Ελπίδες για ενισχυμένη θεραπεία του AIDS χάρη σε 2 Έλληνες επιστήμονες
Καλά Νέα

Ελπίδες για ενισχυμένη θεραπεία του AIDS χάρη σε 2 Έλληνες επιστήμονες

Ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα, ανέπτυξαν ένα νέο αντίσωμα, που μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανακαλύψει και να καταστρέψει κρυμμένα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV του AIDS.

Είναι γνωστό ότι η ικανότητα του ιού να βρίσκει κρυψώνες μέσα στο ανθρώπινο σώμα, έχει αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στη μάχη εναντίον του HIV. Διάφορα εμβόλια και φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί για να τονώσουν τις δυνάμεις των αμυντικών κυττάρων, αλλά η αποτελεσματικότητά τους αποδεικνύεται περιορισμένη, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στους «ασφαλείς παραδείσους», όπως στους λεμφαδένες, όπου ο ιός HIV αναπαράγεται ανενόχλητος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Πέτροβα του Εργαστηρίου Ανοσολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine“. Στην έρευνα συμμετείχε και ο Ηλίας Βάγιος του Τμήματος Ιστοπαθολογίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου του Ηρακλείου Κρήτης.

Το επόμενο στάδιο θα είναι να μελετηθεί ενδελεχώς η επίδραση του αντισώματος στα διάφορα στάδια της λοίμωξης από τον ιό HIV. Οι ερευνητές ευελπιστούν για την ανάπτυξη μιας νέας θεραπευτικής στρατηγικής τύπου «σοκ-και-φόνος», η οποία θα χρησιμοποιηθεί στους ασθενείς που κάνουν συνδυασμένη αντι-ρετροϊκή θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Κ.Πέτροβας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε και το διδακτορικό του με αντικείμενο την ανοσολογία και τον HIV. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Ντρέξελ. Εδώ και 15 χρόνια διεξάγει έρευνα στο πεδίο της παθογένεσης του ιού HIV και του συγγενικού SIV, ενώ από το 2005 είναι ερευνητής στο κρατικό ινστιτούτο NIAID των ΗΠΑ.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ