2 ελληνικές στις 10 κορυφαίες ανακαλύψεις για το 2016
Καλά Νέα

2 ελληνικές στις 10 κορυφαίες ανακαλύψεις για το 2016

Το περιοδικό Archaeology δημοσιεύει την λίστα με τις 10 κορυφαίες ανακαλύψεις για το 2016. Οι συντάκτες επιλέγουν τις ανακαλύψεις που είχαν τον σημαντικότερο αντίκτυπο την χρονιά που μας πέρασε. Στις συνολικά 10 ανακαλύψεις, οι 2 είναι ελληνικές. Πρόκειται για την ομαδική ταφή 80 δεσμωτών στο Φαληρικό Δέλτα και για τον σκελετό που βρέθηκε στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το περιοδικό δημοσιεύει τη συγκεκριμένη λίστα κάθε χρόνο.

Δείτε τη λίστα αναλυτικά:

1. Η αρχαιότερη γραφή του Λονδίνου – Λονδίνο

2.Αστικό δίκτυο Angkor – Καμπότζη

3.Δεσμώτες του Φαλήρου – Αθήνα

Οι ανασκαφείς στη νεκρόπολη του Φαληρικού Δέλτα, στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, αποκάλυψαν φέτος τα υπολείμματα 80 ανδρών, αλυσοδεμένων μεταξύ τους στους καρπούς, σε ομαδικό τάφο. Όπως αναφέρει το περιοδικό, οι πιο πρόσφατες οστεολογικές εξετάσεις διαπίστωσαν ότι η πλειονότητά τους είναι άνδρες μεταξύ 20 και 30 ετών (οι τέσσερις από αυτούς ακόμα πιο νέοι) και ότι όλοι σκοτώθηκαν με τον ίδιο τρόπο: με ένα μοιραίο χτύπημα στο κεφάλι. Η ανακάλυψη δυο μικρών αγγείων θαμμένων μαζί τους επέτρεψε τη χρονολόγηση της ταφής στα μέσα με τέλη του 7ου αι. π.Χ., γεγονός που, σύμφωνα με την επικεφαλής των ερευνών, προϊσταμένη της Εφορείας Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Στέλλα Χρυσουλάκη, υποδηλώνει ότι οι άνδρες αυτοί εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να αποκτήσουν την πολιτική πρωτοκαθεδρία.

4.Το αρχαιότερο φόρεμα στον κόσμο – Αίγυπτος

5.Σπήλαιο Μπρουνικέλ-  Γαλλία

6.Η περουβιανή γυναίκα – Περού

7. Εμπόλεμη ζώνη 10.000 ετών – Κένυα

8.Πνευματικό σημείο συνάντησης – Νησί Μόνα, Πουέρτο Ρίκο

top-ten-puerto-rico-taino

9.Ο σκελετός των Αντικυθήρων – Αντικύθηρα

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων (περίπου 65 π.Χ.) είναι το μεγαλύτερο, πλουσιότερο και ίσως το πιο διάσημο αρχαίο ναυάγιο του κόσμου. Ανακαλύφθηκε το 1900 στα ανοιχτά των Αντικυθήρων, φέρνοντας στην επιφάνεια εκατοντάδες θησαυρούς, μεταξύ των οποίων χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα, καθώς και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που συχνά αναφέρεται ως ο παλαιότερος υπολογιστής παγκοσμίως. Φέτος το καλοκαίρι, όμως, έγινε άλλη μια σημαντική ανακάλυψη στο ναυάγιο: Η εύρεση ενός ανθρώπινου σκελετού. Τα υπολείμματα, που περιλαμβάνουν τμήμα κρανίου, γνάθου, δόντια, μακρά και μικρότερα οστά χεριών και ποδιών, υποδηλώνουν ότι πιθανότατα ανήκε σε νεαρό άνδρα.
Βέβαια, οστά από τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά άτομα είχαν ήδη εντοπιστεί στο ναυάγιο κατά τις έρευνες των ετών 1900-1901 και 1976, αλλά η νέα ανακάλυψη ανθρώπινων υπολειμμάτων είναι η πρώτη μετά από 40 χρόνια, εποχή που η ανάλυση του DNA είναι εφικτή. Σύμφωνα μάλιστα με τον ειδικό στο αρχαίο DNA, Χάνες Σρέντερ η ανακάλυψη παρέχει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να εξεταστεί το γενετικό υλικό ενός αρχαίου ναυτικού.

10.Salem’s Lost Gallows – Σάλεμ, Μασσαχουσέτη

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ