Ελληνίδα στην ομάδα που δημιούργησε παγκόσμιο χάρτη των περιοχών χωρίς δρόμους
Καλά Νέα

Ελληνίδα στην ομάδα που δημιούργησε παγκόσμιο χάρτη των περιοχών χωρίς δρόμους

Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετέχει και μία Ελληνίδα ερευνήτρια, δημιούργησε τον παγκόσμιο χάρτη των περιοχών της Γης, οι οποίες δεν έχουν καθόλου δρόμους. Στόχος των επιστημόνων είναι να βρουν τρόπο διατήρησης των περιοχών αυτών. Ο χάρτης αποκαλύπτει ότι αν και οι περιοχές χωρίς δρόμους αποτελούν περίπου το 80% της ξηράς στον πλανήτη μας, είναι κατακερματισμένες σε περίπου 600.000 κομμάτια. Πάνω από τις μισές αυτές περιοχές έχουν έκταση μικρότερη του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, το 80% είναι μικρότερες των 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μόνο το 7% έχουν έκταση μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Στην έρευνα συμμετείχε η Βασιλική Κατή, επίκουρη καθηγήτρια Διατήρησης & Διαχείρισης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο.

Οι ερευνητές από έξι χώρες, μια εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα, με επικεφαλής τον Πιέρ Ίμπις του γερμανικού Πανεπιστημίου Εμπερβάλντε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, μελέτησαν στοιχεία από βάσεις δεδομένων, που αφορούσαν συνολικά 36 εκατ. χιλιόμετρα δρόμων.

Η μελέτη εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο των περιοχών χωρίς δρόμους έχουν χαμηλή βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα μικρής αντοχής. Πολλές από αυτές τις περιοχές, που είναι σχεδόν παρθένες λόγω της δύσκολης πρόσβασης, δεν προστατεύονται σωστά και κινδυνεύουν περισσότερο στο μέλλον.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι δρόμοι κατακερματίζουν όλο και πιο πολύ το φυσικό περιβάλλον, διευκολύνοντας την αποψίλωση των δασικών εκτάσεων, τη ρύπανση από χημικά και θορύβους, τις πυρκαγιές, την εξαφάνιση των άγριων ζώων κ.α. Η έρευνα δείχνει ότι όπου ανοίγει ένας νέος δρόμος σε μια περιοχή προηγουμένως απρόσιτη, το ανθρώπινο «αποτύπωμα» εκτείνεται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το δρόμο.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΚΑΤΕΒΑΣ

    Πολλά συγχαρητήρια στην κυρία Βασιλική Κατή. Η δουλειά της τιμά την Ελλάδα μας. Όσο για τούς δρόμους, αυτοί πρέπει να κατασκευάζονται σε εδάφη μη γόνιμα. Άλλωστε ο Θεός έκανε την γόνιμη γη,για να την καλλιεργούμε και την άγονη γη για να χτίζουμε τα σπίτια μας και τούς δρόμους.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ