ίδιο επαναστατική αυτή η θεωρία, όπως ήταν και ο Ιδεαλισμός όταν πρωτοεμφανίστηκε ως φιλοσοφικό ρεύμα.
Thierry Poget
-03/08/2019 6:25 μμ
Cher Professeur Skenderis,
Bonjour,
Je viens de lire un article sur le site eveilhomme.com, concernant votre théorie d’univers holographique et je trouve que cela rejoins les paroles du Bouddha Sakyamouni lorsqu’il enseignait que tout n’était qu’illusion.
Je me permets de vous écrire, car bien que n’étant “que” de la métaphysique, je viens d’écrire un manuscrit “Nouvelle voie pour l’éveil” qui sera publié cet automne par la maison d’Editions parisienne Spinelle et dont certaines parties pourraient vous intéresser.
Malheureusement je ne parle et ne comprends que le français, mais si cela vous intéresse écrivez-moi et je me ferai un plaisir de vous faire parvenir ce manuscrit sous format PDF à l’adresse qui vous conviendra.
Bien entendu et sous réserve que ce manuscrit est conditionné aux droits de l’éditeur et aux droits d’auteur, vous ne pourrez pas le diffuser, ni le céder, par contre, si vous le trouvez intéressant, je souhaiterais bien trouver une personne qui serait susceptible de pouvoir le traduire en anglais, afin de pouvoir le faire publier et le diffuser dans cet langue.
Dans l’intervalle à votre réponse, je vous prie de recevoir, Cher Professeur Skenderis, mes sincères autant que respectueuses salutations.
Thierry Poget