Εντυπωσιάζουν τα νέα στοιχεία για την ανασκαφή
Καλά Νέα

Εντυπωσιάζουν τα νέα στοιχεία για την ανασκαφή

Αποκαλυπτικά είναι τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για την εντυπωσιακή ανασκαφή της Αμφίπολης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Βήμα”, δίνονται πολλά νέα στοιχεία για τα ευρήματα, τις επεμβάσεις που έχουν γίνει με τα χρόνια αλλά και για το τι προδίδει τον μακεδονικό χαρακτήρα του ιστορικού μνημείου.

Συγκεκριμένα, ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, κ. Μιχάλης Λεφαντζής, μετά την αποκαλυπτική ομιλία του στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, δίνει περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για γκρέμισμα των τειχών της Αμφίπολης για την κατασκευή του πώρινου περιβόλου όσο και για το μαρμάρινο γλυπτό που ταυτοποιήθηκε και δείχνει τον αφηρωισμένο νεκρό.

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει, τεραστίων διαστάσεων, με γλυπτές συνθέσεις και πλούσιο εναέτιο διάκοσμο ήταν και η εξωτερική πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Σύμφωνα με τον κ. Λεφαντζή, οι ανασκαφείς αναγνώρισαν έντεκα τμήματα μαρμάρινων γλυπτών σε τρία μου μουσεία στο εξωτερικό – Λούβρο, Κωνσταντινούπολη και Γκέτι.

Τα κομμάτια που λείπουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λεφαντζή, έχουν περίμετρο πάνω από 498 μέτρα, όσο ακριβώς είναι και η περίμετρος του τύμβου.

Όπως υπογραμμίζει, επειδή αφαιρέθηκε το βορειότερο τμήμα του τείχους μπροστά από τη λίμνη, ήταν χαμηλότερο στο σημείο αυτό και χρειάστηκε να γίνουν επιχώσεις, συμπληρώσεις χρωμάτων και επισκευές μετά την αφαίρεση των πώρινων μελών.

Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως, σύμφωνα με τον κ. Λεφάντζη, δίνουν την εικόνα της χρήσης του λατρευτικού χώρου ως ηρώου προς τιμήν υψηλά ιστάμενου αξιωματούχου της Μακεδονίας, αλλά και χρηστηρίου, σχεδιασμένου να λειτουργείται από μια σημαντική ιέρεια διαθέτοντας δευτερογενείς τελετουργικές ταφές με σκοπό την χρησμοδοσία.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Λεφαντζής η γραπτή ζωφόρος, στην οποία πρωταγωνιστούν δελφικοί τρίποδες ανάμεσα στις άλλες σκηνές, είναι η σημαντικότερη μαρτυρία αυτής της ιστορικής επέμβασης υποδηλώνοντας και την αρχική χρήση του λατρευτικού αυτού χώρου ως ηρώου και χρηστηρίου.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ