Ανακάλυψη της χρονιάς η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων
Καλά Νέα

Ανακάλυψη της χρονιάς η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων

Το έγκριτο περιοδικό Physics World δημοσίευσε τη λίστα με τις 10 κορυφαίες ανακαλύψεις στη Φυσική για το 2016. Η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων, για πρώτη φορά, η οποία ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και πραγματοποιήθηκε από την ομάδα LIGO στις ΗΠΑ, ανακηρύχθηκε ως η κορυφαία ανακάλυψη στη Φυσική για το 2016. Στην ομάδα συμμετέχουν 9 καταξιωμένοι Έλληνες επιστήμονες.

Χρειάστηκε να περάσουν 100 ολόκληρα χρόνια, ωστόσο ο Άλμπερτ Αϊνστάιν επιβεβαιώθηκε με την ιστορική αυτή ανακοίνωση ότι ανιχνεύτηκαν τα βαρυτικά κύματα που είχαν προβλεφθεί από τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της εποχής μας η οποία αναμένεται να αλλάξει ριζικά τη μελέτη του προέλευσης του Σύμπαντος, αφού τα βαρυτικά κύματα υπήρχαν πολύ πριν «γεννηθεί» το φως στον Κόσμο.

Η κοινοπραξία (LIGO Scientific Collaboration), που συστάθηκε το 1997, περιλαμβάνει σήμερα 1.411 φυσικούς και αστροφυσικούς από 83 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα 15 χωρών. Η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων από επιστήμονες του Παρατηρητηρίου LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) στις ΗΠΑ ανοίγει ένα τελείως νέο πεδίο στην αστρονομία: την «αστρονομία βαρυτικών κυμάτων» ή «βαρυτική αστρονομία», που θα προστεθεί στην οπτική αστρονομία, στη ραδιοαστρονομία, στην αστρονομία ακτίνων-Χ, υπερύθρων και νετρίνων.

Στη διεθνή επιστημονική κοινοπραξία LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) που έκανε τη βαρυσήμαντη ανακοίνωση  συμμετέχουν αρκετοί Έλληνες όπως η Βίκυ Καλογερά, καθηγήτρια αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, ο αναπληρωτής καθηγητής Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης από το ΜΙΤ, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Αντώνης Κοντός επίσης από το ΜΙΤ, o διδακτορικός ερευνητής Μιχάλης Αγάθος από το Εθνικό Ινστιτούτο Υποατομικής Φυσικής Ολλανδίας-πείραμα Virgo, η Μαίρη Σακελλαριάδου από το King’s College, ο Νικόλας Δήμος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο Λέων Δεληγιαννίδης, ο Ανδρέας Μελάτος από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και ο Αντώνης Μυτίδης από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Ποιοι Έλληνες συμμετέχουν στην ομάδα που ανίχνευσε για πρώτη φορά τα βαρυτικά κύματα του Αϊνστάιν

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ