Έλληνας επιστήμονας έκανε τα κουνούπια ανθεκτικά στον δάγκειο πυρετό
Καλά Νέα

Έλληνας επιστήμονας έκανε τα κουνούπια ανθεκτικά στον δάγκειο πυρετό

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα, τροποποίησαν γενετικά κουνούπια ώστε να είναι ανθεκτικά στον ιό του δάγκειου πυρετού, ο οποίος προσβάλλει κάθε χρόνο περίπου 96 εκατομμύρια ανθρώπους και σκοτώνει πάνω από 20.000 ανθρώπους, κυρίως παιδιά.

Επικεφαλής της μελέτης είναι ο καθηγητής του Τμήματος Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, Γιώργος Δημόπουλος. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό για τις τροπικές νόσους PLoS Neglected Tropical Diseases. Το επίτευγμα αυτό, που κατέστη εφικτό χάρη στην κατάλληλη γενετική τροποποίηση των κουνουπιών, μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου διεθνώς. Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε περιοχές όπου κινδυνεύουν να μολυνθούν. Η νόσος είναι πιο εξαπλωμένη στη Νοτιοανατολική Ασία και στα νησιά του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ εμφανίζει ταχεία αύξηση στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική.

«Αν μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τον φυσικό πληθυσμό των κουνουπιών που μεταδίδουν το δάγκειο, με γενετικά τροποποιημένα κουνούπια που είναι ανθεκτικά στον ιό, θα καταφέρουμε να σταματήσουμε την μετάδοση της νόσου. Κάναμε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο Γ. Δημόπουλος.

Αν και τα τροποποιημένα γενετικά κουνούπια είναι ανθεκτικά στον δάγκειο, δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλους ιούς, όπως ο Ζίκα και ο Τσικουνγκούνια.

“Αυτό το εύρημα αν και απογοητευτικό, μας έμαθε κάτι για το ανοσοποιητικό σύστημα των κουνουπιών και πως αντιμετωπίζει τους διαφορετικούς ιούς. Αυτό θα μας καθοδηγήσει στο να βρούμε τον τρόπο να τα καταστήσουμε ανθεκτικά σε διάφορους τύπους ιών. Αν και το να είναι ανθεκτικά σε μία ασθένεια είναι καλή αρχή, ιδανικά θέλουμε ένα κουνούπι που θα είναι ανθεκτικό και σε άλλους ιούς” τονίζει ο καθηγητής.

Τα κουνούπια μεταδίδουν τον ιό, τον οποίο αποκτούν, όταν τρέφονται με το αίμα μολυσμένων ανθρώπων. Όταν τα κουνούπια μολυνθούν και τα ίδια, μεταφέρουν πλέον τον ιό σε υγιείς ανθρώπους, τους οποίους τσιμπάνε.

Κατά καιρούς έχουν καταβληθεί προσπάθειες να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος της μόλυνσης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα χρειασθούν να εφαρμοστούν διάφορες μέθοδοι ώστε να καταπολεμηθούν οι ασθένειες που μεταφέρουν τα κουνούπια.

Μόλις αναπτυχθούν τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια ανθεκτικά στον δάγκειο πυρετό, οι επιστήμονες θα τα δοκιμάσουν σε μεγάλα κλουβιά στην ύπαιθρο για να δουν πώς θα ανταγωνιστούν με τα άγρια κουνούπια σε πολύ ελεγχόμενα πειράματα.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια θα γίνουν ο κυρίαρχος τύπος είναι το να προσθέσουν οι ερευνητές κάτι που είναι γνωστό ως “γονίδιο κίνησης” στα νέα κουνούπια. Αυτό τα καθιστά ουσιαστικά γενετικά ανώτερα κουνούπια, εξασφαλίζοντας ότι όλοι απόγονοι του άγριου τύπου και των γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών θα είναι ανθεκτικοί στη νόσο.

Η όλη διαδικασία της ανάπτυξης και πιθανής απελευθέρωσης στη φύση των τροποποιημένων κουνουπιών μπορεί να διαρκέσει πάνω από μία δεκαετία.

 

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. George Caryotakis (PhD, Stanford, 1955)

    To whom it may concerrn:

    To σχόλιό μου είναι ότι ξέρω αυτόν τον άνθρωπο, αλλά δεν έχω ιδέα πώς και πού. Θα με υποχρεώσει άν μου το εξηγείσει αυτό.

    Ευχαριστώ,
    Γ.Α. Καρυωτάκης


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ