Διεθνής διάκριση για Έλληνα αστροφυσικό
Καλά Νέα

Διεθνής διάκριση για Έλληνα αστροφυσικό

Ο Έλληνας αστροφυσικός, Κλεομένης Τσιγάνης, επίκουρος καθηγητής του Τομέα Αστροφυσικής και Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βραβεύθηκε με το βραβείο «Πάολο Φαρινέλα» για το 2016.

“Είναι πραγματικά μια μεγάλη τιμή και κίνητρο, καθώς αυτό το συγκεκριμένο βραβείο φέρει ένα διακεκριμένο όνομα και μια συναισθηματική αξία για τους αστροφυσικούς στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κριτική επιτροπή που αποτελείται από διακεκριμένους συναδέλφους, οι οποίοι αποφάσισαν να μου απονείμουν αυτό το βραβείο” δήλωσε πριν παραλάβει το βραβείο.

Η βράβευση έγινε για τις έρευνες του Τσιγάνη πάνω στη δυναμική του ηλιακού συστήματος και άλλων πλανητικών συστημάτων, ιδίως για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του «μοντέλου της Νίκαιας», που αφορά την εξέλιξη του πρώιμου ηλιακού συστήματος, την εποχή που ο Έλληνας επιστήμονας ήταν ακόμη μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Αστεροσκοπείο της Κυανής Ακτής.

Το εν λόγω διάσημο πλέον μοντέλο, που είχε παρουσιασθεί το 2005 στο περιοδικό “Nature”, περιγράφει την «μετανάστευση» των μεγάλων πλανητών (Δία, Κρόνου, Ουρανού, Ποσειδώνα) στις τωρινές τροχιές τους κατά τις πρώτες φάσεις δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος. Δίνει επίσης εξηγήσεις για τις κινήσεις των κομητών και των αστεροειδών στο ηλιακό μας σύστημα.

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας και του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Πλανητικής Επιστήμης, που λαμβάνουν χώρα από κοινού στην Καλιφόρνια. Η απονομή συνοδεύθηκε από ομιλία του Έλληνα επιστήμονα σχετικά το «Χάος στη Ζώνη των Αστεροειδών».

Το ετήσιο βραβείο καθιερώθηκε το 2010 σε ανάμνηση του Ιταλού επιστήμονα Πάολο Φαρινέλα (1953-2000) και κάθε χρόνο τιμά έναν εξέχοντα ερευνητή έως 47 ετών.

To 2008, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μετονόμασε τον αστεροειδή «1999RC221» σε «(21775) Τσιγάνης», σε αναγνώριση του έργου του Έλληνα επιστήμονα.

Ο Τσιγάνης συνεχίζει τη βελτίωση του «μοντέλου της Νίκαιας», ενώ έχει επεκτείνει τις μελέτες του στη δυναμική των εξωηλιακών πλανητικών συστημάτων, καθώς επίσης στη χαοτική κίνηση των αστεροειδών του δικού μας συστήματος, των τεχνητών δορυφόρων και των διαστημικών «σκουπιδιών».

Διαβάστε επίσης:

Ο Έλληνας αστροφυσικός που «έχει» αστεροειδή με το όνομά του

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ