Έλληνας αστρονόμος έλυσε το μυστήριο της “φωτεινότερης έκρηξης σουπερνόβα” στο σύμπαν
Καλά Νέα

Έλληνας αστρονόμος έλυσε το μυστήριο της “φωτεινότερης έκρηξης σουπερνόβα” στο σύμπαν

Οι αστρονόμοι πέρυσι είχαν καταγράψει, όπως νόμιζαν, την ισχυρότερη έκρηξη σουπερνόβα στο σύμπαν, η οποία ονομάστηκε ASASSN-15lh.  Είχε εκπέμψει μια λάμψη φωτός μισό τρισεκατομμύριο φορές πιο λαμπρή από τον Ήλιο και 20 φορές πιο έντονη από όλη μαζί τη λάμψη του γαλαξία μας. Τώρα όμως, μετά από νέες παρατηρήσεις, ερευνητές με επικεφαλής Έλληνα αστρονόμο, ανακάλυψαν ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για τον θάνατο ενός τεράστιου άστρου, το οποίο έκανε το λάθος να περάσει πολύ κοντά από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

Ο βίαιος θάνατος του άστρου, το οποίο «καταβροχθίσθηκε» από την μαύρη τρύπα, ήταν ένα από τα πιο θεαματικά κοσμικά συμβάντα που έχουν ποτέ παρατηρηθεί σε ένα μακρινό γαλαξία σε απόσταση τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών από τη Γη.

Οι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Γιώργο Λελούδα, μεταδιδακτορικό ερευνητή του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann του Ισραήλ και του Κέντρου Σκοτεινής Κοσμολογίας του Ινστιτούτου Νιλς Μπορ της Δανίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας Nature Astronomy, συνδύασαν παρατηρήσεις 10 μηνών από επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, μεταξύ των οποίων του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή και το Hubble της NASA.

«Μια τεράστια μαύρη τρύπα ασκεί πελώριες βαρυτικές δυνάμεις πάνω σε οποιοδήποτε άστρο που την πλησιάζει πολύ και βασικά το κάνει κομμάτια, μετατρέποντάς το σε σπαγκέτι», ανέφερε ο Γ.Λελούδας. Ένας τέτοιος θάνατος άστρου από μαύρη τρύπα είχε παρατηρηθεί μόνο δέκα φορές έως τώρα, αλλά κανείς δεν ήταν τόσο θεαματικός όσο ο συγκεκριμένος. Η εν λόγω περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα στο κέντρο του μακρινού γαλαξία εκτιμάται ότι έχει μάζα τουλάχιστον 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας.

Σε αυτό το βίντεο μπορείτε να δείτε την αναπαράσταση ενός αστεριού το οποίο διαλύεται από τις παλίρροιες της βαρύτητας μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας. Το αστέρι μετατρέπεται σε “σπαγγέτι”. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτό συνέβη και στην περίπτωση του  ASASSN-15lh.

Ο Γιώργος Λελούδας αποφοίτησε το 2001 από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία. Από το 2014 είναι ερευνητής στο ισραηλινό Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ