4 αντικείμενα εντοπίστηκαν σε δημοπρασία από τον Έλληνα κυνηγό κλεμμένων αρχαιοτήτων
Καλά Νέα

4 αντικείμενα εντοπίστηκαν σε δημοπρασία από τον Έλληνα κυνηγό κλεμμένων αρχαιοτήτων

Ο Έλληνας αρχαιολόγος και ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων και διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Χρήστος Τσιρογιάννης ταύτισε ακόμη μία φορά 4 πιθανά “τοξικές”, όπως χαρακτηρίζονται, αρχαιότητες από τα αρχεία Gianfranco Becchina και Robin Symes με αντικείμενα που έχει σε κατάλογο δημοπρασίας ο γερμανικός οίκος Gorny & Mosch του Μονάχου. H δημοπρασία είναι προγραμματισμένη στις 14 Δεκεμβρίου 2016. Ο κ. Τσιρογιάννης ενημέρωσε την Ιντερπόλ ώστε να ειδοποιηθούν άμεσα οι γερμανικές και οι ιταλικές αρχές.

Δείτε τα 4 αντικείμενα που εντοπίστηκαν στον κατάλογο της δημοπρασίας:

1.Ετρουσκικό ειδώλιο νέου από μπρούντζο

screen-shot-2016-11-29-at-21-08-54

Πρόκειται για ένα ετρουσκικό ειδώλιο νέου από μπρούντζο, των μέσων του 5ου αι. π.Χ. Το συγκεκριμένο ειδώλιο, με αριθμό 19 στον κατάλογο δημοπρασίας, έχει ανάμεσα στους οίκους προέλευσης τις Athena Galleries της Νέας Υόρκης. Ο Τσιρογιάννης είχε ταυτοποιήσει ξανά το αντικείμενο 19 στο αρχείο του Symes όταν είχε τεθεί πάλι σε δημοπρασία στις Athena Galleries  τον Οκτώβριο του 2010, μαζί με άλλες αρχαιότητες που βρίσκονταν στις φωτογραφίες από τα αρχεία των Medici και Becchina. Το γεγονός ότι αυτό το αγαλματίδιο εμφανίζεται ξανά προς πώληση, 5 χρόνια μετά την αρχική ταυτοποίηση, σημαίνει πως οι ιταλικές αρχές δεν κατάφεραν να κλείσουν την υπόθεση. Η τιμή εκκίνησης είναι 13.600- 17.000 ευρώ

2. Ερυθρόμορφη situla (αγγείο αποθήκευσης) από την Απουλία που αποδίδεται στον ζωγράφο Λυκούργο

screen-shot-2016-11-30-at-10-58-20

Πρόκειται για αγγείο αποθήκευσης από την Απουλία που αποδίδεται στον ζωγράφο Λυκούργο και χρονολογείται στο 360 – 350 π.Χ. Το αγγείο υπάρχει σε φωτογραφία με τα χώματα της ανασκαφής και με τις επικαθίσεις αλάτων στο αρχείο Μπεκίνα. Η τιμή εκκίνησής του είναι από 24 έως 30 χιλιάδες ευρώ.

3. Ερυθρόμορφος κρατήρας από την Απουλία του ζωγράφου Dechter

screen-shot-2016-11-30-at-11-22-03

Πρόκειται για έναν απουλικό ερυθρόμορφο κρατήρα του ζωγράφου Dechter, ο οποίος χρονολογείται στο 350- 340 π.Χ. Η πρώτη του εμφάνιση γίνεται στη γκαλερί «Παλλάδιον» που είχε ο Μπεκίνα στη Βασιλεία της Ελβετίας. Και αυτός ο κρατήρας εμφανίζεται σε φωτογραφία του κατασχεμένου αρχείου Μπεκίνα με χώματα και επικαθήσεις αλάτων, δηλαδή αμέσως μετά τη λαθραία ανασκαφή (η Ιταλία, όπως και η Ελλάδα είναι χώρες στις οποίες μόνο το κράτος έχει δικαίωμα να κάνει ανασκαφές.). Τιμή εκκίνησης είναι τα 6- 7 χιλιάδες ευρώ.

4.Χαμηλό αλαβάστρινο από τον ζωγράφο White Sakkos

screen-shot-2016-11-30-at-12-03-45

Πρόκειται για ένα χαμηλό αλαβάστρινο, του 320- 310 π.Χ. και φέρει παράσταση γυναίκας με σάκκο (αρχαίο ένδυμα). Αποδίδεται στον ζωγράφο White Sakkos’ (του Λευκού Σάκκου). Είχε αποσυρθεί, και πάλι με παρέμβαση του κ. Τσιρογιάννη, από δημοπρασία των Christie’s στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2016, αλλά άγνωστο γιατί αποφασίστηκε τώρα να «βγει» πάλι σε δημοπρασία. Βρίσκεται και αυτό στο αρχείο του Μπεκίνα  Η τιμή εκκίνησης είναι χαμηλή και κυμαίνεται ανάμεσα στα 1440 και 1800 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα για τον Χρήστο Τσιρογιάννη

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ