Νέα επιτυχία για τον Έλληνα κυνηγό κλεμμένων αρχαιοτήτων
Καλά Νέα

Νέα επιτυχία για τον Έλληνα κυνηγό κλεμμένων αρχαιοτήτων

Σε μία νέα ταύτιση ενός αρχαίου ελληνικού αντικειμένου που εξήχθη παράνομα από την Ελλάδα και βρίσκεται τώρα προς πώληση σε μία από τις δύο μεγαλύτερες γκαλερί αρχαιοτήτων της Νέας Υόρκης, προχώρησε ο Έλληνας αρχαιολόγος και ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων και διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Χρήστος Τσιρογιάννης.

“Πρόκειται για ένα μεγάλο τμήμα μαρμάρινης ρωμαϊκής σαρκοφάγου το οποίο ταύτισα στην γκαλερί Royal-Athena Galleries, ιδιοκτησίας του Δρ. Jerome Eisenberg στην Νέα Υόρκη” ανέφερε ο κ. Τσιρογιάννης στο ellines.com.

Το τμήμα αυτό της σαρκοφάγου που αναπαριστά μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τρώων εμφανίζεται επίσης σε τέσσερις φωτογραφίες τύπου Polaroid και αναφέρεται σε τρία χειρόγραφα σημειώματα, όλα προερχόμενα από το κατασχεμένο το 2001, από τις ιταλικές και ελβετικές αρχές, αρχείο του Ιταλού αρχαιοκαπήλου Gianfranco Becchina.

Ο Gianfranco Becchina έχει ήδη καταδικαστεί, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, για αποδοχή και διακίνηση κλεμμένων έργων τέχνης (αρχαιοτήτων), ενώ δεκάδες αρχαιότητες που απεικονίζονται στο αρχείο του, έχουν ήδη ταυτιστεί και επαναπατριστεί στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα (π.χ. το χρυσό μακεδονικό στεφάνι που επαναπατρίστηκε από το μουσείο Getty το 2007, υπόθεση της μαρμάρινης κεφαλής Ερμού που επαναπατρίστηκε το 2015), ενώ άλλες ακόμη εκκρεμούν στην Ελλάδα (υπόθεση των τριών αρχαιοτήτων στο μουσείο Michael Carlos στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών και ενημέρωσα σχετικά το ΥΠ.ΠΟ. τον Ιούνιο του 2007).

Η γκαλερί Royal-Athena Galleries της Νέας Υόρκης, έχει συχνά αναμειχθεί στην πώληση παράνομων αρχαιοτήτων, όπως π.χ. στην πώληση αγγείων προερχόμενων από την μεγάλη κλοπή του μουσείου της Κορίνθου το 1990, αρχαιότητες που τελικά, σχεδόν όλες, επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα. Επίσης, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί, Jerome Eisenberg, έχει αναγκαστεί να επιστρέψει στην Ιταλία αρχαιότητες που απεικονίζονται στα κατασχεθέντα αρχεία Medici και Becchina.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του αντικειμένου από την γκαλερί Royal-Athena Galleries, το τμήμα της σαρκοφάγου έχει κατηγοριοποιηθεί από τον ειδικό στις ρωμαϊκές σαρκοφάγους δόκτορα Guntram Koch ως προερχόμενο από σαρκοφάγο που δημιουργήθηκε προφανώς από το ίδιο εργαστήριο που δημιούργησε άλλη σαρκοφάγος που σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η γκαλερί αναφέρει επί λέξη ότι ‘ Το κομμάτι μας προέρχεται πιθανότατα από το ίδιο εργαστήριο’.

“Όπως έχω πάντα κάνει κατά το παρελθόν σε περιπτώσεις ταύτισης αρχαιοτήτων για την Ελλάδα και άλλες χώρες, έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση έχω ήδη ενημερώσει την Ελληνική Αστυνομία και την ΙΝΤΕΡΠΟΛ. Επίσης, έχω ήδη ενημερώσει και τον ειδικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης” τονίζει ο κ. Τσιρογιάννης.

Στις 13 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η κατάσχεση του αντικειμένου από την γκαλερί Royal-Athena Galleries στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, μετά από συνεργασία του Χρ. Τσιρογιάννη με τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, απομένει πλέον το ελληνικό κράτος να αιτηθεί την παράδοση του.

Διαβάστε επίσης:

Ακόμα μια επιτυχία για τον Έλληνα κυνηγό κλεμμένων αρχαιοτήτων

Χρήστος Τσιρογιάννης: Κυνηγός κλεμμένων αρχαιοτήτων

4 αντικείμενα εντοπίστηκαν σε δημοπρασία από τον Έλληνα κυνηγό κλεμμένων αρχαιοτήτων

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ