Έρευνα ομογενή δείχνει ότι τα βάρη μπορούν να βάλουν στοπ στο Αλτσχάιμερ
Καλά Νέα

Έρευνα ομογενή δείχνει ότι τα βάρη μπορούν να βάλουν στοπ στο Αλτσχάιμερ

Μια νέα επιστημονική έρευνα με επικεφαλής Έλληνα ερευνητή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δυνάμωμα των μυών κάνει καλό στον εγκέφαλο και απομακρύνει την πιθανότητα άνοιας.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Γιώργο Μαύρο από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας «Journal of American Geriatrics Society».

Πραγματοποίησαν μια τυχαίου δείγματος διπλά τυφλή κλινική δοκιμή με 100 άτομα ηλικίας 55 έως 86 ετών. Οι εθελοντές, οι οποίοι όλοι είχαν ήπια γνωστική διαταραχή (πιθανό πρόδρομο για Αλτσχάιμερ και άνοια), χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, οι οποίες έκαναν βαράκια, νοητική εξάσκηση σε υπολογιστές, κάποιο συνδυασμό των δύο παραπάνω ή εικονική άσκηση (πλασίμπο). Η άσκηση με βαράκια γινόταν δύο φορές την εβδομάδα επί ένα εξάμηνο, με σταδιακή αύξηση του βάρους, όσο δυνάμωναν οι μύες.

Διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη μυϊκή δύναμη οδηγεί σε βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία στα άτομα με ήπια γνωστική διαταραχή. Τα οφέλη φάνηκαν να διατηρούνται έως 12 μήνες μετά την άσκηση.

«Όσο πιο δυνατοί γίνονταν μέσω της άσκησης τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος για τον εγκέφαλο τους. Το κλειδί όμως είναι να ασκείται κανείς συχνά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και με αρκετή ένταση», τόνισε ο κ. Μαύρος. Ως ιδανικό βάρος είπε ότι θεωρείται περίπου το 80% του μέγιστου που μπορεί κανείς να σηκώσει.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ